Tarptautinė nerūkymo diena – puiki proga mesti rūkyti!
0 (0)

nerukymo-diena

Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, jog tabako rūkymas – labiausiai paplitusi priklausomybės liga, tarptautinėje ligų klasifikacijoje įvardijama kaip Psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant tabaką. Ši priklausomybės rūšis kelia daugiau sveikatos problemų ir priešlaikinių mirčių, negu visos kitos legalios ir nelegalios narkotinės medžiagos kartu sudėjus. Pasaulio sveikatos organizacija rūkymo keliamą pavojų asmens ir visuomenės sveikatai lygina su epidemijų keliamais pavojais.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2013 metais vienas šalies gyventojas vidutiniškai surūkė 47 (2012 m. – 45) mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonėse įsigytus cigarečių pakelius, o vienas 15 metų ir vyresnis gyventojas – 55 (2012 m. – 53). Nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų 2013 m. mirė 1 563 žmonės. Dauguma (81,5 proc.) nuo šių piktybinių navikų mirusių asmenų buvo vyrai. 2013 m. 100 tūkst. gyventojų teko 53 mirusieji nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų.

Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė primena, jog rūkymas kenkia visoms organizmo sistemoms ir nėra nekenksmingų cigarečių. Labai svarbu nesusigundyti naujovėmis ir reklamos apgaulėmis – elektroninėmis cigaretėmis. Elektroninės cigaretės klaidingai pristatomos kaip sveika alternatyva rūkymui ir kaip sveikatai nekenksmingas būdas, padėsiantis mesti rūkyti.

Tyrimai atskleidžia, kad elektroninių cigarečių vartotojai pradėjus vartoti elektronines cigaretes ar praėjus savaitei nuo vartojimo pradžios dažniausiai skundžiasi pakilusiu kraujo spaudimu, galvos skausmu ir svaigimu, nemiga, nerimu, drebuliu, nuovargiu, burnos ir gerklės gleivinės sudirginimu, krūtinės skausmais ir spaudimu, sausu kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu, čiauduliu, peršalimo simptomais, raumenų ir sąnarių skausmu, sutrikusiu virškinimu, išsausėjusia oda ir dar begale kitų neigiamų simptomų.

Sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė ragina visus būti budrius, nepatekti į reklamos pinkles, pasivadinusias „sveiku dūmu” arba „eko dūmu”.

Svarbu pasitikėti savo jėgomis ir atminti, kad mesti rūkyti niekada nevėlu. Nerūkymas yra veiksmingiausias būdas nesusirgti rūkymo sukeltomis ligomis. Metus rūkyti gerėja fizinė savijauta, plaučių, kvėpavimo funkcijos, mažėja rizika susirgti vėžiu, miokardo infarktu ir kitomis ligomis. Atsisakius rūkymo mažėja su juo susijusių ligų rizika, ilgėja gyvenimo trukmė. Atminkite, kad kuo anksčiau metama rūkyti, tuo didesnė nauda sveikatai. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai dar kartą primena naudą sveikatai metus rūkyti.

Po metimo rūkyti praėjus:

  • 20 minučių kraujospūdis ir pulsas tampa normalus.
  • 8 valandoms deguonies kiekis kraujyje tampa normalus.
  • 24 valandoms organizme nebelieka anglies monoksido (smalkių).
  • 48 valandoms kūne nebelieka nikotino. Pagerėja uoslės ir skonio jutimai.
  • 72 valandoms kvėpuoti bus lengviau, nes prasideda bronchų relaksacija.
  • 2-12 savaičių pagerėja organizmo kraujotaka.
  • 3-9 mėnesiams sumažėja kosulys, dusulys, lengvėja kvėpavimas, nes 10 procentų pagerėja plaučių funkciniai rodikliai.
  • 1 metams ketvirtadaliu sumažėja širdies infarkto rizika.
  • 10 metų dvigubai sumažėja plaučių vėžio tikimybė, širdies infarkto tikimybė tampa tokia pat, kaip niekad nerūkusio žmogaus.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina visus, norinčius mesti rūkyti, būti kantrius. Nėra nei vieno būdo mesti rūkyti, kuris tiktų visiems. Mesti rūkyti reiškia keisti gyvenimo būdą.

Daugiau informacijos: Rasa Vaitkienė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.