Suklupti prie brandos slenksčio labiausiai baiminasi pirmūnai
0 (0)

egzaminai-stresas

Kaip suvaldyti stresą? Kaip nusiraminti ir susikaupti? Kaip įsikalti sau į galvą, jog netgi ir pats svarbiausias egzaminas nėra gyvybės ir mirties klausimas? Panašūs klausimai dabar kamuoja daugelį brandos egzaminus laikančių moksleivių.

Streso išvengti neįmanoma. Tačiau galima išmokti net ir didžiausių išgyvenimų metu neiškristi iš įprasto gyvenimo ritmo. Tik reikia sugebėti į viską pažvelgti iš šalies.

Kaip elgtis brandos egzaminų maratoną bandantiems įveikti dvyliktokams? Pataria psichologai.

Išgyvenimų patiria visi

Pirmiausia – nereikia manyti, kad esi vienintelis, kuriam neramu. Stresą patiria visi abiturientai. Juk nuo egzaminų rezultatų priklauso, ar moksleivis įstos ten, kur nori.

Egzaminų labiau bijo gerai besimokantys moksleiviai. Dažniausiai jie yra spaudžiami pernelyg didelių savo ir aplinkinių lūkesčių – geras vaikas visur turi būti geras. Paniką jiems kelia ir pasakojimai apie sunkias užduotis bei kitų nesėkmes.

Šioje situacijoje nėra jokių garantijų, kad pirmūnams pasiseks. O jie nepratę pralaimėti, todėl jaučia didesnį stresą.

Jaudulys prieš egzaminą – natūralus reiškinys. Nedidelis nerimas net yra naudingas – tuomet moksleivis būna budresnis.

Tačiau reikia skirti nerimą nuo baimės, kai žmogus net dreba. Jei moksleivis bus per daug atsipalaidavęs arba per daug įsitempęs, jis negalės susikaupti ir efektyviai dirbti. Jo energija bus panaudojama ne ten, kur reikia.

Naktį prieš egzaminą reikia išsimiegoti

Jei mokytojai ramintų nerimo apimtus mokinius, nukreiptų jų mintis kita linkme, abiturientai mažiau patirtų stresų.

Moksleivius reikia mokyti susikaupti, prisiversti padaryti tai, kas tuo metu svarbiausia, planuoti savo mokymosi laiką ir laisvalaikį.

Kiekvienas jaunuolis mokosi skirtingai. Svarbu, kad tai jis darytų tada, kai jam geriausiai sekasi susikaupti.

Kai kurie mokosi vieni, kiti – su draugais, „vyturiams“ geriau sekasi rytą, „pelėdoms“ – vakare. Vieni mėgsta ilgai sėdėti prie vieno dalyko, kiti daro trumpas pertraukas.

Kai kurie moksleiviai žinių spragas bando užlopyti mokydamiesi naktimis ar paskutinę naktį prieš egzaminą. Tai nėra normalu – pasirengimas egzaminui turi būti suplanuotas. Geriausia, jei bent paskutinę popietę pavyktų pailsėti ir naktį gerai išsimiegoti.

Patarimas tėvams: nespauskite vaikų

O kaip vertėtų elgtis tėvams – imti labiau kontroliuoti vaikus prieš egzaminus ar rodyti jiems daugiau pasitikėjimo?

Elgesys kritinėje situacijoje visada yra geriausias tėvų ir vaikų santykių veidrodis. Kas buvo įdiegta anksčiau, to per dieną ar savaitę nepakeisi.

Bet keletas niuansų vaikams gali padėti: vaikus reikia palaikyti, tačiau nespausti, nekritikuoti. Suteikti sąlygas ramiai mokytis ir nuraminti – egzaminai yra svarbūs, bet tai ne vienintelis kelias į sėkmingą ateitį.

Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.