fbpx

Tyrimas: kokie žmonės labiausiai linkę išduoti savo sutuoktinius?
0 (0)

Visai ne tie, apie kuriuos jūs greičiausiai pagalvojote… Neištikimą sutuoktinį, ko gero, įsivaizduojame kaip jauną, žavų, mokantį gražbyliauti. Nors kai kuriais atžvilgiais tai gali būti tiesa, bet naujausiame tyrime paaiškėjo, kad labiausiai į šoną nukrypti yra linkę visai ne tokie žmonės, apie kuriuos galvojame – pasirodo, į neištikimybę labiausiai linkę mūsų tėvai ir seneliai.

Šią šokiruojančią informaciją pateikė Šeimos tyrimų institutas, atlikęs tyrimą, kuriame paaiškėjo, kad 20 proc. susituokusių amerikiečių, vyresnių nei 55 m., prisipažino buvę neištikimi savo antrajai pusei, o iš apklaustųjų, kuriems mažiau nei 55 m., apie nesantuokinį ryšį prisipažino tik tik 14 proc. Neištikimybės rodiklis mažėja, nenuostabu, po 70-ies metų.

Šie rezultatai gauti išanalizavus Bendrą socialinį tyrimą (angl. General Social Survey) – sociologinį tyrimą, kuriame istoriškai nuo 1972 m. fiksuojami amerikiečių rūpesčiai, patirtys, požiūriai ir praktikos. Tokia tendencija buvo ne visada. Tyrime išsiaiškinta, kad apytikriai iki 2000 m. didesnį polinkį į neištikimybę demonstravo jaunesni žmonės, rašoma womenshealthmag.com. Po to jaunesni nei 55 m. asmenys ėmė svetimauti mažiau, o vyresni, atvirkščiai, pradėjo dažniau krypti į šoną.

Ši rodiklis išaugo tiesiog žaibiškai – socialinio tyrimo duomenimis, 1991 m. apie tai, kad buvo neištikimi savo antrajai pusei, prisipažino tik 10 proc. amerikiečių. Tyrėjai šiuos pokyčius aiškina keliais veiksniais: visų pirma, vyresni amerikiečiai suaugo septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje, kai vyko seksualinė revoliucija ir neištikimybė nebuvo vertinama labai griežtai. Būtent šie vyresni amerikiečiai prieš tai buvo linkusiųjų į neištikimybę jaunesnių nei 55 m. amžiaus grupėje, ir šį polinkį ko gero išsaugojo ir vyresniame amžiuje.

Be to, gali būti, kad dabar jie yra labiau linkę prisipažinti apie nesantuokinius santykius nei praeityje. Tyrimą atlikęs mokslininkas Nicholasas H. Wolfingeris taip pat nurodo, kad apytikriai prieš 20 m. rinkoje atsirado „Viagra“, todėl vyresnio amžiaus žmonėms tapo lengviau užsiimti seksu, apie kurį jie galbūt svajojo, bet anksčiau nebuvo pajėgūs fiziškai to padaryti.

Ši informacija ne tik nemaloniai šokiruoja, bet turi ir teigiamą pusę: atrodo, kad jaunesni žmonės ateityje labiau vertins santuoką. „Jei nebus nenumatytų aplinkybių, ateityje santuokos turėtų būti labiau monogaminės“, – reziumuoja N. H. Wolfingeris.

Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.