Stereotipas apie blondinių kvailumą yra visiška netiesa
0 (0)

blondine

Foto: freepik.com

Naujas tyrimas atskleidė, kad stereotipas apie blondinių kvailumą yra visiška netiesa. Ištyrus 10 878 amerikietes paaiškėjo, kad baltaodės moterys, kurių natūrali plaukų spalva yra šviesi, turi maždaug 3 taškais aukštesnį intelekto koeficientą nei brunetės, raudonplaukės ar šatenės.

Nors pokštai apie blondinių kvailumą daug kam atrodo nekalti, tyrimui vadovavęs Ohajo universiteto mokslininkas Jay Zagorsky nurodė, jog jie daro realią žalą.

„Tyrimai parodė, kad stereotipai dažnai turi reikšmės samdant darbuotojus, juos paaukštinant ir kitose socialinėse situacijose, – aiškino J. Zagorsky. – Tyrimas pateikia įrodymų, jog negali būti jokios blondinių diskriminacijos dėl jų protingumo.“

Pasak tyrimo, vidutinis blondinių intelekto koeficientas pasirodė šiek tiek aukštesnis nei kitų plaukų spalvų moterų – tiesa, skirtumas nėra toks didelis, kad būtų galima daryti kokias nors statistines išvadas.
„Nemanau, kad galima užtikrintai teigti, jog blondinės pačios protingiausios, bet galima tvirtai pasakyti, kad jos nėra kvailesnės“, – sakė mokslininkas.

Baltaodžių blondinų vyrų rezultatai buvo panašūs – jų intelekto koeficientas taip pat buvo lygus kitų plaukų spalvų vyrų koeficientui. Tyrimas rėmėsi studijos NLSY79, kuri buvo pradėta 1979 m., duomenimis. Nacionaliniu mastu buvo apklausti jauni žmonės nuo 14 iki 21 metų. 1980 m. studijos dalyviams duota atlikti testą, kuris naudojamas Pentagono nustatyti protingumui. Klausimai apėmė žodžių žinojimą, teksto suvokimą, matematikos žinias ir aritmetikos įgūdžius.

1985 m. visų dalyvių buvo paklausta, kokia jų natūrali plaukų spalva. Kad intelekto testo rezultatų neiškreiptų etniniai ir rasiniai skirtumai, J.Zagosrky iš analizės išmetė visus afroamerikiečius ir ispaniškos kilmės dalyvius.
Rezultatai parodė, baltųjų blondinių moterų intelekto koeficiento vidurkis yra 103,2, rudaplaukių – 102,7, raudonplaukių – 101,2 ir juodaplaukių – 100,5.

Blondinės turėjo šiek tiek didesnę tikimybę turėti aukščiausią intelekto koeficientą ir šiek tiek mažesnę – turėti patį žemiausią, lyginant su kitų plaukų spalvų moterimis.

Parengė lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.