Trys žingsniai siekiant įgyti teisę vairuoti B kategorijos transporto priemones
0 (0)

Kiekvienais metais vairuotojų mokymas aktualus maždaug 30 tūkstančių būsimų vairuotojų, jų šeimos nariams ir, žinoma, visiems mums, nes gatvėse vairuojantys mokomuosius automobilius piliečiai vėliau taps naujaisiais vairuotojų bendruomenės nariais.

Jeigu siekiate įgyti teisę vairuoti B kategorijos transporto priemones, atminkite kelis dalykus, kurie padės išmokti vairuoti ir tapti saugiai automobilį vairuojančiu eismo dalyviu:

  • į teisės vairuoti transporto priemones įgijimą žiūrėkite kaip į labai rimtą gyvenimo įvykį ir investiciją tiek žinių, tiek įgūdžių prasme.  Nepamirškite, kad, įgiję vairuotojo pažymėjimą, tampate atsakingas už savo veiksmus prie vairo, už keleivių bei kitų eismo dalyvių saugumą;
  • su profesionaliu vairuotojų mokytoju ir (arba) vairavimo instruktoriumi įgysite reikalingų žinių ir suformuosite tinkamus įgūdžius, kurie jums padės ne tik laikant vairavimo egzaminą, bet ir tapus vairuotoju;
  • geriausias būdas išmokti vairuoti – kuo daugiau vairuoti, todėl turite stengtis, iki įgysite vairuotojo pažymėjimą, kuo daugiau vairuoti.

     Pirmasis žingsnis – išmokti teoriją. 

Kelių eismo taisyklės ir saugaus eismo žinios yra saugaus vairavimo pagrindas. Kelių eismo taisykles galimai išmoksite patys, ir nebūtina laukti, kol sukaks 17 metų. Siekiant įgyti saugaus eismo žinių, būtinų saugiam vairavimui, geriausia būtų kreiptis į profesionalą, kuris yra patyręs vairuotojų mokytojas. Nors teorijos mokymas nėra privalomas, remiantis atsiliepimais, rekomenduotina pasirinkti Jums tinkamiausią vairavimo mokyklą. Kai perprasite Kelių eismo taisykles ir turėsite pakankamai saugaus vairavimo žinių, Jūsų lauks teorijos egzaminas (teorijos žinių patikrinimo egzaminas laikomas valstybės įmonėje „Regitra“).

1

Antrasis žingsnis – vairavimo įgūdžių įgijimas. 

Jeigu teorijos žinių patikrinimo egzaminą išlaikėte savarankiškai pasirengę, metas susirasti Jums tinkančią vairavimo mokyklą, kurioje mokysitės praktinio vairavimo. Tie, kurie pasirinko vairavimo mokyklą iš karto, būti išlaikius teorijos žinių patikrinimo egzamino prieš mokantis praktinio vairavimo  nebūtina. Šiuo atveju teorijos žinių patikrinimo egzaminą reikės išlaikyti prieš laikant praktinių transporto priemonių valdymo įgūdžių bei gebėjimų egzaminą. Mokytis vairavimo mokykloje  vairavimo teorijos ir praktinio vairavimo galima pradėti jaunesniems nei 17 metų, tačiau būtina žinoti, kad keliuose ir gatvėse praktinio vairavimo įgūdžių galima mokytis tik nuo 17 metų.

Minimalus praktinio vairavimo mokymo kursas vairavimo mokykloje yra 30 val. Išmokti saugiai vairuoti tokios trukmės mokymo tikrai nepakanka. Tyrimais nustatyta, kad praktinio vairavimo įgūdžių pasimokius apie 120 valandų pradedančiajam vairuotojui, įgijus vairuotojo pažymėjimą, tikimybė patekti į eismo įvykį per pirmuosius du metus sumažėja net iki 40 procentų (lyginant kuomet asmenys iki įgyjant vairuotojo pažymėjimą asmuo turi apie 50 valandų vairavimo patirties). Daugiau praktinio vairavimo patirties turinčiam asmeniui bus daug paprasčiau laikant praktinių transporto priemonių valdymo įgūdžių bei gebėjimų egzaminą, nei asmeniui, kuris ketins laikyti šį egzaminą turėdamas minimalią vairavimo patirtį.

2

* Vairavimo mokykloje privaloma baigti ne trumpesnį kaip 30 val. praktinio vairavimo mokymo kursą. Jei asmuo turi ne mažiau kaip dvejų metų vairavimo patirtį su AM, A1, A2, A ar B1 kategorijos transporto priemone ir neturi galiojančių nuobaudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, vairavimo mokykloje privaloma baigti ne trumpesnį kaip 5 val. praktinio vairavimo mokymo kursą.

