Trys žingsniai padėsiantys vaikams pamilti vaisius ir daržoves
0 (0)

Vienas iš pagrindinių tėvų rūpesčių yra tai, kaip vaikams suteikti žinias apie teisingus mitybos įpročius, kurie jau nuo mažų dienų gali daryti įtaką jų gyvenimui. Europos Sąjungos statistikos tarnybos (Eurostat) duomenimis, 41,5 proc. 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų, vaisius ir daržoves valgo ne kasdien ir tik 14,1 proc. gyventojų kasdien suvartoja Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas 5 vaisių ir daržovių porcijas per dieną.

„Tinkamas kasdienių vaisių ir daržovių porcijų suvartojimas padeda vaikams augti sveikiems, vystytis gerai psichinei ir fizinei veiklai, apsaugo nuo įvairių ligų. Mums, kaip suaugusiems, pakankamo vaisių ir daržovių kiekio per dieną vartojimas suteikia būtiniausių maistinių medžiagų, padeda jaustis gerai ir įveikti besikeičiančių sezonų ir metų iššūkius. Ugdant vaikus būtina jiems paaiškinti apie tinkamą mitybą. Tėvams turėtų būti svarbu ugdyti ne tik protinius vaikų gebėjimus, bet ir pasirūpinti, kad jie tinkamai vystytųsi ir augtų sveiki. Vaisiai ir daržovės tam turi didelę įtaką. Penkios vaisių ir daržovių porcijos – nėra mitas, tai – sveikos gyvensenos dalis. Tėvai turėtų padėti vaikams ugdyti įprotį kasdien suvalgyti vaisių ir daržovių, kuriuos pateikti galima įvairiausiomis formomis: salotų, pagrindinių patiekalų ar 100 proc. sulčių ar glotnučių formomis, kurie gali pakeisti vieną iš penkių rekomenduojamų vaisių ir daržovių porcijų. Kad pripratintų vaikus valgyti vaisius ir daržoves, tėvai gali pasitelkti ir įvairiausių gudrybių, kaip jas patiekti. Įprotis valgyti vaisius ir daržoves – vienas iš svarbiausių dalykų, kurį reikėtų perduoti savo vaikams dar vaikystėje“, – pataria gydytoja-dietologė Žana Antonova, prisidedanti prie projekto „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“.

Štai trys žingsniai, kurie padės vaikams pamilti vaisius ir daržoves:

  1. Pradėkite anksti. Vaikystėje mažieji gali lengvai ir efektyviai įsisavinti žinias. Tad supažindinkite juos su naujais skoniais ir papasakokite apie sveikus mitybos įpročius. Yra daug būdų, kaip tai padaryti. Galite pasakoti istorijas apie vaisius ir daržoves kaip išskirtinius ir labai įdomius charakterius. Jei vaikai pirmą kartą jų atsisako – nepasiduokite. Būkite kantrūs ir kartu su vaikais atraskite naujus vaisių ir daržovių skonius, kurių kiekvienas turi skirtingas savybes. Pasakokite nuosekliai ir net nutolus nuo savo namų virtuvės ar išvažiavus atostogauti būkite atsargūs ir padėkite vaikams priimti tinkamus maisto pasirinkimo sprendimus. 100 proc. sultys ir glotnučiai gali būti puikus ir labai maistingas užkandis.
  1. Išlaikykite aiškią žinutę ir pasistenkite užtikrinti, kad vaikų aplinkoje būtų puoselėjami panašūs įpročiai. Vaikai dažnai labai jautrūs aplinkos įtakai ir išoriniams veiksniams. Vaikų aplinka gali jums padėti, arba priešingai, apsunkinti jūsų pastangas užmegzti vaikų draugystę su vaisiais ir daržovėmis. Verta paieškoti sąjungininkų, tokių kaip seneliai, tetos ar draugai iš darželio ar mokyklos. Visi žaidimai, istorijos ar net mobiliosios aplikacijos, prieinamos internete, gali padėti perduoti vaikams žinutė apie vaisių ir daržovių svarbą kasdienėje mityboje. Išbandykite „VitaSmart“ aplikaciją, kuri padės vaikams mokytis žaidžiant. Verta atkreipti dėmesį į vyresnių vaikų mitybos įpročius, ką jie valgo bei pasinaudoti kiekviena proga perduoti informaciją apie tinkamus valgymo įpročius. Jei vaikams dienos metu užkandžiui duosite pakelį glotnučių ar stiklinę 100 proc. sulčių, šie produktai jiems suteiks papildomos energijos ir tuo pačiu metu papildys organizmą reikalingomis medžiagomis ir panaikins alkio jausmą.
  1. Mitybą padarykite įvairesne. Per dieną rekomenduojama suvartoti penkias vaisių ir daržovių porcijas, kurios turėtų būti įvairios, patrauklios ir lengvai vartojamos. Prisiminkite, kad vaisių ir daržovių vartojimui daug įtakos daro ir įvairūs veiksniai – sezonai, amžius, kontekstas. Žinoma, geriausia, kai maistas paruoštas mūsų pačių, tačiau kartais tam pritrūksta laiko. Tokiu atveju puikiai tiks tokie protingi sprendimai kaip 100 proc. sultys ir glotnučiai. Pagal ES įstatymą į 100 proc. sultis negalima dėti konservantų, dažiklių, cukraus ar kitų saldiklių. Paaiškinkite vaikams, kodėl tam tikrus produktus, tokius kaip 100 proc. sultys ir glotnučiai, duodate jiems užkandžiams. Vėliau patys vaikai pradės ieškoti produktų, kurie yra vertingi jų sveikatai ir gerai savijautai.
Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. L parašė:

    O kaip glotnutis gali būti dedamas į pakelį?

  2. neolife parašė:

    Manau, labai geras pasirinkimas natūralios sultys ir glotnučiai. Svarbu vaikui duoti tik sveikus užkandžius. Kartais vaikui sunku sulaukti vakarienės, grįžus iš darželio, tuomet toks variantas labai geras. O kaip susidraugauti su daržovėmis mums dar didelis klausimas. :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.