Toksiška moterų draugystė. Kaip to išvengti?
0 (0)

draugės

Moteriška draugystė gali būti tai, ko jums reikia, kad būtumėte laiminga ir jaustumėte pilnatvę. Tačiau gali būti ir tai, dėl ko jaučiatės nelaiminga ir prislėgta. Kokie ženklai atskleidžia, jog draugystė yra toksiška? Ir ką reikėtų daryti, kad taptumėte gera drauge? Cherie Burbach, knygos „Art and Faith: Mixed Media Art With a Faith-Filled Message“ autorė sako, kad reikia sunerimti, jeigu bijote savo draugei pasakyti apie naują vaikiną, paaukštinimą, naujus namus ar gerus dalykus, kurie jums nutiko.

„Jeigu jums nepatinka, kaip draugė elgiasi, kokius jausmus sukelia, kodėl norite ir toliau draugauti? Geras draugas tas, kuris gali dalintis ir džiaugiasi jūsų gyvenime vykstančiais pasiekimais. Jūsų santykiai tikrai kentės, jeigu nepasieksite tam tikro lygio atviros komunikacijos“, – mano santykių specialistė.

Kokie ženklai išduoda, kad santykiai toksiški?

1. Jūs niekada neturite galimybės kalbėti. Jūs pradedate draugei pasakoti apie nuostabų restoraną, tada ji pradeda dalintis savo patirtimi apie naują restoraną, kuriame vakar apsilankė ir kaip viskas buvo siaubinga. Pokalbis vis tęsiasi, o jūs tik klausote negalėdama įsiterpti, kadangi vos pabandžius, ji nukreipia dėmesį į save.

„Toksiški žmonės yra labiausiai susitelkę tik į save“, – tikina Cherie Burbach, knygos „He’s Just Not Your Type (And That’s a Good Thing)“ autorė. Jos nuomone, jeigu draugai nesidomi jūsų gyvenimu, būkite dėmesingi – juk draugystė vyksta dviem kryptimis.

2. Jaučiatės lyg akvariume. Kodėl tai dėvi? Kodėl nupirkai tą dovaną? Kodėl pasikvietei tą žmogų vakarienei? Jeigu draugė nuolat teisia jus ir jūsų nuomonę bei sprendimus, ji negerbia jūsų, kadangi bando paversti jus panašia į save. „Žmonės nori būti įkvėpti, o ne pakeisti“, – pastebi A. Syrtash. Gerai, kai draugai mums meta iššūkį, kad palaikytų, bet kai jie teisia, primeta savo požiūrį taip ir nepažindami jūsų vertės ir poreikių, patys griauna draugystę.

3. Ji daro blogą įtaką. Pavyzdžiui, norite mesti rūkyti, tačiau ji priešais nosį mosikuoja cigaretėmis, arba žino, kad turėsite vairuoti, tačiau skatina išgerti… Tikras draugas jūsų nepastūmės elgtis pavojingai ar taip, kad sukeltumėte savo sveikatai žalą, kadangi tai didžiulė nepagarba. Kodėl ji taip elgiasi? Visų pirma todėl, kad galbūt nori pati pasijausti geriau.

„Kartais toksiški žmonės stumia mus į nesveikas situacijas tam, kad jaustų mažesnę kaltę ir gėdą dėl savo veiksmų“, – mano A. Syrtash.

4. Ji nepatikima. Mėnesį laiko planuojate susitikti ir papietauti, tačiau paskutinę akimirką draugei prireikia dirbti arba ji visiškai pamiršta apie planus. Žinoma, kam nepasitaiko, tačiau pasikartojantis toks elgesys jums aiškiai išduoda – draugė paprasčiausiai negerbia jūsų laiko, yra nepatikima ir nenuosekli.

5. Jūsų draugystė vienpusė. Tikra draugystė ta, kai jūs vertinate viena kitą ir ta meile keičiatės. Jeigu iniciatyvą rodo tik viena pusė, tuomet kažin ar tai galima vadinti lygiaverčiais santykiais. Mes visi į draugystę įnešame kažką unikalaus, todėl jeigu matote, kad stengiatės tik jūs, atlikite eksperimentą – pabandykite kurį laiką nerodyti iniciatyvos, atsiribokite ir stebėkite, ar esate reikalingi. Tuomet pasidaro aišku, ar jūsų draugystė tikra, ar tai tik vienpusis noras puoselėti tai, kas netikra.

