„TOP 5“ knygos, padėsiančios susikalbėti su vaikais
0 (0)

Kaip susikalbėti su vaikais? Ar svarbu tenkinti visus jų pageidavimus, kad mažieji galėtų jaustis laimingi ? Kokie iššūkiai kyla auginant paauglį ir kaip juos įveikti? Kaip išugdyti tarpusavio pagarbą ir pasitikėjimą? Nėra vienintelio sėkmingo recepto, kaip bendrauti su vaikais. Griežtas auklėjimas, pasak specialistų, šiandien jau nėra veiksmingiausia priemonė. Svarbu atsižvelgti ne tik į vaiko amžių, charakterį ar interesus, bet ir būti dėmesingiems bei empatiškiems. Leidykla „Vaga“ rekomenduoja naujausias knygas, galinčias tapti puikiu suaugusiųjų gidu po vaikų pasaulį.

1. A. Faber, E. Mazlish „Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų ir kaip klausyti, kad jie kalbėtų“ (Iš anglų kalbos vertė Indrė Poliuškevičienė, 2018 m.)

Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų ir kaip klausyti, kad vaikai kalbėtų – tai praktiškas ir aiškus gidas tėvams, norintiems efektyviai bendrauti su savo vaikais. Gausybė aprašymų, pavyzdžių ir iliustracijų suteikia tėvams galimybę praktiškai pritaikyti naujas žinias – mokytis kalbėti su vaikais ir spręsti problemas. Tai knyga, kuria galima naudotis individualiai arba analizuoti grupėse. Joje aprašomi būdai yra tinkami bendrauti su įvairaus amžiaus vaikais.

Adele Faber ir Elaine Mazlish – visame pasaulyje pripažintos, galybę apdovanojimų pelniusios suaugusiųjų ir vaikų santykių ekspertės. Jų paskaitų ir mokymo programų išklausė tūkstančiai įvairiausių žmonių grupių, jųdviejų knygos išverstos į daugiau nei dvidešimt kalbų, jų parduota virš trijų milijonų egzempliorių.

2. Josh Shipp „Suaugusiųjų gidas po paauglių pasaulį“ (Iš anglų kalbos vertė Ieva Albertavičienė, 2018 m.)

2015 metais Harvardo mokslininkai išsiaiškino, kad kiekvienas vaikas, kuris sėkmingai susidoroja su net kebliausiais iššūkiais, savo gyvenime turi bent vieną stabilų ir artimą ryšį su paramą jam užtikrinančiu suaugusiuoju. Kad tai suprastų bestselerių autoriui Joshui Shippui Harvardo mokslų nereikėjo. Kadaise rizikos grupei priklausęs, be tėvų augęs vaikas sutiko globėją, kuris neapleido jo, išmokė patikėti savimi ir pakeitė jo gyvenimą. Autorius parodo mums, kaip būti tuo rūpestingu suaugusiuoju paauglio gyvenime. Pabrėždamas atjautos, pasitikėjimo ir padrąsinimo svarbą, knygos autorius suskaido paauglio gyvenimą į fazes su joms būdingais pokyčiais, tikslais ir iššūkiais.

Knygoje pateikiama informacija apie paauglių smegenyse vykstančias transformacijas, dalijamasi aukščiausio lygio paauglių ir suaugusiųjų santykių ekspertų patirtimi, siūlomi praktiniai scenarijai, kuriais vadovaujantis galima lengviau susidoroti su tokiomis sudėtingomis temomis kaip:
• ATLEIDIMAS: Ką daryti, kai mano paauglį vaiką įskaudina ir tai nėra jo kaltė?
• BENDRAVIMAS: Kaip kalbėtis su paaugliais? Jie tik vaiposi.
• PASITIKĖJIMAS: Nebepasitikiu paaugliu vaiku. Kaip tai pakeisti?
• PATYČIOS: Padėkite! Paauglys (arba jo draugai) persekiojami, iš jų tyčiojasi.
• SUNKŪS POKALBIAI: Narkotikai. Mirtis. Seksas. O, varge!

3. Ross W. Greene „Nevaldomų vaikų nebūna: kai vaikas – it tiksinti bomba“ (Iš anglų kalbos vertė Kristina Gudelytė–Lasman, 2017 m.)

