Tarpusavio skirtumai
5 (1)

Išmintį skatina viskas, kas lavina protą, teikia jam įspūdžių. M. Montaigne’is savo paties išminties šaltiniu laikė keliones ir bendravimą.

Aš nedarau tos visiems būdingos klaidos – vertinti kitą pagal save. Aš lengvai įsivaizduoju visiškai nepanašius į save žmones. Ir, žinodamas, kad esu būtent toks, o ne kitoks, aš netrokštu, kad kiti perimtu mano savybes, kaip daro daugelis; aš įsivaizduoju ir tikiu, kad yra tūkstančiai skirtingiausių gyvenimo būdų, ir man žymiai priimtinesnis kitų nepanašumas į mus negu panašumas. Aš visai nesistengiu primesti kitam savo pažiūrų bei įpročių ir žiūriu į jį tokį, koks jis yra, visai nelygindamas su savimi, nesprausdamas jo, taip sakant, į rėmus…

Ir aš myliu bei gerbiu kitus žmones tuo labiau, kuo mažiau jie panašūs į mane. Aš labiausiai trokštu, kad pagaliau kiekvieną mūsų pradėtų vertinti skyrium ir kad liautųsi mus matuoti tuo pačiu matu.

Ištrauka:
Mišelis Montenis (1983). Esė. Vilnius: Mintis. 79-80 p.

Daugiau ištraukų: Apie draugystę, Apie mokslą, Apie filosofiją

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

2 Responses

  1. jausmas parašė:

    Pritariu sitom mintim.

  2. nafania parašė:

    neprimetu.. jau primeta sakydamas davai visi bukite kaip as.. nevertinikime visu pagal save.. :))) man pvz skirtingi zmones patinka irgi tik su protu.. jei visai neadekvaciai pagal tavo supratima kitas elgiasi kodel tureciau? :) manau visi turime teise tureti i savo nuosava nuomone.. kazkam patinka skirtingi.. kazkam vienodi. ir nieko cia blogo.. blogis prasideda tada kai isivaizduoji jog turi teise tyciotis is kitokiu.. cia yra blogis..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.