Teisminė mediacija populiarėja: norinčių ginčus spręsti taikiai – daugiau nei dvigubai
0 (0)

Teisminė mediacija, kaip taikus ginčų sprendimo būdas, 2016 m. ir toliau sparčiai populiarėjo Lietuvoje. Stipriai išaugo ne tik teisminei mediacijai perduodamų civilinių bylų, bet ir taikiai išsprendžiamų ginčų skaičius, didėjo norinčiųjų tapti teismo mediatoriais gretos. Šias teigiamas tendencijas atskleidė Teisminės mediacijos komisijos pristatyta metinė veiklos apžvalga.

Pernai teisminei mediacijai perduota 313 civilinių bylų (2015 m. – 123; 2014 m. – 53). Pastebima, kad daugėja teisminei mediacijai perduodamų su šeimos teisiniais santykiais susijusių ginčų – didžioji dalis jų išsprendžiamos taikiai, taip atkuriami geri bylos dalyvių santykiai ir abipusė pagarba. 2016 m. 114-a mediacijos procesų baigti pasirašius taikos sutartis (2015 m. –  39; 2014 m. – 12).

Teisminei mediacijai tampant vis populiaresniu ginčų sprendimo būdu, jos naudą teigiamai įvertino ir bylinėtis į teismą atvykę, tačiau vėliau taikiai ginčą išspręsti pabandę asmenys: „Visoms besiskiriančioms poroms, ypatingai, jei yra klausimų, kurie sunkiai išsprendžiami tarpusavyje, pirmiausia, rekomenduoju skirti mediaciją ir tik vėliau teismo posėdžius. Tai padėtų sutaupyti laiko, finansų ir sveikatos bei pagreitintų teismo darbą“, – savo patirtimi dalijosi mediaciją išbandęs vilnietis.

Pernai augo ir teismo mediatoriais tapti pageidaujančių asmenų skaičius. 2016 m. Teisminės mediacijos komisija 153 asmenims suteikė teismo mediatoriaus statusą. Metų pabaigoje teismo mediatorių sąraše buvo 269 asmenys (2015 – 129; 2014 m. – 109), iš jų 63 teisėjai.
Pagal teisminei mediacijai perduodamų civilinių bylų skaičių pernai pirmavo Kauno apylinkės teismas – perduotos 99 civilinės bylos. Vilniaus miesto apylinkės teismas taip pat laikytinas ryškiu lyderiu, lyginant su kitais Lietuvos teismais – šio teismo mediatorius pasiekė 70 civilinių bylų.

Siekiant visuomenę supažindinti su alternatyviu ginčų sprendimo būdu ir jo nauda, pernai parengta ir inicijuota daugiau nei 150 publikacijų, radijo laidų teisminės mediacijos tema; informaciniai video filmukai apie teisminę mediaciją rodyti šalies kino teatruose; portale e.teismas.lt sukurtas informacinis filmukas apie teisminės mediacijos inicijavimą, naudojantis elektroninėmis teismo paslaugomis; įvyko pirmasis visuotinis teismo mediatorių suvažiavimas, kuriame dalyvavo apie 100 teismo mediatorių.

Statistika

2016 m. teisminei mediacijai perduotos bylos:

  • ginčuose, kylančiuose iš šeimos teisinių santykių – 172;
  • su prievolių teise susijusios bylos – 97;
  • bylos, kylančios iš daiktinių teisinių santykių – 37;
  • kita – 25.

Su išsamia Teisminės mediacijos komisijos veiklos apžvalga galite susipažinti čia.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.