Specialistai pataria, kaip taupyti 2020-aisiais
0 (0)

Metų pradžioje jau kone įprasta išsikelti tikslus, kuriuos norime įgyvendinti šiais metais. Tarp naujųjų metų rezoliucijų dažnai atsiranda ir pažadas pradėti taupyti. Tačiau neretai šis pasižadėjimas sau jau po kelių mėnesių pamirštamas, pastebi mokėjimų valdymo paslaugas teikiančios bendrovės „Sergel“ vadovė Toma Matutytė. „Nors pirkimas yra smagesnis procesas nei taupymas, tačiau pastarasis turėtų būti neišvengiamas. Mat turint tam tikrą kiekį santaupų ženkliai paprasčiau valdyti finansinius nesklandumus, pavyzdžiui, sutvarkyti netikėtai sugedusį automobilį ar įsigyti naują telefoną, kai senasis nebepataisomas. Taip pat taupant sistemingai galima įgyvendinti savo mažesnes ar didesnes svajones – pradedant atostogomis ir baigiant pradiniu įnašu būstui įsigyti“, – teigia T. Matutytė, ir dalinasi keturiais patarimais, kurie padės norintiems pradėti taupyti ir tai daryti nuolat.

1. Išsikelkite trumpalaikius ir ilgalaikius taupymo tikslus

„Prieš pradėdami taupyti, turite nuspręsti, kodėl norite sukaupti tam tikrą pinigų sumą. Naujųjų metų pradžia puikus metas tai padaryti. Galbūt siekiate sukaupti pinigų vestuvėms ar norėtumėte išvykti į kelionę? Išsikėlę tikslus, žinosite, kam taupote, ir tai suteiks motyvacijos“, – sako T. Matutytė.

Ji pataria apsibrėžti ne tik tai, ko norite, bet ir kada norite tai gauti. Nusistatykite trumpalaikius ir ilgalaikius tikslus. Pavyzdžiui, trumpalaikis tikslas galėtų būti po metų išvažiuoti atostogų, kurios kainuoja kelis tūkstančius eurų. Ilgalaikiai tikslai keliami labiau į ateitį, kaip antai po penkerių metų sukaupti pradinį nuosavo būsto įnašą.

T. Matutytė pasitreniravimui siūlo pirmiausia išsikelti trumpalaikį tikslą, kuris nebūtų sunkiai pasiekiamas, tačiau pakankamai svarbus jums. Pasiekti mažesni tikslai paskatins ir toliau po truputį taupyti, įgyvendinant kitus norus.

2. Sekite savo asmeninį biudžetą

„Pirmasis žingsnis pradedant taupyti – aiškiai žinoti, kiek iš viso pinigų gaunate ir kiek išleidžiate. Tokiu atveju svarbu sekti visas savo išlaidas, net ir pačias mažiausias – nuo pinigų, kuriuos išleidžiate kavos puodeliui mieste, iki sumos, kurią skiriate būsto išlaikymui“, – pastebi T. Matutytė.

Specialistė pataria išlaidas suskirstyti į tam tikras kategorijas. Išlaidas galite skirstyti į didesnes kategorijas, pavyzdžiui, būsto ir komunalinės, transporto, fiksuotas, nebūtinąsias išlaidas arba galite viską išskirstyti dar smulkesnėmis grupėmis – svarbiausia rasti sau patogų būdą. Išlaidų išskirstymas leis vizualiai matyti, kokią konkrečią sumą pinigų skiriate kiekvienai kategorijai, o tai padės paprasčiau nusistatyti taupymo lėšų dydį.

3. Nustatykite, kiek norite atsidėti santaupoms kiekvieną mėnesį

Kai jau žinote, kiek tiksliai sudaro jūsų gaunamos pajamos ir išlaidos, tuomet T. Matutytė pataria įsivertinti, kiek vertėtų atsidėti santaupoms. „Standartiškai yra patariama kas mėnesį atsidėti mažiausiai 10 proc. gaunamų pajamų. Šis taupymo būdas yra geras atspirties taškas norintiems išsiugdyti taupymo įprotį. Vėliau, pavyzdžiui, išaugus mėnesinėms pajamoms, taupomą pinigų sumą galima didinti iki 20-30 proc.“, – pataria „Sergel“ vadovė.

T. Matutytė taip pat atkreipia dėmesį į auksine vadinamą finansų valdymo taisyklę 50/30/20. Remiantis šiuo finansinių srautų valdymo principu, 50 proc. mėnesinių pajamų turėtų būti skiriama būsto išlaikymui ir kitiems mokesčiams sumokėti bei būtiniausioms reikmėms – tokioms, kaip maistas ar higienos priemonės, įsigyti. 30 proc. pajamų turėtų būti išleisti savo nuožiūra. Dažniausiai į šią sumą įeina mokestis už pramogas ir išlaidos ne pirmos svarbos pirkiniams. O ilgainiui ne mažiau nei 20 proc. mėnesinių pajamų kas mėnesį vertėtų atsidėti santaupoms.

4. Taupykite kasdien

„Sergel“ vadovė įsitikinusi, jog turėti trumpalaikių ir ilgalaikių tikslų sąrašą bei susiplanuoti savo pajamas, išlaidas ir santaupas – puikus startas, tačiau svarbiausia taupymą paversti reguliariu procesu: „Taupyti reikia ne tik atostogoms, namui, vestuvėms. Reikia rasti būdą, kuris padėtų išleisti mažiau kasdien. Pavyzdžiui, apsipirkinėdami maisto prekių parduotuvėje daugiau dėmesio skirkite prekėms su nuolaidomis ar vykite į parduotuvėje, kurioje daugiau akcijų“.

T. Matutytė teigia, jog jeigu kasdien negalite taupyti tiek pinigų, kiek rekomenduojama ar tiek, kiek norėtumėte patys, tuomet kaskart atsidėkite šiek tiek. Pats paprasčiausias būdas – visus metus kiekvieną dieną į taupyklę įmesti bent po vieną eurą. Taip metų pabaigoje jau turėsite sukaupę 365 eurus.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.