fbpx

Tyrimai atskleidė aiškius kūno ir proto ryšio įrodymus
0 (0)

kuno-proto-rysys

Meditacijos ir paramos grupių įtaka užfiksuota ląsteliniu lygiu tarp išgyvenusių krūties vėžį.

Pirmą kartą tyrėjai parodė, kad meditacija ar dalyvavimas paramos grupėse daro teigiamą fizinę įtaką ląsteliniu lygiu išgyvenusiems krūties vėžį.

Albertos Sveikatos paslaugų Tomo Bakerio vėžio centro ir Kalgario universiteto Onkologijos departamento grupė parodė, kad išgyvenusiųjų krūties vėžį ir praktikuojančių jogą ar lankančių paramos grupes ląstelių telomeros – baltymų kompleksai chromosomų galuose – išlaiko savo ilgį, tuo tarpu kontrolinėje grupėje, kur netaikyta jokia intervencija, jos trumpėja.

Nors telomerų savybės reguliuoti ligą nėra iki galo išsiaiškintos, trumpesnės telomeros siejamos su keletu ligų, o taip pat su ląstelių senėjimu, tuo tarpu ilgesnės telomeros, manoma, apsaugo nuo ligų.

„Jau žinome, kad tokios psichosocialinės intervencijos, kaip meditacija, padeda jaustis geriau psichiškai, bet dabar pirmą kartą turime įrodymą, kad tai gali paveikti svarbiu mūsų biologijos aspektus,“ sako Dr. Linda E. Carlson, PhD, pagrindinė tyrėja ir Tomo Bakerio vėžio centro Psichosocialinių išteklių departamento vadovė.

„Nustebino, kad per tris tyrimo mėnesius išvis galėjome išvysti kokį nors telomerų ilgio skirtumą,“ sako Dr. Carlson, kuri dar dar yra Kalgario universiteto Menų fakulteto ir Cummingo medicinos mokyklos profesorė, bei Pietų Albertos vėžio instituto narė. „Geresniam potencialios naudos sveikatai kiekybiniam įvertinimui dar reikia tolesnių tyrimų, tačiau tai yra jaudinantis ir padrąsinantis atradimas.“

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale Cancer. Jį galite rasti: onlinelibrary.wiley.com

Iš viso tyrime dalyvavo 88 krūties vėžį išgyvenę pacientai, bent prieš tris mėnesius baigę gydymą. Vidutinis amžius buvo 55 ir dauguma dalyvių gydymą buvo baigę prieš porą metų. Kad dalyvautų tyrime, jie turėjo jausti žymų emocinį stresą.

Meditacija paremto atsigavimo nuo vėžio grupės nariai kas savaitę lankė aštuonias, 90 minučių trukmės grupines sesijas, kur buvo mokomi medituoti ir švelnios Hatha jogos, siekiant kultivuoti neteisiantį dabarties suvokimą. Dalyvių taip pat buvo prašoma kasdien namie po 45 minutes užsiimti meditacija ir joga.

Remiančios ekspresyvios terapijos grupės dalyviai kas savaitę 90 minučių, 12 savaičių buvo skatinami atvirai kalbėti apie savo nerimą ir jausmus. Tikslas buvo sukurti tarpusavio paramą ir pamokyti moteris išreikšti platų spektrą tiek sudėtingų, tiek pozityvių emocijų, užuot jas slopinus.

Atsitiktinai parinkti į kontrolinę grupę, apsilankė viename, šešių valandų trukmės streso valdymo seminare.

Visų tyrimo dalyvių kraujas buvo analizuojamas ir matuojamas telomerų ilgis prieš ir po intervencijų.

Tyrėjai parodė trumpalaikį šių intervencijų poveikį telomerų ilgiui, lyginant su kontroline grupe, bet nežinoma, ar efektas išlieka ilgam. Dr. Carlson sako, kad kito tyrimo tikslas bus išsiaiškinti, ar teigiamas poveikis trunka ilgiau, nei tris tyrimo mėnesius.

Pagal: eurekalert.org
Šaltinis: technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.