Transformuojanti juoko meditacija
0 (0)

Besisypsantis-BudaJuokas yra labai įdomus reiškinys. Jo (psicho)terapinė vertė ir transformacinė galia dar nėra iki galo atskleisti ir panaudoti.

Medicinos mokslų daktaras Dhyan Sutorius iš Olandijos veda juoko meditacijas nuo 1978 metų. 1985 įkūrė juoko centrą ir nuolat rengia seminarus.

Juokas yra labai geras antistresosius, tai puikus būdas atsipalaiduoti. Juoko meditacija trunka apie 15 minučių ir susideda iš trijų pakopų: 1. Visų raumenų įtempimas 2. Juokas arba verkimas 3. Tyla.

Juokas tarsi panaikina laiką ir sugrąžina mums į amžinąjį čia ir dabar. Tai suteikia gilų atsipalaidavimą visais lygmenimis. Ši meditacija gali būti apibūdinta kaip budrumas be mąstymo arba kaip bemintė būsena. Tokią būseną mes nuolat patiriame ir įvairiais kitais būdais – bėgiodami, šokdami ar dirbdami sode.

Instrukcija

Juoko meditacija paprastai atliekama ryte, bet taip pat galima ją atlikti ir vėliau, prieš pietus ar vakarienę. Ji yra daroma kasdien trijų savaičių bėgyje, tai pilnas ciklas. Viso ciklo metu rekomenduojama rašyti dienoraštį ir fiksuoti vykstančius pokyčius, iškylančius savo pojūčius bei mintis. Ilgainiui praktikuojant atsiranda įgūdis ir viskas vyksta gerokai sklandžiau.

Pakopos:

1. Maksimalus raumenų įtempimas (5 min.)
panaudokite visą savo jėgą ir įtempkite visus galimus raumenis, jei įmanoma, pradėkite žiovauti. Raumenų įtempimas vyksta iškvepiant orą. Įkvepiant raumenis atleidžiam ir vėl įtempiam kai pradedame iškvėpti. Paskutinę minutę išskėskite pirštus ir pradėkite minkyti veidą įvairiomis grimasomis kraipydami liežuvį į įvairias įmanomas puses.

2. Juokiatės / arba verkiate (5 min.)
Lėtai šypsokitės atpalaiduodami gerklę, pradėkite juoktis laisvai, be jokios prievartos, tol kol išties ištiks tikras juokas. Sutelkite visą savo dėmesį į tai kas šiuo metu su jumis vyksta, ką jūs jaučiate, patiriate ir juokitės sykiu su tuo. Paskutinę minutę galite užmerkti akis.

3. Tyla (5 min.)
Nustokite juoktis. palikite akis užmerktas. Tegu jūsų kūnas sustingsta be jokio judesio. Kvėpuokite visiškoje tyloje pasirinkę jums patogų ritmą. kaskart kai jus aplanko kažkokios mintys pajuskite, kad atsisveikinate su jomis ir visą dėmesį sutelkite į savo kūną, į jūsų ryšį su Motina Žeme, atkreipkite dėmesį į bet kokį kitą pojūtį,jei toks iškylą, kas tai bebūtų leiskite sau su tuo ramiai būti, tai jausti.

Chroniški pacientai

Dhyan’as ir klinikinis psichologas dr. Wouter van der Schaar 1985 metais atliko tyrimą. Jie stebėjo kaip juoko meditacija veikia chroniškų skausmų kamuojamus pacientus. Visiems buvo konstatuotas vienareikšmis pagerėjimas. Vieniems skausmai ženkliai sumažėjo, kitiems pasidarė tiesiog kažkiek lengviau jį tverti.

Kaip prisipažįsta Dhyan’as Sutorius ši meditacija tai sutrumpintas Ošo „Mistinės rožės meditacijos” variantas. Pirminė šios meditacijos versija yra kiek kitokia ir trunka gerokai ilgiau.

Buda su gėleMistinės rožės meditacija

Tai viena iš kelių terapinių Ošo meditacijų. Pirma dalis yra juokas – tris valandas žmonės be jokios priežasties juokiasi. Kai juokas pradeda tilti, jie sako „Jaa-Huu!” ir jis vėl sugrįžta. Kasdamiesi tris valandas, jūs nustebsite, kiek daug dulkių sluoksnių yra susirinkę virš jūsų būties. Jos bus nukirstos lyg vienu kardo smūgiu. Nuolat septynias dienas po tris valandas kasdien… jūs negalite įsivaizduoti, kokia didelė bus jūsų būties transformacija.

Po to antra dalis yra ašaros. Pirma dalis pašalina viską, ką slepia jūsų juokas – žmonijos praeities draudimus, represijas, jis juos pašalina. Juokas atveria naują erdvę jumyse. Bet jūs turite eiti dar keletą žingsnių, kad pasiektumėte savo būties šventovę, nes esate užslopinę tiek daug liūdesio, tiek daug nevilties, rūpesčių, tiek daug ašarų – visa tai yra ir padengia bei ardo jūsų grožį, žavesį, jūsų džiaugsmą.

Kai žmogus pasiekia savo būties centrą, jis randa, kad pirmas sluoksnis yra juokas, o antras – agonija, ašaros.

