Tėčio laiškas dukrai
0 (0)

tetis-dukra

Psichologas Kelly Flanagan rašo savo dukrai laiškus įvairiausiomis temomis – tarsi žinutes butelyje su išmintingais patarimais ateičiai. Savo tinklaraštyje psichologas rašo: “Šį laišką parašiau savo dukrytei, bet aš noriu jį skirti kiekvienai suaugusiai moteriai, kurią sutikau savo kelyje. Moteriai, kuri niekada negirdėjo tokių žodžių iš savo tėvo. Taip pat aš jį skiriu berniukų – būsimų vyrų kartai, kuriems reikia išgirsti apie iš tikrųjų svarbius dalykus. Ar mano mažoji mergytė sutiks mylintį pakeleivį visam gyvenimui, priklauso nuo to, ar bent vienas iš jūsų nepamirš apie tai, kas yra svarbu.” Štai keli iš laiškų, surinkusių tūkstančius skaitytojų.

TĖČIO LAIŠKAS DUKRAI APIE JOS BŪSIMĄ VYRĄ

Mažyle,

neseniai su mama mes ieškojome informacijos Google. Ir netikėtai mes pamatėme pačių populiariausių paieškos užklausų sąrašą. Pirmoje sąrašo eilutėje puikavosi klausimas “Kaip sulaikyti vyrą”. Šis klausimas mane pribloškė. Paskubomis peržvelgiau kelis iš begalybės straipsnių apie tai, kaip visada būti seksualia, kada geriau paduoti jam alaus, o kada – sumuštinį, kaip padaryti savo vyrą protingesniu ir sėkmingesniu.

Ir aš supykau.

Tai – melas. Tu niekada neturėjai, neturi dabar ir niekada neturėsi tokios užduoties – “sulaikyti vyrą”.

Mažyle, vienintelė tavo užduotis – prisiminti, kad tu esi verta gero žmogaus meilės. Saugok šį žinojimą giliai širdyje, ten, kur jo negalės sugriauti jokie atsisakymai, praradimai ir egoizmas, kuriuos mes sutinkame savo gyvenimo kelyje. (Jeigu tu prisiminsi, kad ne tik tu, bet ir kiekvienas žmogus vertas pagarbos ir meilės, galiu sakyti, kad tavo gyvenimo kova laimėta. Bet tai kito laiško tema.)

Jeigu tu patikėsi, kad esi vertinga, pritrauksi tokį berniuką, kuris įstengs įvertinti tave ir kuris norės savo vienintelį gyvenimą skirti vis didėjančiai meilei tau.

Mažyle, aš noriu tau papasakoti apie berniuką, kuriam nereikės, kad jį kas nors “laikytų” – nes jis pats norės būti šalia tavęs.

Man nusispjauti, ar jis teisingai laiko alkūnes, sėdėdamas prie stalo. Svarbiausia, kad jis neatitrauktų akių nuo tavo nosytės, kai tu juokingai ją raukai kvatodama.

Man nusispjauti, ar jis bent kažkiek moka žaisti golfą. Svarbiausia, kad jis galėtų žaisti su jūsų vaikais ir pastebėtų – kartais susižavėjęs, kartais susierzinęs – kokie jie panašūs į tave.

Man nerūpi jo vyriškumas. Svarbiausia, kad jam užtektų jėgų leisti tau išreikšti savo širdies jėgą.

Mažiausiai mane domina tai, už ką jis balsuoja per rinkimus – jeigu jis garbins tave namuose ir jaus gilią pagarbą širdyje.

Man nusispjauti, kokia jo odos spalva – jeigu jis nuspalvins jūsų gyvenimo paveikslą kantrybės, mokėjimo aukotis vienas dėl kito, atvirumo, švelnumo spalvomis.

Man nesvarbu ir tai, kokią religiją jis išpažįsta ar yra nereligingas. Svarbiausia, kad jis suvoktų, jog gyvenime yra šventi dalykai, ir žinotų, kad kiekviena gyvenimo minutė ir kiekviena minutė su tavimi yra šventos.

Ir paskutinis dalykas, mažyle: jeigu savo kelyje tu sutiksi tokį vyrą ir mes neturėsime nieko bendro, žinok, kad bet kokiu atveju mes turėsime svarbiausią vertybę pasaulyje – TAVE. Ir vienintelis dalykas, kurį tau verta daryti, kad “jį sulaikytum” – būti tavimi.

Amžinai tave mylintis Tėtis.


