Turiu problemą: visai savęs nemėgstu
0 (0)

tobulumasKlausimas:

Rašau jums, nes tikrai neturiu į ką kreiptis. Mano gyvenime visad buvo daug negatyvumo ir jis vis nedingsta. Vis jaučiu norą griebti peiliuką ir žalotis ; vis nepalieka mintys, kad galbūt jau laikas nutraukti savo gyvenimą ; vis girdžiu balsą „Nevalgyk. Nevalgyk. Nevalgyk.” arba paliepimus viską išvemti. Daug problemų ir aš jau pradedu jaustis vis labiau prislėgta. Kartais atsiranda daug motyvacijos daryti ką nors naujo, bet kitą dieną nebenoriu daryti nieko. Praradau daug draugų dėl savo pastovaus liūdesio. Dabar tiesiog išmokau slėpti savo vidinius jausmus, tad visad atrodau linksma.
Taip pat turiu problemą : visai savęs nemėgstu. Tai jau priėjo iki tokio lygio, kad nė negaliu į save žvilgtelėti veidrodyje. Mane pykina. Aš tą pačią minutę galiu suklupti ir pradėti verkti. Jūs galite pagalvoti, kad tai išgalvota, bet sakau tiesą. Negaliu į save pažvelgti.
Kaip atsisakyti šių blogų „įpročių”? Kaip motyvuoti save geresniam gyvenimui? Kaip atsikratyti didelės neapykantos sau?

Anonimė, 15 metų

Atsakymas:

Savo laiške rašai, kad šiuo metu tavo gyvenimas yra pilnas negatyvumo, jauti norą žalotis, kyla mintys apie savižudybę, nemėgsti savęs, tačiau kartais atsiranda motyvacija daryti ką nors naujo. Esi šaunuolė, kad išdrįsai parašyti ir daliniesi tuo, kas tau sunku.

Įsivaizduoju, kad šiuo metu gali jaustis sutrikusi, liūdna, prislėgta ir pasimetusi. Užsimeni, kad pagalvoji, jog gal laikas nutraukti gyvenimą. Savižudybė niekada nėra išeitis, kad ir kaip sunku būtų. Tik tol, kol esi gyva gali kreiptis pagalbos ir susikurti tokį gyvenimą, kokio išties nori. Vien tai, kad parašei šį laišką ir kartais pajauti motyvacija daryti kažką naujo – rodo tavo norą gyventi ir gerinti savo savijautą.

Rašai, kad tavo gyvenime daug negatyvumo ir dėl to jauti norą žalotis. Išties pjaustymasis ar kitoks kūno žalojimas suteikia tik trumpalaikį palengvėjimą, kuris neišsprendžia pačios problemos, o kartais net sukuria papildomų, pavyzdžiui: žalojantis lieka randai, kuriuos vėliau norisi kaip nors paslėpti nuo aplinkinių. Artėjant vasarai tai padaryti gali būti sunku. Kylantį norą žalotis galima pabandyt pakeisti popieriaus ar laikraščių plėšymu, kamuoliuko maigymu ar pabandyti atrasti kitų nusiraminimo būdų.

Minėjai, kad dėl pastovaus liūdesio praradai daug draugų, o tokia patirtis išmokė tave slėpti savo emocijas. Ištikrųjų svarbu turėti žmogų, kuriuo galėtum pasitikėti ir pasidalinti savo išgyvenimais. Atviras pokalbis ir jausmų išsakymas dažnai padeda pasijusti geriau ir į situaciją pažvelgti iš kitos pusės. Kadangi neturi į ką kreiptis, gali nueiti pas psichologą, kuris tave išklausytų, kartu galėtumėte pagalvoti ką keisti, kad nebekiltų noras save žaloti, kaip skatinti tavo motyvaciją geresniam gyvenimui. Psichologą gali rasti savo mokykloje ar miesto klinikoje. Dar jausmus galima išreikšti užsiimant mėgstama veikla, pavyzdžiui: šokant, piešiant, sportuojant, rašant dienoraštį ir pnš. Svarbu neišsižadeti savo jausmų ir juos reikšti ar dalintis su kitu žomgumi.

Sakai, kad esi nepatenkinta savo kūnu ir negali žiūrėti į save veidrodyje. Įsivaizduoju, kad šiuo metu gali išgyventi paauglystės laikotarpį, kai keičiasi ne tik kūnas, bet ir bręsta asmenybė. Tokiame laikotarpyje natūralu, kad gali užplūsti įvairūs nepaaiškinami jausmai nuo neapykantos sau iki laimės. Nežinau kas būtent tau nepatinka tavo išvaizdoje, todėl reikėtų pačiai pamąstyti kuo esi nepatenkinta ir kaip būtų galima tai keisti. Pavyzdžiui, jeigu esu nepatenkinta svoriu, galima pradėti sportuoti, sveikai maitintis. Jokiu būdu neverta išvemti maisto ar badauti, nes taip gali susigandinti sveikatą. Kartais vertinga pabandyti pakeisti požiūrį į save, nes kiekvienas žmogus yra skirtingas ir tai, kas vienam yra negražu, kitam gali būti gražu. Galima ant lapo surašyti visas savo stipriąsias puses ir tai, kuo savyje didžiuojiesi, tuomet pasikabinti matomoje vietoje, kad nepamirštum. Svarbu išmokti mylėti ir gerbti save tokią, kokia esi, nes jeigu pati savęs nemylėsi, tai ir kitiems gali būti sunku tai padaryti.

Išties džiaugiuosi, kad kartais tau atsiranda motyvacija veikti kažką naujo. Būtų naudinga atrasti kas atsitinka ar pasikeičia tavo gyvenime, kad motyvacija staiga atsiranda, tuomet galėtum stengtis tą būseną išlaikyti kuo ilgiau.

Svarbu atminti, kad kartais gali prireikti daugiau laiko ir pastangų, kad situacija pradėtų keistis ir pasijustum geriau.

Sekmės,
Gintarė Saročkaitė
(IV kurso psichologijos studentė)

Gali sudominti: Susirūpinimas dėl klaidų perfekcionistų gyvenimus paverčia apgailėtinaisNegaliu normaliai pavalgyti, Dažnai pagalvoju, kad aš kažkokia psichiškai nesveika, Nuo 13 metų pjaustausi venas

Lietuvos telefoninės psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos telefonų numeriai ir darbo laikas

Šiais numeriais galima skambinti iš visos Lietuvos

Nr. Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
1 Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII visą parą
2 Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, specialistai
116 111 I-VII 11:00 – 21:00
3 Linija Doverija(pagalba teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V 16.00 – 20.00
4 Pagalbos moterims linija
Budi specialistai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-V 10:00 – 21:00
5 Vilties linija 
Budi specialistai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII visą parą

Emocinė parama internetu

http://www.vaikulinija.lt
http://www.jaunimolinija.lt
http://paklausk.kpsc.lt
http://www.moteriai.lt

Krizių įveikimo centre Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą, Olandų g. 19-2, Vilniuje.

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.