Tyrimas: kas yra dežavu ?
0 (0)

atspindys

Prancūzų kalboje déjà vu pažodžiui reiškia „kažkur matyta“. Taip pat terminas dežavu yra naudojamas apibūdinant fenomeną, kuomet yra juntamas jausmas, kai atrodo, jog dabar juntamas potyris ar matomas vaizdas jau buvo mus aplankęs praeityje.

Savaime suprantama, dežavu nėra sutrikimas „Matricoje“, tačiau mokslininkai ilgą laiką bandė paaiškinti, kas mus verčia patirti dežavu jausmą ir kodėl tai vyksta. Neurologai visiškai neseniai atliko naujus mokslinius tyrimus tikėdamiesi rasti atsakymą.

Kaip rašo „Science Alert“, mokslininkų komanda, vadovaujama Akiros O‘Connor iš St. Andrews universiteto Didžiojoje Britanijoje, laboratorijos sąlygomis sugebėjo išsiaiškinti, kaip dirbtinai sukelti dežavu jausmą. Jie tai padarė šiek tiek apgaudami smegenis bei į atmintį „integruodami“ netikrus prisiminimus.

Kaip aiškina mokslininkai, atliktas tyrimas apima tokius žodžius kaip lova, pagalvė, naktis ir sapnas, bet sąmoningai išryškinimas vienas akivaizdžiausias žodis, kaip šiuo atveju, miegas, kuris viską apibendrina.

Pirmame etape tiriamieji girdėjo minėtus žodžius (angl. bed – lova, pillow – pagalvė, night – naktis, dream – sapnas) ir vėliau jų buvo pasiteirauta, ar jie girdėjo bent vieną žodį, anglų kalboje prasidedantį raide S. Kadangi jie iš tiesų tokio žodžio negirdėjo, jie atsakė NE.

Vėliau dalyviai buvo paprašyti išvardyti visus prisimintus žodžius, kuriuos išklausė. Būtent tuo momentu mokslininkai implantavo į atmintį žodį sleep (liet. miegas) ir tuomet įvyko stebuklas – pacientai patyrė dežavu jausmą, nes tai pasirodė jiems pažįstamas potyris.

Įdomu tai, jog tyrimo dalyviams buvo implantuotas klaidingas prisiminimas, o skirtingos smegenų dalys vis tiek sugebėjo tai susieti su tikru potyriu, šiuo atveju, miegu.

Tai kodėl gi iš tiesų mes patiriame dežavu jausmą?

Tyrėjų tvirtinimu, eksperimentas parodė, jog šis keistas jausmas sukeliamas, kai smegenys „keliauja“ per atmintį ir aptinka signalą, skelbiantį apie tam tikrą klaidą: „aš jaučiuosi taip, lyg būčiau tai patyręs, bet neturiu apie tai prisiminimų“.

Būtent ši smegenų klaida ir sukelia dežavu.

Tikėtina, jog dežavu jausmo metu smegenys tiesiog pabando sujungti itin panašius potyrius, todėl kartais panašiose situacijose mums gali atrodyti, jog būtent tai jau esame kažkur matę ar patyrę, nors iš tiesų tai tėra tik panaši situacija.

Parengė alfa.lt
Foto: Carlos Alberto Gómez Iñiguez

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.