Storulio stigma padidina nutukimo riziką net esant normaliam svoriui
0 (0)

antsvoris

JAV atliktas tyrimas rodo, kad vaikams išsakoma kritika ir patyčios dėl jų kūno masės padidina riziką nutukti. Tyrime dalyvavo beveik 2400 mergaičių, buvo nustatyti jų antropometriniai duomenys. Mergaitės apklaustos, ar buvo kada nors šeimoje, mokykloje ar tarp draugų vadinamos storulėmis ar kitaip pabrėžiama jų per didelė kūno masė.

58 proc. mergaičių patvirtino šį faktą. Stebint tiriamąją grupę toliau paaiškėjo, kad stigmatizavimas padidina nutukimo riziką sulaukus 19 metų net 1,6 karto. Šis poveikis nebuvo priklausomas nuo kūno masės indekso, šeimos pajamų ir kitų analizuotų faktorių.

VDU docentė, socialinių mokslų daktarė Jolita Vveinhardt: „Stiprūs ir pragaištingi stereotipai“

Visi mes dėl įvairių stereotipų jaučiame nerimą, baimę dėl to, kaip apie mus bus atsiliepta, ar nepatirsime patyčių, nebūsime atskirti nuo tam tikros „tobulesnių žmonių“ grupės. Tai yra labai stiprūs išgyvenimai, prie kurių mes, suaugusieji, lyg ir pripratę, todėl ne visuomet suvokiame streso, kurį patiriame, blogos nuotaikos, kurią bandome kelti ir maistu, priežastis.

Vaikai tų stereotipų dar nėra išmokę vertinti kritiškai, ne visi išmoksta ir suaugę.

Šis tyrimas atkreipia dėmesį į tai, kokie yra stiprūs ir pragaištingi stereotipai, kuriais persisunkusi visa viešoji kultūra, ir psichologinį smurtą, kurį matome kasdien, tačiau priimame kaip normą arba „šou“ – kalbant apie kai kuriuos televizijų projektus ir pan. Beje, vienas iš tokių gajų stereotipų – kad vaikai ypač žiaurūs. Tačiau suaugusieji – ne mažiau, tik formos – labiau rafinuotos, „mandagiai“ užmaskuotos. Nors apie tai kažkodėl nenorima garsiai kalbėti, seniai įrodyta, kad patyčios mokykloje glaudžiai susijusios su psichologine aplinka arba, kitaip tariant, – psichologiniu klimatu, tėvų ir bendruomenės įtaka. Tačiau Lietuvoje siauriai „kovojama“ savaitėmis „be patyčių“, kurios, kaip prisipažįsta patys vaikai, tyčiotis paskatina netgi tuos, kurie anksčiau to nedarė.

Be to, tyrimai rodo, kad ne tik Lietuvoje, bet ir tose pačiose JAV, kitose valstybėse mokytojai yra viena iš labiausiai nuo patyčių arba mobingo pažeidžiamų profesinių grupių. Vaikai elgsenos modelius perima iš suaugusiųjų, vėliau jie tampa bendradarbiais, mokytojais, vadovais, įstatymus rašančiais politikais ir gimdo bei auklėja savo vaikus.

Šaltinis: vlmedicina.lt

Pagal: Jeffrey M et al. 2014, JAMA Pediatrics, online first

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.