Suvokimo pozicijos
5 (2)

Wayhomestudi / Premium license

Turbūt daugelis sutiks, kad bet kuri situacija dažniausiai nėra vienareikšmė, visada yra, mažų mažiausiai, da ir kita „medalio“ pusė. Bet kuriuo atveju, kiekvienas būneme kažkur savaip teisus, nesvarbu apie ką ginčas. Su tuo nėra sunku sutikti, bent jau teoriškai, kol tai niekaip nesusiję su mumis betarpiškai, bet kai tik kažkas nutinka praktiškai, daugelis tiesiog aklai imame ginti savąją tiesą. Tokio aklumo įveikimui sukurtas suvokimo pozicijų metodas, kuris leidžia pamatyti dalykus kitaip, naujoje šviesoje…

Suvokimo pozicija – tai požiūrio taškas, kuriame tarsi stovi ir iš kurio žvelgia žmogus, analizuojantis problemą ar reiškinį. Keisdamas suvokimo poziciją, jis tarsi keičia ir savo reiškinio/situacijos suvokimą. Keičiantis požiūriui, gali kisti reiškinio vertinimas, reakcija, iš nepalankios į palankesnę ir panašiai.

  • Nulinė pozicija – aklumas dėl šablono.
  • Pirma pozicija – mano interesai.
  • Antra pozicija – partnerio interesai.
  • Trečia pozicija – objektyvus požiūris.
  • Ketvirta pozicija – sisteminis požiūris.
  • Penkta pozicija – angelo pozicija.

Suvokimo pozicijos – tai mąstymo įrankis, praplečiantis situacijos vaizdą. Taikant kasdien – didina žmogaus intelektinį potencialą, sąmoningumą, matymo lankstumą ar tiesiog kūrybiškumą, jei norite.

Pozicija „Aklumas dėl šablono“

Nulinė pozicija – tai asmeninių interesų ignoravimas, asmeninio suvokimo atsisakymas/neturėjimas. Žmogus tiesiog neturi savo požiūrio, vadovaujasi primestu, įprastu, populiariu, pasiskolintu, stereotipiniu situacijos suvokimo šablonu. Manyti, kad daugelis žmonių gyvena rūpindamiesi vien savo interesais, tai manyti apie juos dar pernelyg gerai.

Žmogus veikia kaip robotas, valdomas iš išorės įdiegtų nuostatų, kurias priima kaip savo asmeninę nuomonę. Realios situacijos matymą užstoja svetimų nuostatų šablonas.

Paprastai žmonės atsiduria nulinėje pozicijoje kai:

– priima pasaulį per nusistovėjusių nuomonių prizmę, gyvą ir laisvą mąstymą pakeičia šabloniniu,
– yra valdomi emocijų (baimė, pyktis) blokuojančių protą,
– yra priklausomi nuo savo įpročių, pavaduojančių mąstymą, linkę veikti automatiškai,
– paklūsta aplinkinių reikalavimams ar įtaigai, pamairšdami/ignoruodami savo pačių pasaulio suvokimą, daro tai, ko patys, šiaip, neprašyti – nedarytų;
– bijo atsakomybės, aukos pozicija atrodo naudinga.

Įprotis gyventi nulinėje pozicijoje atbukina, žmogus nustoja ar tiesiog nepradeda vystytis kaip asmenybė. Bandantys peržengti šablono rėmus paprastai yra atakuojami tų, kurie bijo tai padaryti („pilka masė“).

Pozicija „Mano interesai“

Pirma pozicija – situacija suvokiama remiantis savo asmeniniais interesais, savo galva, patirtimi. Taip gali atsitikti todėl, kad žmogus staiga ima mąstyti kritiškai, prisimena save, tiesiog paklausia savęs „O kas man iš viso to? Ar to man asmeniškai reikia?“.

Pirmojoje suvokimo pozicijoje esantis žmogus yra „čia ir dabar“, mato tai ką mato, jo suvokimo neužstoja aplinkinių įtaigos. Žmogui jo paties norai, poreikiai atrodo naturalūs ir priimtini. Kita vertus, nesavikritiškai išnaudojantis šią suvokimo poziciją žmogus gali „nukrypti į lankas” sukeldamas tam tikrą neigiamą poveikį sau: egoizmas, subjektyvumas, šališkumas, požiūrio siaurumas.

Kaip vystyti pirmąją poziciją:

– Mokytis drąsos, reikštis ten, kur paprastai reikštis nedrįstama, baisu. Tarkim, atliekant kažkokius nestandartinius veiksmus.
– Stengtis visada aiškiai suvokti ko išties norisi šią akimirką, šią minutę, šią dieną, savaitę, mėnesį… Išmesti tokius atsakymus „Man tas pats“. Dienos bėgyje nuolat savęs klausti „Ko aš noriu dabar?“
– Rašyti pasisekimų dienoraštį.
– Autotreningas „Mano vieta pirmame trejetuke“ ir panašūs.
– Dirbti su kūnu. Tiesi, ori laikysena, kūnas atsipalaidavęs, neužspaustas (dėl emocijų, įtampos ir pan.).
– Kurti ir puoselėti vidinį jausmą „Aš šeimininkas“.
– Formuoti savo tikslus. Žinoti savo misiją metamas ir toliaui į priekį.

Pozicija „Partnerio interesai“

Antra pozicija, tai suvokimas Kito pozicijoje. Ši suvokimo pozicija atveria mums padėtį kito akimis, remiantis jo interesais, pasaulėžiūra, vertybėmis. Dar ši pozicija gali būti vadinama „partnerių pozicija”, nes žmonės, kurie viens kita gerai supranta ir gali tarsi viską pamatyti partnerio akimis – paprastai puikiai sutaria, tampa gerais draugais. Aiškus savo ir kito interesų supratimas atveria galimybę bendradarbiavimui. Žinoma, geras kito interesų supratimas dar nėra draugystė, bet tai galima jos pradžia.

