Švelnesni autizmo simptomai mergaitėms dažnai reiškia vėlesnę diagnozę
0 (0)

Autizmas – tai įvairialypis vystymosi sutrikimas, kuris paliečia kelias pagrindines žmogaus gyvenimo sritis: socialinę, verbalinę bei neverbalinę komunikaciją ir elgesį. Ligos priežastys slypi genetikoje. Autizmas apima įvairius smegenų sričių pokyčius, o simptomai įvairuoja – vieniems pasireiškia stipresni simptomai vienoje srityje, kitiems – kitoje iš trijų minėtų sričių. Dažnai gydytojai apie autistus atsiliepia kaip apie žmones, kurie kitaip suvokia pasaulį, kitaip jį pažįsta ir „transliuoja“ aplinkiniams.

12 Mar 2014, France --- Symbolic illustration : teen angst. A teenager withdraws into herself and thinks black thoughts. Doctors, psychiatrists and psychologists study her case. --- Image by © AMANDINE WANERT / BSIP/BSIP/Corbis

Foto © AMANDINE WANERT / Corbis

Yra žinoma, kad autizmas arba autizmo spektro sutrikimas dažniau pasireiškia berniukams nei mergaitėms. Atsižvelgdami į tai, Baltimorės Kennedy Krieger instituto (JAV) mokslininkai nusprendė paieškoti didesnių skirtumų tarp lyčių, kurių atstovams diagnozuotas autizmas. Mokslininkams nerimą kėlė tai, kad lengvesniais simptomais pasireiškiantis sutrikimas mergaitėms gali atvesti į visiškai nepageidaujamą dalyką – per vėlai diagnozuotą autizmą. Ar taip ir buvo?

Mokslininkai naudojo gana didelę ir išsamią duomenų bazę – interaktyvų autizmo tinklą. Surinkta informacija iš beveik 16 tūkst. autizmo sutrikimą turinčių vaikų.

Daliai šių vaikų diagnozė nustatyta gana anksti, tačiau nemažai daliai – ženkliai vėliau. T. y., atliekant su autizmu susijusius testus antrajai vaikų grupei, iš pradžių nepastebėta jokių esminių svarbių pokyčių ir sindromas diagnozuotas tik gerokai vėliau. Mokslininkai pradėjo tyrinėti, kiek mergaičių ir berniukų yra tarp tų pacientų, kuriems sindromas nustatytas vėliau, ir šis atradimas privertė sunerimti.

Pastebėta, kad berniukams pirmieji su autizmu susiję simptomai buvo išties ryškesni – jie dažniau pasireikšdavo pasikartojančiu ir lengvai pastebimu elgesiu, kaip, tarkim, kaladėlių, žaislų dėliojimas į vieną eilę. Taip pat berniukai pasižymėjo mažesniu domėjimusi viskuo, kas juos supa. O mergaičių sindromą lydėjo kur kas mažiau pastebimi simptomai, pirmiausia susiję su socialiniu pažinimu.

Taip pat mergaitėms sutrikimas buvo diagnozuojamas vėliau nei berniukams.

Pastebėtas dar vienas įdomus faktas. Nuo 2010 iki 2013 metų JAV vyko ypatinga kampanija, siekianti atkreipti dėmesį į autizmo sutrikimą turinčius vaikus bei suteikti visuomenei kuo daugiau informacijos apie tai. Tais metais mergaičių, kurioms diagnozuotas autizmas, skaičius bemaž susilygino su berniukų skaičiumi. O laikas, kada mergaitėms ir berniukams pirmą kartą buvo diagnozuotas autizmas, taip pat suvienodėjo.

Ką tai sako? Ogi tai, kad nors iki šiol vyravo tendencija ir teorija, kad berniukams autizmas pasireiškia ženkliai dažniau nei mergaitėms, tai gali būti ne visiška tiesa ir į simptomus, susijusius su autizmu, mergaitėms reikia kreipti kuo daugiau dėmesio. Tam, kad sutrikimas būtų nustatytas kuo anksčiau.

Šaltinis: Chen B, Marvin AR, Lipkin PH. Gender Differences in Diagnosis and Social Characteristics of Children With Autism (ASD) from a U.S. Registry. Pediatric Academic Societies annual meeting. 2015.
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Anonimas parašė:

    Sveiki, norėčiau patikslinti. Straipsnio pristatymo pirmoje pastraipoje minite, kad autizmas yra liga. Deja, tai neteisinga informacija, nes „Autizmas nėra liga. Tai neurologinis raidos sutrikimas, kuris paprastai lemia vaiko nepakankamą socialinių įgūdžių, kalbos ir elgesio vystymąsi ar jo sulėtėjimą”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.