Tyrimas: dėl ko atostogaudami jaudinasi tautiečiai?
0 (0)

_237455035

Šaltinis: shutterstock

Žiemai įsibėgėjant, vis daugiau šalies gyventojų ima planuotis atostogas šiltuose kraštuose. Pradėjus ruoštis atostogoms, daugelis gyvena maloniu laukimu ir būsimais įspūdžiais, tačiau kai kuriuos poilsiautojus aplanko ir jaudulys – ar viskas pavyks taip, kaip suplanuota? Atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad svetur keliaujantieji kartais turi nuogąstavimų dėl to, kaip klostysis jų atostogos užsienyje. Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ užsakyto tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti Lietuvos gyventojų tobulų atostogų poreikius.

Apklausos metu respondentams buvo pateikta keletas atsakymų variantų, dėl ko nerimaujama kelionės metu, pavyzdžiui, kalbos barjeras, nerimas dėl ilgapirščių, galimybė pasiklysti, prarasti dokumentus, kuriuos jie galėjo pasirinkti nuogąstavimams kelionių atžvilgiu išreikšti.

Nuogąstauja, ar pavyks susikalbėti

Respondentams nerimą labiausiai kelia kalbos barjeras – šį atsakymą rinkosi kas penktas respondentas. Nerimą dėl nesusikalbėjimo keliaujant svetur dažniau jaučia 46–55 metų amžiaus tyrimo dalyviai, mažesnių miestų gyventojai ir dažniau moterys nei vyrai.

Lyginant vyrų ir moterų atsakymus, buvo pastebėta, jog moterys apskritai yra labiau linkusios jaudintis dėl atostogų. Joms itin svarbus komforto bei saugumo jausmas, kuriam teikia didesnę reikšmę nei, pavyzdžiui, atostogoms pasirinktai lokacijai.

keliones

Baiminasi ilgapirščių

Nemaža dalis respondentų kaip vieną iš nerimo priežasčių įvardino nukentėjimą nuo ilgapirščių. Ženkliai didesnį susirūpinimą dėl to išreiškė moterys ir tai buvo didžiausias skirtumas tarp vyrų ir moterų atsakymų.

Kitos rizikos, tokios kaip dokumentų praradimas, galimybė pasiklysti ar pavėluoti į lėktuvą – nerimą kėlė kas septintam apklaustajam. Aktualiausi šie atsakymai vėlgi buvo moterims.

Pasak kelionių organizatoriaus „Novaturo“ vadovo Lino Aldonio, natūralu, jog išvykstant į svečią šalį gali kilti jaudulys ir papildomi klausimai: „Važiuojant svetur, o ypač į tolimesnę, neeuropinę šalį, gali būti neramu dėl kalbos barjero ir negebėjimo susikalbėti. Turėdami omeny tokius nuogąstavimus, daug dėmesio skiriame komfortabilumo užtikrinimui: kelione rūpinasi visą parą pasiekiami vadovai ir gidai, kalbantys tiek šalių, kuriose dirba, tiek poilsiautojų gimtosiomis kalbomis.“

 

Ar patiks maistas ir apgyvendinimas

Nedidelė dalis respondentų, 7 procentai, nerimauja, jog kelionės metu gali pasirinkti netinkamą apgyvendinimą. Nors skirtumas tarp vyrų ir moterų atsakymų nedidelis, tačiau tai buvo vienas iš nedaugelio dalykų, kuriems vyrai teikė didesnę reikšmę nei moterys.

Dėl galimai nepatiksiančio maisto kelionės metu vyrų ir moterų nuomonės sutapo – šį atsakymą pasirinko lygiai tiek pat vyrų ir moterų – vienas iš dešimties.

„Novaturo“ vadovas pastebi, jog tam, kad užtikrintų malonią aplinką, į pasiūlą įtraukia tik įmonės atstovų patikrintus ir rekomenduotus viešbučius.

29 Aug 2014 --- Young woman entering airplane with backpack --- Image by © Nano Calvo/Corbis

© Nano Calvo/Corbis

Dėl nieko nesijaudina ir atostogauti norėtų svetur

Apklausos rezultatai atskleidė, kad kas penktas į užsienį keliaujantis apklausos dalyvis dėl ničnieko nesijaudina. Tai itin būdinga vyrams, ypač jaunesniems – 18–25 metų amžiaus bei didesnes pajamas turintiems respondentams.

Per atostogas pailsėti užsienyje itin svarbu jauniems ir į trečią dešimtį įkopusiems respondentams, vyrams, ypač didmiesčių gyventojams. Šį atsakymą rinkosi kas 7–tas apklausos dalyvis. Esant ribotam biudžetui, trumpesnes atostogas, bet užsienyje, rinktųsi dar ketvirtadalis visų apklaustųjų.

„Atliekant šią apklausą norėjome sužinoti, kas aktualu atostogauti išsiruošusiems Lietuvos gyventojams. Matome, kad keliaujant į užsienį, nedrąsiausia žmonėms yra palikti savo komforto zoną, gali kilti nerimas, jog atostogos nesiklostys sklandžiai. Ypatingą dėmesį skirdami klientų aptarnavimui ir aukštai paslaugų kokybei matome, kad einame teisingu keliu: poilsiautojai nori jaustis saugūs ir žinoti, kad jais bus pasirūpina. Tas žinojimas padeda atsipalaiduoti ir pajusti tikrą atostogų malonumą“, – komentuoja L. Aldonis.

Apie apklausą

Lapkričio mėnesį atliktoje apklausoje dalyvavo 1011 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Apklausą kelionių organizatoriaus „Novaturo“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Aš manau, kad dažniausiai žmonės baiminasi, kad namams kas nenutiktų. Neužlietų buto, neapvogtų namo. Manau kelionės smulkmenos mažiausiai nerimo kelia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.