fbpx

Svajonių pančiai – įveik juos
0 (0)

Svajodama jautiesi lyg ant sparnų? O veidą puošia nesuvaidinta natūrali šypsena? Tačiau pastebi, kad kasdien šio pakylėjimo vis mažiau? Pastebėk ir suvok, kas užgožia tas tyras ir įkvepiančias svajones? Juk gyveni tik vieną kartą, tad esi verta, kad kiekviena tavo diena suspindėtų ryškiausiomis vaivorykštės spalvomis.

Dėmesį sutelk į save

Lentynos lūžta nuo knygų, kaip esą teisingai svajoti ir gyventi. Šimtuose puslapių mirgėte marga skambios frazės, mokančios siekti savo tikslų, skatinančios sąmoningumą. Išvada viena – svajonės nėra bereikšmiai vaizdiniai, kurie sukasi tavo galvoje.

Greičiausiai, žmogus pradėjo svajoti nuo tada kai tik atsirado, nes kol nebuvo kalbos, žmogus mąstyti ir išreikšti mintis galėjo tik vaizdiniais galvoje ir ant uolų. Net žinomi pasaulio žiniuonys įsitikinę, kad kol žmogus nemokėjo kalbėti, sugebėjo jausti savo kūną. Tačiau prabilę nusigręžė nuo savęs. Mintimis peržvelk savo dienos rutiną? Esi apsupta kolegų, namiškių, draugų, o užmiegi tik su įjungtu TV? Vadinasi, kad gyveni nuolatiniame triukšme, kuriame vidinės ramybės –  nė kvapo. Tai suvokusi, skirk laiko sau ir sutelk dėmėsį į save.

Gyveni dėl kitų

Galbūt esi iš tų moterų, kurios tiki, kad jų paskirtis yra būti užjaučiančia, padedančia motina ne tik savo vaikams. Tuomet daugiausia savo dėmesio, minčių ir energijos skiri kitų žmonių problemų, dienotvarkės ar net jų svajonių išklausymui. Pavyzdžiui, tau pasakoja, kaip kepė skanų pyragą, susipyko su vyru ar guodžiasi, kad serga vaikai. Tu tampi tarsi kempinė. Į tave susigeria neigiama, nereikalinga, buitinė ir jokios naudos tau pačiai neduodanti informacija.

Vaidini auką

Yra ir kitas svajonėms kliudantis bruožas – nepasitikėjimas savimi. Negana to, save pradedi vertinti kaip auką. Gyveni pasakojimais, skundais apie savo šeimyninį gyvenimą, ligas. Uoliai pasineri  į „pliotkus“. Tau svarbu, kas kam ko ką ir už kiek padarė. O viską vainikuoja sulauktas pritarimas ir paguoda iš aplinkinių.

Čiauški, kad čiauškėti

“Neduok valgyti, tačiau duok pakalbėti?’- gal ši frazė atspindinti tave? O ar kada pastebėjai save iš šalies? Esi lyg energijos bomba, tačiau jauti alkį svajonėms? Tikėtina, kad tavo nuolatinį čiauškėjimą aplinkiniai vertina tiesiog kaip pliurpalus. Tavo pasakojimai trukdo kitiems žmonėms ir tau pačiai. Tu apkrauni juos savo istorijomis, taip pati iššikraudama nuo vidinio “šlamšto” ir nieko gražaus nesukuri savyje.

Esi visažinė

Na, ir paskutinioji moterų grupė, kuri neįsileidžia svajonių į kasdieną – vizažinės. Visada patari bet kokiais gyvenimo klausimais, pažįsti reikiamus žmonės. O pertraukti ir įsiterpti į pokalbį – tau vieni juokai. Jei tokia esi, tuomet darbe kavos pertraukėlių metu neužsičiaupi. Tad nuo besaikio kalbėjimo ir savo tiesos įrodinėjimo prie darbų grįžti dar labiau pavargusi.

Užburtas ratas

Apžvelgiau dažniausiai pasitaikančius moterų bruožus, neleidžiančius pasinerti į save ir savo svajones.  Galimai vienoje iš įvardytų situacijų įžvelgei save ar savo koleges, drauges. Tad tikiuosi, kad padėsiu suvokti šio užburto rato beprasmybę. Juk  bendravimas gali būti malonus, naudingas ir konstruktyvus.

Kuom šie pavyzdžiai yra susijęs su svajonėmis ir dėmesiu? Bandydama atrodyti empatiška ar rūpestinga, norėdama pasirodyti svarbia su savo istorija ar patarimais, dažnai pamiršti, kad vietoje to, kad kurtum savo svajones, planuotum jų įgyvendinimą ar galiausiai bent suvoktum, ko nori – švaistai savo energiją ir laiką tuštiems plepėjimams. Jie visiškai nereikalingi ir neturi jokios pridėtinės vertės tavo gyvenimui.

Žmogus yra gana sudėtingas, bet kartu ir paprastas kūrinys. Vienu metu tu gali susikoncentruoti tik į vieną mintį (įrodyta moksliškai). Jei didžiąją dalį dienos koncentruosies į svetimas negandas ir svetimų žmonių mintis, jų istorijas, kada dėmesį sutelksi į save? Jei visą diena mintys nukreiptos į informaciją internetiniuose portaluose ar kolegų problemas, kokios mintys toliau suksis tavo galvoje visą dieną ir vakarą? Atsakymą turbūt pati supranti – tavo pačios gyvenimas, o juolab svajonės liks užmarštyje.

Išvada: Atsisakyk tuščių kalbų. Rinkis gyventi savo gyvenimą, o ne gyventi kitų dienotvarkės ritmu.

 Užduotis:

Parašyk procentais iš 100:

Kiek laiko praleidai klausydamasi, galvodama ir nagrinėdama svetimas problemas, svajones?

Kiek laiko praleidai klausydama savęs ir kurdama savo svajones? Ar aiškiai įisvardinai savo svajones?

Mažiau kalbų, daugiau darbų!  Įdėk pastangų, kad tavo dėmesys būtų sutelktas į tavo, o ne kitų svajones ir gyvenimą.

Štai kelios rekomendacijos, padėsiančios tau sukoncentruoti dėmesį. Ne tik perskaityk, tačiau vykdyk. Atsisakyk nereikalingų kavos pertraukėlių (išmokti pasakyti NE – labai svarbi žmogaus kaip asmenybės augimo dalis). Nesusitik su drauge,  kuri tik apkrauna bereikalinga informacija. Verčiau tą laiką skirk sau.

Svajok ir pradėk savo gyvenimo pasaką!

Jurgita Dainauskaitė-Šileikienė | charizmatiskamoteris.lt
Iliustracija: Ryan Moreno

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.