fbpx

Socialinis nerimas perauga į nekontroliuojamą griežimą dantimis
0 (0)

Social media symbols forming noise around woman plugging ears --- Image by © Dan Sipple/Ikon Images/Corbis

Foto: © Dan Sipple/Ikon Images/Corbis

Ar jūs nervinatės ir sutrinkate įvairiose socialinėse situacijose? Jei taip, tai gali būti priežastis, kodėl jūs griežiate dantimis naktį, teigiama žurnale „Journal of Oral Rehabilitation“.

Socialinė fobija, arba socialinis pykčio sutrikimas, pasireiškia tada, kai individas nesaugiai, visiškai diskomfortiškai jaučiasi šalia kitų, jį apima baimė ir nerimas socialinėse situacijose, viskas gali išaugti net į paniką. Tokie žmonės bijo susibūrimų, nepažįstamų žmonių draugijos, viešai kalbėti, išreikšti savo nuomonę. Jie bijo visko, kas susiję su socialiniu kontaktu. Ilgainiui tokie žmonės izoliuojasi, jiems išsivysto dar daugiau neigiamų psichologinių būklių, sutrikimų. Nemaža dalis pacientų vartoja antidepresantus, lanko psichoterapijos užsiėmimus.

Anksčiau bruksizmas, arba griežimas dantimis, buvo ne kartą sietas su antidepresantų vartojimu, tačiau ne per seniausiai mokslininkai nusprendė į šią problemą pažiūrėti detaliau ir giliau.

Tel Avivo universiteto (Izraelis) moksliniame tyrime dalyvavo 75 asmenys nuo 30 iki 40 metų. Tiriamiesiems jau seniau buvo diagnozuotos įvairios socialinės fobijos ir nerimas. Jie turėjo atsakyti į psichiatrų ir odontologų sudarytą klausimyną apie savo psichinę būklę ir dantis. Pusė tiriamųjų vartojo antidepresantus, kita pusė – ne. Dalyvavo ir jokių socialinių – psichinių sutrikimų neturintys žmonės.

Tiesioginės sąsajos tarp antidepresantų vartojimo ir bruksizmo nerasta, tačiau nustatyta, jog tie, kurie sirgo įvairiais psichiniais – socialiniais sutrikimais, dantimis griežė dažniau. Net 42,1 proc. socialinių sutrikimų turinčiųjų dalyvių kentėjo nuo naktinio griežimo dantimis. Vėliau atsirasdavo emalio pažeidimų, dantų trupėjimas, skausmas. Ir tik 28,6 proc. dalyvių, kurie neturėjo jokių socialinių – psichinių susirgimų, kentėjo nuo bruksizmo.

It to būtų negana, 32,5 proc. sergančiųjų socialinėmis fobijomis buvo nustatyti tam tikri netaisyklingi žandikaulio judesiai ir beveik 43 procentai patirdavo ne naktinį, bet dieninį bruksizmą, kai nekontroliuojamas dantų griežimas apimdavo net nemiegant.

Tyrimo iniciatoriai teigia, kad sąveika su kitais žmonėmis turintiesiems socialinių – psichinių problemų išprovokuoja įvairius kitus sveikatos sutrikimus, tarp jų ir nekontroliuojamą griežimą dantimis. Taigi tik įveikiant socialines fobijas ir nerimą galima pasiekti efektyvių rezultatų gydant bruksizmą.

Šis tyrimas turi ir dar vieną tikslą – sužinoti ir tai, kaip nekontroliouojamą griežimą dantimis veikia potrauminio streso sindromas.
.
Šaltinis: medicaldaily.com
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.