Kaip ugdyti antrąją poziciją:

– Įpraskite nors mintimis pabūti pašnekovo padėtyje, pamodeliuoti jo galimą savijautą, mintis, jausmus (ugdykite empatiją).
– Įdėmiai klausykitės pašnekovo, stenkitės fiksuoti kiekvieną žodį, suprasti ir įsiminti, kas pašnekovui svarbiausia.
– Būkite totalaus „Taip“ režime – siekite ne paneigti ar kažką įrodyti, o suprasti; ieškokite bendrų sutarimo taškų.
– Derinkitės prie žmogaus, kopijuokite jo eiseną, mimikas, kvėpavimą, kalbos stilių – gyvenimo būdą.
– Mokykitės tiesiog savo kūnu pajausti kito žmogaus būsenas.

Pozicija „Objektyvus požiūris“

Trečia pozicija, tai ojektyvus požiūris į save ar situaciją pašalinio stebėtojo akimis. „Nieko asmeniška!“, eksperto nuomonė, kritinis mąstymas, logika. Gebėjimas pažvelgti į tam tikrą situaciją ar save svetimų, nešališkų žmonių akimis, tarkim per verslo interesų prizmę, atsisakius emocijų, šaltu protu.

Kaip ugdyti trečios pozicijos požiūrį:

– Išmokti abstrahuoti iš pasakos į realybę
– Atrasti kriterijus, kurių dėka galima greitai pamatuoti realią padėtį (laikas, pinigai, kiekybiniai kintamieji ir t. t.)
– Ugdyti logiką, gebėjimą pažvelgti šaltu protu, kritiškai.

Pozicija „Sisteminis požiūris“

Žmogus nėra autonomiškas, jis atviros sistemos elementas, sąveikauja su kitomis dalimis. Atomai sudaro molekules, molekulės organus, organai kūną, kartu su psichine sistema gauname asmenį, žmogų, keli žmonės sudaro šeimą, grupę, visuomenę, žmoniją, žmonija yra biosferos dalis, ta – saulės sistemos dalis ir t.t.

Visos dalys sąveikauja ir veikia viena kitą. Drugelio sparnų plastelėjimas Meksikoje gali sukelti cunami Japonijoje. Praeities veiksmai lėmė dabartį, dabarties veiksmai lemia ateitį. Žmogus gebantis mąstyti sistemiškai yra išmintingas, brandus, suvokiantis savo ir kitų atsakomybę, veiksmų vertę ir prasmę įvairiomis perspektyvomis.

Sisteminio požiūrio ugdymas:

– Sisteminis požiūris, tai visų aplinkybių apskaita. Sitema, kai priimu domėn visus veiksnius: Aš+Tu+Jie+Aplinka+Ateitis
– Sisteminis mąstymas, tai ieškojimas probleminės situacijos šaknies, nuo ko viskas prasidėjo, taikant priežasties pasekmės metodą. Žvelgiame platesniame – situacijos, aplinkybių kontekste, siekiame matyti bendrą vaizdą.
– Kiekvienas mato save didesnio vienio dalimi, dalele mechanizmo, sraigteliu didesniame procese.
– Atsiribojame nuo savo asmeninių interesų, operuojame visuomenės vertybėmis, socialine atsakomybe, gamtos dėsniais ir t. t.
– Strateginis požiūris – kai numatome bendras tendencijas, modeliuojame bendra situacija, politinis klimatas ir t. t.

Pozicija „Angelas“

Penkta pozicija, tai gebėjimas viską pamatyti nesavanaudiško ir džiugaus rūpesčio kitais akimis. „Pas mane viskas gerai. Man nieko nereikia. Einu ten, kur galiu būti kažkam reikalingas. Man džiugu dėl jūsų, jei galiu jums padėti. Man apmaudu dėl jūsų, jei negaliu jums padėti.“ Tai nešališko išminčiaus požiūris į situaciją, geradario, angelo, Mokytojo, šventojo ar Dievo akimis (alter ego). Tai gali būti visai konkretus jums žinomas žmogus, garsus humanistas ar rėmėjas. Šio požiūrio taškas paremtas tokio žmogus mąstymu, kuris yra pilnai save realizavęs gyvenime, subrendęs, jam nieko nereikia, tiesiog džiugu kažkam padėti bėdoje.

Angelo pozicija žmogui suteikia dvasinio saugumo jausmą. Kad ir kokia nelaimė ar nesėkmė ištiktų, ji ištinka tarsi ne visai jį. Jei tokį žmogų atleido iš darbo, gaila įmonės, prarado tokį vertingą kolegą. Jei sunku aptikti šią poziciją savyje, gali padėti įkvepiančios ir pamokančios įvairių religijų istorijos apie šventuosius, išminčius ar pranašus.

Tolimesnis žingsnis galėtų būti be pozicinis matymas, plačiau apie tai A. Mickūno paskaitoje „Meno pokalbis: Dimensinės refleksijos ir Don Kichotas” čia, taip pat apie tai galima rasti ir kitose profesoriaus paskaitose, pavyzdžiui, „Apie žodžių sulaužytus žmones”.

Parengė Edvardas Šidlauskas | psichika.eu

Pagal: Nikolay Kozlov, „Sinton” programos seminarų pagrindu.
Susiję rašiniai: Savęs ir kitų suvokimas: sielos žemėlapis

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.