Šviesos terapija – ne tik sezoninei depresijai įveikti
0 (0)

Trumpėjant dienoms nemažai žmonių vis dažniau aplanko niūrios, net depresyvios mintys. Efektyviai kovoti su tokiais sezoniniais nuotaikų svyravimais padeda šviesos terapija. Be to, šis būdas nepamainomas gydant žaizdas, įvairaus pobūdžio skausmus, odos problemas bei stiprinant imunitetą.

Gerina emocinę savijautą

Šviesos terapija arba fototerapija, helioterapija – tai gydymas intensyviu šviesos srautu. „Taikant šią terapiją naudojama speciali medicininė įranga – šviesos terapijos lempos. Jų skleidžiama šviesa, atsispindėdama nuo specialaus veidrodžio, tampa poliarizuota, t.y. gydančia šviesa“, – aiškino gydytojas Voldemaras Giedrimas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytojas.

Šviesa pasitelkiama esant įvairiausiems negalavimams. Pirmiausia – kaip pagalbinė terapinė priemonė sezoniniams afektiniams sutrikimams (depresija, miego, nerimo sutrikimai) gydyti.

Daugelis mokslininkų laikosi nuomonės, kad padidėjusį mieguistumą, sumažėjusią energiją tamsiuoju metų laiku lemia hormono melatonino gamybos sutrikimas. Ilgėjant tamsos periodui jo išsiskiriama daugiau. Melatonino koncentracijos pokytis sutrikdo kitų hormonų ir neuromediatorių apykaitą. Šviesos terapija leidžia sureguliuoti melatonino apykaitą.

Imunitetui stiprinti

Stokojant natūralios šviesos ne tik blogėja nuotaika, bet ir nusilpsta imunitetas, dažniau užklumpa virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. „Taigi šviesos terapija bet kokio amžiaus žmonėms tinka ir kaip profilaktinė priemonė organizmo atsparumui sezoninėms ligoms didinti“, – sakė V.Giedrimas.

Be to, tai – ir priemonė kontroliuoti suvartojamų kalorijų kiekį ir išvengti antsvorio. „Yra tiesioginis ryšys tarp papildomų kilogramų ir depresijos. Jai varginant organizmas energijos stoką kompensuoja suvartodamas daugiau angliavandenių. Todėl natūralu, kad esant blogai nuotaikai norime daugiau saldaus maisto. Profilaktiškai taikant šviesos terapiją to galima išvengti“, – pastebėjo gydytojas.

Į pagalbą skausmui malšinti

Nepamainoma šviesos terapija yra ir įvairaus pobūdžio skausmams malšinti – tiek varginant nugaros ar sąnarių skausmui, tiek esant raiščių, sausgyslių patempimui ar plyšimui.
„Reumatologai šviesą naudoja sąnarių uždegimui gydyti, diagnozavus reumatodinį artritą, pažeidus sąnario kremzlę. Minėta terapija plačiai taikoma fizioterapijoje, kai žmonės skundžiasi pečių, kaklo, juosmens skausmais. Tai gali būti ir raumenų spazmai. Neatsitiktinai ši terapija plačiai taikoma sportininkų reabilitacijai, – sakė V.Giedrimas.

– Pavyzdžiui, dabar populiari sporto šaka – lauko tenisas. Jį žaidžiant po didesnių krūvių pajuntamas skausmas alkūnės srityje, sukant ranką aukštyn ir žemyn tampa sudėtinga atlikti daugelį judesių. Tai vadinamasis epikondilitas – sąnario uždegimas alkūnės srityje. Šiuo atveju kaip pagalbinė gydymo priemonė vėlgi pasitarnauja šviesos terapija.“

Paskatina žaizdų gijimą

Taip pat šviesos terapija itin dažnai rekomenduojama žaizdų gijimui skatinti. „Tai gali būti įvairūs nudegimai, nubrozdinimai, įdrėskimai, sužeidimai, kuriuos reikia susiūti. Ypač geri rezultatai pasiekiami gydant pragulas, trofines opas. Be to, tyrimai rodo, kad dažnai šviesos terapija padeda sumažinti randų dydį po operacijų“, – kalbėjo V.Giedrimas.