Geriausia mokytis su profesionaliu vairavimo instruktoriumi, tačiau ne kiekvienas gali sau leisti vairavimo mokykloje mokytis vairuoti šimtą ar daugiau valandų. Mokytis ir tobulinti saugaus vairavimo įgūdžius galima ne tik vairavimo mokykloje, bet ir su šeimos nariu, vadinamu šeimos vairavimo instruktoriumi. Šeimos nariais pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo sąvoką suprantami: sutuoktiniai, tėvai, vaikai, įvaikiai, broliai, seserys, seneliai ir vaikaičiai. Globėjų ar rūpintojų šeimos nariais laikomi vaikai, kuriems pagal Lietuvos Respublikos įstatymus nustatyta globa ar rūpyba.

Mokytis praktinio vairavimo su šeimos nariu galima prieš pradedant vairuoti su profesionaliu vairavimo instruktoriumi (vairavimo mokykloje), lygiagrečiai, užbaigus vairavimo mokyklą, todėl Jūs galite rinktis, kada pasinaudoti šia galimybe. Saugaus eismo specialistai sutaria, kad toks mišrus mokymosi būdas naudingiausias tuomet, kai mokomasi lygiagrečiai su profesionaliu vairavimo instruktoriumi ir šeimos vairavimo instruktoriumi.

     Atmintinė, jeigu nusprendėte praktinio vairavimo įgūdžių įgyti ir papildomai juos tobulinti su šeimos vairavimo instruktoriumi.

     SVARBU!  Šeimos vairavimo instruktoriui tenka didelė atsakomybė.

Šeimos vairavimo instruktorius turėtų tinkamai išnagrinėti Vairuotojų mokymo tvarkos apraše nustatytus motorinių transporto priemonių ir jų junginių su priekabomis vairuotojų žinių, gebėjimų, įgūdžių ir elgsenos reikalavimus. Jais vadovaudamasis jau nuo pirmos pamokos turėtų šeimos nariui skiepyti tinkamą požiūrį į saugų eismą, elgesį kelyje, formuoti teisingus transporto priemonės valdymo įgūdžius, mokyti atsargumo ir atsakingumo. Šeimos vairavimo instruktorius turėtų nuolat atnaujinti  Kelių eismo taisyklių žinias, būti susipažinęs su šių taisyklių naujovėmis. Jis ir jo mokomas šeimos narys turi suprasti, kad rizikingas vairavimas, Kelių eismo taisyklių pažeidimai turės įtakos šeimos materialinei ir dvasinei gerovei.

     Atkreipkite dėmesį!

Mokyti šeimos narį praktinio vairavimo įgūdžių – rizikingas užsiėmimas, todėl

3

Ką turi turėti šeimos vairavimo instruktorius mokymo metu:

4

Ką turi turėti mokinys mokymosi su šeimos vairavimo instruktoriumi metu:

5

Rekomenduojama.  

Per parą šeimos narį praktinio vairavimo rekomenduojama mokyti ne daugiau kaip 3 valandas. Taip pat šeimos vairavimo instruktorius turi žinoti, kad draudžiama mokyti šeimos narius, kuriems yra atimta teisė vairuoti transporto priemones už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

     Trečiasis žingsnis – praktinių transporto priemonių valdymo įgūdžių bei gebėjimų egzaminas.

Jeigu esate tinkamai pasirengęs egzaminams, Jums nėra ko bijoti. Šį žingsnį Jūs įveiksite be didesnių rūpesčių. Svarbiausia atminti, kad esate ne vienas kelyje, nepamiršti, ko Jus mokė vairavimo mokykloje ir (ar) šeimos vairavimo instruktorius, laikytis Kelių eismo taisyklių ir gerbti kitus eismo dalyvius.

Papildomos informacijos, susijusios su vairuotojų mokymu, vairavimo mokyklų sąrašą ir kitos informacijos Jūs galite rasti Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos interneto svetainėje www.vkti.gov.lt srityje „Vairuotojų mokymas“.

Vaida Rukienė | vkti.gov.lt
Valstybinė kelių transporto inspekcija
prie Susisiekimo ministerijos

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Julita parašė:

    Ištikrųjų šeimos narį sunku mokyti vairuoti, o jei ir gerai mokinsis, prie instruktorių reikės naujai išmokt. Geriausia iškart siųsti į vairavimo kursus.

  2. Be jokios abejonės reikia eiti į vairavimo kursus, o praėjus mažiausiai pusę kurso galima vairuoti ir su tėvais. Žmogus jau maždaug žino, ko reikalauja instruktorius, laikui bėgant ir tėvai pradeda suprast kaip mokinti. Kalbu iš patirties. Vairavimo mokyklos labai svarbios, bet ne mažiau svarbus ir vairavimas po jos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.