TĖČIO ŽODŽIAI DUKRAI, PARAŠYTI KOSMETIKOS SKYRIUJE

Mažyle,
Šį laišką tau rašau sėdėdamas mūsų prekybos centro kosmetikos skyriuje. Visai neseniai bičiulis man atsiuntė žinutę iš kito panašaus skyriaus ir pasakė, kad tai – viena labiausiai slegiančių vietų pasaulyje. Ir štai dabar aš sėdžiu čia ir, atrodo, pradedu su juo sutikti. Žodžiai turi didžiulę galią, o žodžiai šio skyriaus vitrinose – dar didenę. Žodžiai ir frazės, tokios kaip šios:

Nepakartojama už patrauklią kainą
Neklystanti
Nepriekaištinga pabaiga
Žėrinti jėga
Nusirenk
Iššūkis amžiui
Atrask savo svajonę
Beveik nuoga
Natūralus grožis

Kai tu augini dukrą, tu supranti, kad ji tokia pat stipri, kaip ir visi namuose – tai stichija, kurios reikia paisyti, tai karšta širdis, apdovanota tuo gyvenimu, tais talentais, ta aistra, kaip ir kiekvieno vyro širdis, Bet sėdėdamas šiame skyriuje, tu pradedi suvokti, kad daugelis žmonių jos nematys tokios. Jiems ji bus tiesiog simpatiškas veidelis ir kūnas, kuriuo galima pasimėgauti. Ir jie jai sakys, kad norėdama būti bent kažkiek verta ir turėti bent kažkokią įtaką, ji privalo atrodyti tam tikru būdu.

Žodžiai turi galią ir gali būti, kad Tėčio žodžiai galės pasipriešinti šio pasaulio žodžiams. Galbūt Tėvo žodžiai padės dukrą apsaugoti nuo tos gėdos, kuri jau tapo norma, ir suteiks jai gilų savo vertės ir grožio suvokimą.

Tėčio žodžiai nėra kažkuo ypatingi, jie tiesiog turi kitą prasmę.

Žėrinti jėga. Tegu tavo jėga būna ne tavo naguose, o tavo širdyje. Mieloji, pamėgink suprasti, kas tu esi, ir gyventi su šiuo žinojimu – tegu su nerimu, bet ryžtingai.

Atrask savo svajonę. Tik ne prekybos centro lentynoje! Atrask taikos ir ramybės vietą savyje. Būtent ten auga tikroji svajonė. Suprask, kuo tu nori užsiimti šiame pasaulyje. Ir kai pasirinksi – eik – ištikimai, sąžiningai ir neprarasdama tikėjimo.

Nuoga. Šis pasaulis nori, kad tu nusirengtum drabužius. Bet prašau, tegu jie lieka ant tavo kūno. Vietoje jų nusiimk…bokso pirštines. Nesmūgiuok norėdama pasirodyti. Kalbėk tai, kas tavo širdyje. Būk pažeidžiama. Rizikuok. Mylėk šį pasaulį, kuris beveik nebežino, ką reiškia mylėti save. Daryk tai atvirai ir nesavanaudiškai.

Neklystanti. Visada žinok, kad nėra neklystančių. Tai iliuzija, kurią sukūrė žmonės, besidomintys tavo piniginės turiniu. Jeigu tu nuspręsi siekti tobulumo, tegu tai būna neklystantis rūpestis – savimi ir kitais esančiais šalia.

Iššūkis amžiui. Tavo odą nuguls raukšlelės, tavo jaunystė pasibaigs, bet tavo širdis neturi amžiaus. Ji visada žinos, ką reiškia žaisti, mėgautis ir džiaugtis. Prašau, geriau mesk iššūkį savo širdies senatvei.

Nepriekaištinga pabaiga. Tavo “pabaiga” neturi nieko bendro su tuo, kaip šiandien atrodo tavo veidas. Tavo “pabaiga” – apie tai, kaip atrodys tavo gyvenimas paskutinę dieną. Tegu tavo gyvenimo dienos būna pasiruošimas tam. Tegu tave sendina rūpestingi veiksmai, auk išmintyje ir tegu tavo meilė būna tokia milžiniška, kad ja galėtum apkabinti visus žmones. Tegu tavo “nepriekaištinga pabaiga” būna taikus pabaigos ir viso to, kas seks paskui ją, priėmimas. Ir tegu tai būna dovana visiems, kurie tave myli.

Mažyle, tau patinka rožinė spalva ir, žinoma, aš suprasiu, jeigu vieną dieną tau parūps makijažas. Bet aš meldžiuos dėl to, kad daug svarbesni tau būtų trys žodžiai – trys paskutiniai žodžiai, kuriuos kiekvieną vakarą tu ištari prieš užmigdama. Kai aš tavęs klausiu “Kas tavyje gražiausia?” Šie žodžiai tokie ryškūs, kad joks kremas jų nepaslėps.

Kas tavyje gražiausia?
Tai, kas viduje.

Iš mano širdies į tavo.
Tėtis.

Pirmojo laiško originalas / Antrojo laiško originalas 

Straipsnį lietuvių kalba parengė Ilona Tamošiūnienė | 108studija.lt

Foto: Nikolay76 / flickr.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.