Šviesos terapijos metu skleidžiama tam tikro spektro šviesa, kuri, nutaikyta į skaudamą ar pažeistą vietą, prasiskverbia pro odą į šalia esančius audinius net iki 2 cm. Taikant šį metodą atkuriamas ląstelių vientisumas, aktyvinama kraujotaka, taip atnešama pakankamai deguonies ir maisto medžiagų, kurios padėtų kovoti su uždegimu.

„Skausmo varginami ar trofinę opą turintys pacientai specialiu prietaisu šviečiasi kelis kartus per dieną. Procedūrą atliekant savaitę dvi rezultatas akivaizdus – skausmas išnyksta“, – pastebėjo gydytojas.
Be to, taikant šviesos terapiją itin pagerėja sergančiųjų įvairiomis odos ligomis – dermatitais, egzema, psoriaze, pūsleline – būklė. Taip pat ši terapija lėtina senėjimą.

„Lempa neskleidžia ultravioletinių spindulių, oda yra nežalojama, neįmanoma nudegti“, – privalumus vardijo pašnekovas.

Kada būti atsargesniems

Šviesos terapijos lempos naudojamos įvairiose gydymo įstaigose – reabilitaciniuose centruose, sanatorijose, terapiniuose skyriuose. Tačiau šviesos terapiją galima taikyti ir namuose. „Kam tokios procedūros nerekomenduojamos? Atsargiai šią terapiją taikyti reikėtų onkologiniams ligoniams. Esant skydliaukės hiperfunkcijai, negalima šviesti į šią vietą. Taip pat jei yra kraujuojanti, ką tik sutvarstyta žaizda, pirmą antrą dieną šviesti jos nerekomenduojama, kad suaktyvėjus kraujotakai neprasidėtų kraujavimas“, – įspėjo V.Giedrimas.

Taip pat šviesa nereikėtų gydytis, jeigu žmogui būdingas agresyvumas, energijos perteklius, yra buvę haliucinacijų ar kliedesių. Taip pat – sergant glaukoma, katarakta, tinklainės ligomis. Prieš pradedant taikyti šviesos terapiją rekomenduojama pasitarti su šeimos gydytoju ar psichiatru.

Verta žinoti

Taikant šviesos terapiją pasitelkiamos ir spalvos. Kiekviena spalva atitinka tam tikrą bangos ilgį, todėl jas galima naudoti pagal poreikį. Pavyzdžiui, naudojant raudoną spalvą nuskausminimo efektas yra vos ne dvigubai didesnis nei leidžiant šviesą be filtro. Mėlyna spalva labiausiai ramina, aktyvina mūsų parasimpatinę nervų sistemą, kurį atsakinga už poilsį.

Pirmuosius specialiai sukurtus šviesos terapijos būdus 1981 metais pasiūlė JAV mokslininkas prof. Normanas Rozentalis. Dabar jų yra įvairiausių: šviesos terapijos lempos, dėžės, akiniai, kambariai, steigiamos kavinės ir kt. Populiarėja žadintuvai su aušros imitavimu. Lietuvoje šis gydymo metodas pradėtas aktyviai taikyti nuo 1995 m. Dabar mūsų šalyje šviesos terapija yra populiari. Ją taiko psichiatrai, reabilitologai, sveikatingumo centrai, vis daugiau žmonių naudoja asmeniškai.

Bioptron šviesos poveikiui sustiprinti naudojamas hiperpoliarizuotas fulereno filtras, kuris dedamas ant prietaiso vietoj įprasto filtro. Fulereno filtras efektyviau mažina skausmą bei uždegimą, efektyviau veikia audinius, skatindamas audinių regeneraciją ir kraujotaką.

Aigustė Tavoraitė | lsveikata.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.