Žymus vaikų psichologas dr. R. W. Greene’as knygoje „Nevaldomų vaikų nebūna: kai vaikas – it tiksinti bomba“ pristato auklėjimo metodą, kuris padės suprasti ir auginti rizikingos elgsenos vaikus, stokojančius lankstaus mąstymo, gebėjimų prisitaikyti, pakelti nusivylimą ir spręsti užklupusias bėdas. Aptardamas atsiliekančius įgūdžius ir neįveiktus sunkumus, dėl kurių kyla nevaldomų emocijų protrūkiai, autorius brėžia gaires, kaip teisingai spręsti nesutarimus ir sugrąžinti į namus ramybę.

Dr. R. W. Greene’o siūloma metodika plačiai taikoma viso pasaulio ugdymo bei gydymo įstaigose. Kai jūsų vaikui pakanka įgūdžių tinkamai atsakyti į jam keliamus reikalavimus ir jo atžvilgiu puoselėjamus lūkesčius, jis tą ir daro. Jei jam pakanka įgūdžių įveikti nesutarimus, susitaikyti su mintimi, kad pasikeitė planai, priimti suaugusiųjų nubrėžtas ribas ar keliamus reikalavimus ir dėl to nesijausti sugniuždytam, jis be didesnių nesklandumų susidoros su šiais iššūkiais. O štai neturėdamas šių įgūdžių – nesusidoros. Neabejotinai svarbiausia šios knygos tema – jei tik sugeba, vaikai elgiasi tinkamai.

4. Joanna Faber, Julie King „Kaip kalbėti su mažais vaikais, kad jie klausytų“ (Iš anglų kalbos vertė Indrė Poliuškevičienė, 2017 m.)

Pastaruosius tris dešimtmečius viso pasaulio mamos ir tėčiai, ieškodami praktiškų ir veiksmingų auklėjimo būdų, kliaujasi A. Faber ir E. Mazlish bestseleriu „Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų, ir kaip klausyti, kad vaikai kalbėtų“, Boston Globe tituluotu „auklėjimo biblija“. Milijonai skaitytojų pamilo šią knygą, tačiau daugeliui kilo klausimų, kaip joje aprašomas strategijas pritaikyti auklėjant jaunesnio amžiaus vaikus. Atsiliepdamos į tėvų pagalbos šauksmą, auklėjimo ekspertės Joanna Faber (Adelės Faber dukra) ir Julie King pritaiko išbandytas ir patikimas „Kaip kalbėti…“ bendravimo strategijas mažiesiems – 2–7-erių metų amžiaus vaikams.

Naujojoje knygoje autorės dalijasi dar nepasakotomis, žaismingai iliustruotomis tėvų ir mokytojų istorijomis, pateikia naudingų patarimų, kaip spręsti kasdienius sunkumus, kurie pažįstami visiems, auginantiems vaikus ar su jais dirbantiems. Remdamiesi knygoje siūlomomis technikomis, tėvai užmegs tvirtesnius ir džiaugsmingesnius santykius su mažaisiais, užaugins savimi pasitikinčias, linkusias bendradarbiauti asmenybes.

5. Selma H. Fraiberg „Stebuklingi metai“ (Iš anglų kalbos vertė Julija Davidonienė, 2017 m.)

Mažam vaikui pasaulis yra jaudinanti, tačiau kartais bauginanti ir nepastovi vieta.Knygoje „Stebuklingi metai“ kalbėdama apie ankstyvuosius vaiko gyvenimo metus Selma H. Fraiberg suteikia tam laikotarpiui gyvybės ir magijos, vedasi skaitytoją į vaiko fantazijas ir pasaulį, kurį kiekvienas mūsų galime pamažu atrasti savyje. Su begaline šiluma ir empatija knygos autorė pasakoja apie ankstyvojoje vaiko raidoje kylančias problemas ir atskleidžia, koks svarbus yra bandymas suprasti, nes tik supratimas kritiniais momentais gali pateikti teisingą sprendimą.

Selma H. Fraiberg – vaikų psichoanalizės autoritetas, Mičigano universiteto medicinos mokyklos profesorė, visą gyvenimą paskyrusi emocinių problemų turinčių, sutrikusios raidos vaikų gydymui. Pirmą kartą išleista dar 1959 metais, garsiausia jos knyga „Stebuklingi metai“ pakartotinai leidžiama iki šiol ir yra išversta į 11 užsienio kalbų.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.