6. Ji nuolat prie jūsų prikibusi. Draugė nori, kad kiekvieną minutę leistumėte tik su ja – pradedant penktadienio vakarais, baigiant tuo, kad jai būtina aptarti net menkiausias smulkmenas, kurios jai nutiko. Taip pat čia slypi pasyvios agresijos spąstai, kadangi ji stengiasi kontroliuoti, kodėl gi jai neperskambinote arba neatsakėte iškart. Draugystė tokiu atveju vargina, nes bet kokiuose santykiuose reikia erdvės, o kontrolė vargina, erzina ir sukuria toksišką aplinką. Specialistai sako, kad reikėtų pasikalbėti su drauge ir aptarti, kas priimtina santykiuose, o kas ne.

7. Negatyvumas visame kame. Jai nepatinka jokie renginiai, kur ėjote kartu, restoranai, kuriuose valgėte, taip pat prasti, ką jau kalbėti apie mėgstamus filmus, knygas ar spektaklius ir pan. Sunku sukurti pozityvią aplinką, kai kas nors skundžiasi viskuo, kas tik įmanoma. „Labai dažnai pasaulis atrodo beviltiška, negatyvi vieta, kurioje turėti teisingus draugus yra labai svarbu. Tačiau geri draugai jums visad padės matyti gerus dalykus ir galimybes jūsų gyvenime“, – mano Ch. Burbach.

8. Kaip jaučiatės jūs? Jūs atmetate skambučius, keičiate planus ir jaučiatės kur kas geriau, kai draugės nėra šalia. Ką tai reiškia? Draugystėje reikia kurti, o ne atšaukti planus, tad jeigu jūsų kūnas ir protas jaučia, jog šis žmogus jums netinka, verčiau jau duokite vienas kitam laisvę. Draugus rinktis visada galime, o likimas santykiuose, kuriuose jaučiama kaltė, nėra geras nė vienai iš jūsų. Visi nusipelnėme draugauti su tais, kurie jaučiasi laimingi leisdami laiką būtent su mumis.

Tačiau kartais draugystėje kaltindami kitus mes nepasižiūrime į savo elgesį. Ką reiškia būti gera drauge? Ką daryti, kad neprarastume tų, kurie mums brangūs?

Kaip rašo care2.com, draugystė – tai lyg augalas, kurį reikia laistyti, kadangi be priežiūros jis greitai nuvys. Apklausos rezultatai atskleidžia, kad maždaug 25-erių esame pasiekę „draugų piką“ ir būtent tuo metu pradedame juos prarasti. Jeigu matote, kad artimi žmonės nepastebimai traukiasi iš jūsų gyvenimo, atkreipkite dėmesį, ar viską darote tinkamai.

9. Skirkite laiko. Daugelis mūsų praranda draugus, kadangi vis mažiau laiko praleidžia kartu. Mus įtraukia šeima, karjera (o tai visiškai natūralu), o vėliau atsipūtimo valandėlę pamatome, jog ryšys su draugais tapo blankus ir primena vaiduoklius. Todėl visada geriems draugams atraskite minutę, kad ir kartą ar du per kelis mėnesius. Juk tikra draugystė ta, kai ir po ilgesnio laiko atrodo lyg būtumėte išsiskyrę tik vakar.

10. Klausykite. Visi turime tų draugų, kurie nori kalbėti tik apie save ir susižerti visą dėmesį. Patariame – nebūkite tokiais ir nugalėkite egocentriškumą išmokę klausytis kitų, suvokti jų bėdas ir būdami dėmesingais. Monologas – tai nėra draugystė.

11. Būkite atviri. Būkite atviri visomis prasmėmis – priimkite tai, kas jums sakoma ir tuo pačiu supraskite, kad kiekvienas požiūris – unikalus. Atvirumo svarba slypi tame, jog tikri draugai priima kitus tokiais, kokie jie yra ir nesistengia keisti, neprimeta savo nuomonės.

12. Būkite šalia. Laikui bėgant vis daugiau žmonių atsisijoja, todėl stenkitės skirti laiką tiems, kurie iš tikrųjų jums svarbūs. Pusvalandis geriant kavą, virtualus pokalbis ar tiesiog trumpos atostogos drauge – visa tai draugystei padeda neišblėsti.

Parengė Ji24.lt
Šaltinis: Silvia / flickr

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.