Kūrybiškumas kaip misija: konferencija suvienijo specialistus
0 (0)

Lapkričio 16 d. Mykolo Romerio universitete įvyko mokslinė konferencija „Kūrybiškumas kaip priemonė ieškant sprendimų socialinio darbo situacijose“, organizuojama Vilniaus arkivyskupijos Carito ir Mykolo Romerio universiteto. Konferencija subūrė apie 100 socialinio lauko specialistų kūrybiškam pusdieniui, praturtinusiam žiniomis, netikėtais atradimais ir naujais profesiniais ryšiais.

Konferencijos dalyviai buvo kviečiami atpažinti kūrybingumo ir tarpusavio ryšių reikšmę socialiniame darbe. „Norėjome sukurti erdvę, kur socialinio lauko specialistai galėtų dalintis sukaupta patirtimi ir žiniomis, nes tai yra vienas iš kertinių dalykų, padedančių augti ir tobulėti savo srityje“, – dalijosi Vilniaus arkivyskupijos Carito atstovė Aida Karčiauskienė.

Renginio pradžioje sveikinimo žodį tarė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Jis prisiminė popiežiaus žodžius: „Popiežius Pranciškus rašė: „Ryžtas, viltis, kūrybiškumas ir drąsa – tai ne sinonimai, bet ketinimų, dorybių, atvirumo ir požiūrio į tikrovę jungtis, stiprinant žmogaus sielą.“ Socialinio darbo pagrindas yra meilė, o meilė yra kūrybinga. Kūrybiškumas nėra tik priemonė – kūrybiškumas yra ir mūsų misija.“ Pasak arkivyskupo, sėkmė socialiniame darbe reiškia sugebėjimą užmegzti gyvą santykį, padėti žmogui atrasti ir išpildyti jo tikruosius poreikius.

Konferencijos svečius pasveikino ir Mykolo Romerio universiteto rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė, džiaugdamasi neeiliniu mokslininkų ir socialinio lauko specialistų susitikimu. „Socialinis darbas – tai daugiau negu profesija“, – pabrėžė I. Žalėnienė. „Socialiniai darbuotojai pasižymi kūrybiškumu, kasdien sprendžia nestandartines situacijas. Tam reikia ne tik gerų profesinių žinių, bet ir geros širdies.“ Rektorės teigimu, sujungus neįkainojamą praktinę patirtį ir mokslo žinias, galima pasiekti daug pozityvių pokyčių, kad socialinė pagalba būtų efektyvesnė, o socialinių darbuotojų statusas ir jo vertinimas visuomenėje atitiktų jo darbo svarbą.

Asociacijos „Kūrybinės jungtys“ atstovė Aurelija Plūkė, savo profesinį kelią pradėjusi Carite, atskleidė kūrybingumo įpročius, jų taikymą, ir pranešimo metu kvietė dalyvius reflektuoti tarpusavyje. „Socialinis darbas, kaip jokia kita profesija, reikalauja kūrybingumo. “, – teigė A. Plūkė. „Socialiniame darbe galima turėti tam tikrus principus, kaip sprendžiamos problemos, tačiau kiekvienas atėjęs žmogus yra unikalus atvejis su savais iššūkiais, unikali asmenybė su savo charakteriu ir patirtimis.“

Seimo narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pranešime aptarė bendruomeninio tinklo pasitelkimą pagalbos procese. L. Kukuraitis dalijosi įvairiais pavyzdžiais apie bendruomeninio veikimo ir socialinių ryšių svarbą visuomenėje, apibendrindamas Al Edmanski mintimi: „Mūsų pasaulis keičiasi ne dėl didžių idėjų, bet dėl didelių bendruomenių“.

Vilniaus arkivyskupijos Carito darbuotojai plačiai pristatė kūrybiškumo spektrą socialiniame darbe – nuo darbo su socialinės rizikos šeimose augančiais vaikais, benamiais, prieglobsčio gavėjais, iki skolininko teisių užtikrinimo dirbant su nuteistaisiais. Pranešėjai aptarė, kaip įgalinti žmogų spręsti problemą, kai nesimato jokios išeities, ir kokie metodai gali padėti užmegzti ryšį, kai skiria kalbos barjeras. Kūrybiškumo aspektus socialiniame darbe ir kūrybišką įgalinimo modelių taikymą nuodugniai aptarė Mykolo Romerio universiteto mokslininkės.

„Šia konferencija siekėme kurti tarpusavio ryšių tinklą, kuris padeda tiek kasdieniame darbe, tiek susidūrus su sudėtingomis situacijomis, iššūkiais“, – teigė A. Karčiauskienė. Pasak jos, toks bendruomeninis tinklas stiprina socialinius darbuotojus kaip specialistus ir tuo pačiu pastiprina socialinių paslaugų sistemą.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.