Todėl septynias dienas jūs turite leisti sau be jokios priežasties verkti, rėkti – ašaros tiesiog pasiruošusios tekėti. Kai juntate, kad jos neteka, tiesiog sakykite „Jaa-Buu!” Šie gryni garsai naudojami kaip metodas iškelti visą juoką ir visas ašaras ir visiškai jus išvalyti taip, kad taptumėte nekaltu vaiku, tačiau patys savaime jie nieko nereiškia.

Trečia dalis – stebėtojas ant kalvos. Pradžioje buvo tik dvi dalys, tačiau paskui pridėta ir trečia, tiesiog dar 7 dinos po 3 valandas tam, kad įsisąmonintume įvykusius giluminius pokyčius. Po juoko ir ašarų lieka tik liudijanti tyla.

Instrukcijos

Ši meditacija trimis dalimis tęsiasi 21 dieną ir gali būti daroma pavieniui.

Juoko instrukcijos

Autentiškas juokas nėra dėl kokios nors priežasties. Jis tiesiog iškyla jumyse, kaip kad pradeda žydėti medžio žiedas. Jis neturi priežasties, neturi racionalaus paaiškinimo.

Septynias dienas pradėkite šaukdami Jaa-Huu! po keletą kartų, o po to tiesiog be jokios priežasties juokitės 45 minutes. Jūs galite sėdėti arba gulėti. Akcentuojama tai, kad reikia rasti jūsų vidinį juoką, vidinį vaiką, kuris pradeda kikenti be jokios priežasties.

Atsipalaidavimas: juoko fazės pabaigoje atsisėdę keletą minučių užmerktomis akimis sėdėkite tyloje. Kūnas sustingęs lyg statula, visą energiją sukaupkite vidun. Po to atsipalaiduokite: visiškai atpalaiduokite kūną ir leiskite jam kristi be jokių pastangų ar kontrolės. Kai jausitės pasiruošę, vėl atsisėskite ir stebėdami sėdėkite tyloje 15 minučių. 

Ašarų instrukcijos

Pabaigę juoktis, jūs būsite pertekę ašaromis, agonija. Tai taip pat bus didelis naštos palengvinimo procesas. Jei išsivaduosite iš tų dviejų sluoksnių, rasite save.

Antrą savaitę pradėkite keletą kartų minkštai sakydami „Jaa-buu” ir leiskite sau verkti 45 minutes. Galbūt norėsite, kad jūsų patalpa būtų truputį pritamsinta, kad tai padėtų jums pajausti liūdesį. Jūs taip pat galite sėdėti ar atsigulti. Užsimerkite ir pakluskite visiems jausmams, kurie padeda verkti. 

Leiskite sau verkti iš tikrųjų giliai, valančiai. Lengvinkite širdies naštą. Jauskite, kad visų jūsų slopintų žaizdų ir kančių užtvanka pratrūksta – tegul išteka ašaros. Jei po verkimo jūs jaučiatės užblokuoti ar mieguisti, valandėlę taukškite niekus, beprasmius žodžius ar frazes kokie tik ateina į galvą. Linguokite keletą kartų truputį atgal ir į priekį arba keletą kartų pasakykite Jaa-Buu. Ašaros yra, tik netrukdykite joms tekėti.

Atsipalaidavimas: kiekvienos verkimo dienos fazės pabaigoje keletui minučių atsisėskite visiškoje tyloje ir visiškai atsipalaiduokite taip pat, kaip tai darėte po juoko.

Ašarų savaitę būkite atviri bet kuriai situacijai, kuri gali sukelti ašaras. Būkite pažeidžiami.

Instrukcijos stebėtojui ant kalvos

Trečią savaitę sėdėkite tyloje tiek laiko, kiek jums patogu. Po to šokite pagal lengvą, nuoširdžią muziką.

Jūs galite atsisėsti ant grindų arba kėdės. Galva ir nugara turi būti tokie tiesūs kiek tai įmanoma, jūs turite būti užsimerkę ir kvėpuoti natūraliai.

atsipalaiduokite, būkite sąmoningi kaip stebėtojai ant kalvos, kurie tiesiog stebi tuos kas praeina. Tai stebėjimo procesas, meditacija, nesvarbu ką stebite. Atminkite, kad nereikia su niekuo konkrečiai identifikuotis  arba pasimesti tame, kas eina pro šalį: mintys, jausmai, kūno pojūčiai, nuosprendžiai. 

Po sėdėjimo klausykitės kokios nors švelnios savo noru pasirinktos muzikos ir šokite. Tegul kūnas randa savo judesius ir toliau stebėkite, kaip judate, neapsimetinėkite muzikoje. 

Keletas pagalbinių punktų

Dvidešimt vieną dieną geriausia vengti kitų katarsinių meditacijų ar sesijų. Jei mistinės rožės meditaciją darote su draugais, nekalbėkite tarpusavyje. Dažnai žmonės juoko ar ašarų savaitę prieina pykčio sluoksnį. Nėra jokio reikalo įstrigti. Išreikškite tai tauškėjimu ar kūno judesiais, po to vėl grįžkite prie juoko ar ašarų. Švęskite juoką, švęskite ašaras, švęskite stebėjimo tyloje momentus!

Trumpas video šia tema (vokiškai):

Literatūra:

  1. Dhyan Sutorius, M.D. The transforming force of laughter, with the focus on the laughing meditation. (PDF)
  2. Ošo (2001). Meditacija – pirmoji ir galutinė laisvė. Vilnius: Odžas. 74-78 p.
Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.