Tyrimas, paskatinęs veikti: vaikai laisvalaikį su tėvais laiko vertingu, bet kartu jo neleidžia
0 (0)

A young woman's hands making a heart shape

Tik 7 proc. jaunų žmonių laisvalaikį leidžia su tėvais, nors dauguma pripažįsta, kad kartu su savo gimdytojais norėtų praleisti daugiau laiko. Tai parodė tyrimų bendrovės „Synopticum Ad Research“ atliktas tyrimas, kuris tapo akstinu pradėti socialinį projektą „Nes mes mylime tėvus“. Šios iniciatyvos tikslas – pasiekti, kad tėvai ir vaikai daugiau bendrautų, o tiltus tarp abiejų kartų imtųsi tiesti būtent jaunimas.

Tyrimo rezultatai – bauginantys

Tik 7 proc. jaunuolių nuo 16 iki 30 metų amžiaus, paklausti, ką veikia laisvalaikiu, atsakė, jog tą laiką dažniausiai leidžia su savo tėvais. Net 61 proc. teigė, kad laisvalaikiu naršo internete, 52 proc.  leidžia laiką su draugais, o trečdalis sakė užsiimantys savo hobiais.

Tiesa, negalima teigti, kad jaunimas savo laisvalaikio leisti su tėvais nenori – daugiau nei pusė (58 proc.) apklaustųjų teigia, kad jiems laiką su savo tėvais leisti smagu ir įdomu, pusė jaunuolių sako, kad tėvus laiko šiuolaikiškais ir dažnai su jais kalbasi apie savo problemas bei kasdienius rūpesčius.

Tik 5 proc. apklausos dalyvių teigė, kad nenorėtų su tėvais laiko leisti daugiau, tiek pat respondentų sakė, jog su savo tėvais praleidžia pakankamai laiko. Tuo metu net 82 proc. apklaustųjų pripažino, kad norėtų laiką su tėvais leisti dažniau ir turėti daugiau bendros veiklos.

Vadinasi, jaunuoliai jaučia, jog drauge su tėvais praleidžia nepakankamai daug laiko, tačiau kartu pripažįsta, kad dalis kaltės dėl to tenka jiems patiems. 74 proc. apklaustųjų sutiko, kad galėtų dažniau imtis iniciatyvos ir pakviesti tėvus laisvalaikį praleisti kartu. Jaunuoliai tokį savo neveiklumą motyvuoja tuo, kad patys yra pernelyg užsiėmę, kas penktas pripažino apskritai apie tai nepagalvojantis. Beje, daugiau kaip 10 proc. apklaustųjų teigė manantys, kad tėvai vis tiek atsisakys.

Socialinė iniciatyva – situacijai keisti

Todėl šiandien prasideda socialinis projektas „Nes mes mylime tėvus“, kuris inicatyvą dėl bendro abiejų kartų laisvalaikio perduoda į jaunimo rankas. Jaunuoliams tereikia užfiksuoti bendro su tėvais laisvalaikio akimirkas ir jomis dalintis iniciatyvos puslapyje internete. Ir visai nesvarbu, kur jaunimas išsiruoš su tėvais – į parką, koncertą, kavinę ar sporto salę. Nes visas kartu praleistas laikas yra vertingas.

Prie projekto taip pat prisijungė individualiosios psichologijos analitikas Viktoras Šapurovas, padėsiantis analizuoti kartų bendravimo situaciją ir ją keisti. Projekto partneriais tapo ir internetinis dienynas TAMO, Lietuvos studentų sąjunga bei visas būrys įžymių žmonių, kurie savo pavyzdžiu ragins vaikus ir tėvus daugiau laiko leisti kartu.

„Mūsų atliktas tyrimas parodė, jog vaikai suprata, kad kartu su tėvais praleistas laikas yra įdomus ir vertingas, tačiau to laiko dėl įvairių priežasčių vis neužtenka. Norime pakeisti šią situaciją ir padaryti taip, kad leisti laisvalaikį su tėvais būtų madinga“, – sakė bendrovės „Deichmann avalynė“ pardavimų vadovė Živilė Mazurkaitė.

Pasak individualiosios psichologijos analitiko V. Šapurovo, šiais laikais tokia vertybė kaip artimas tėvų ir vaikų bendravimas galbūt yra kiek praradusi prestižą, bet dėl to ji nėra mažiau svarbi.

„Žinoma, šiuolaikinis gyvenimo ritmas daro savo. Tėvai vaikams dažnai neturi laiko, vaikai neretai mano, jog bendravimas su tėvais yra kažkas nešiuolaikiško ir neįdomaus. Be to, reikia pripažinti, kad tėvai dažnu atveju užima ne draugo, o vyresnio patarėjo, moralizuotojo poziciją. Tai jaunus žmones taip pat atbaido nuo dažno buvimo kartu. Tačiau reikia suvokti, kad visi tėvai savo vaikams nori tik gero ir visi jų patarimai yra skirti tik šiam tikslui“, – kalbėjo analitikas.

Anot V. Šapurovo, artimas tėvų ir vaikų bendravimas yra labai svarbus abiems pusėms. Pirmieji tokiu būdu sužino kaip ir kuo gyvena jų atžalos, o antrieji gauna patirties ir informacijos, kurios prireiks gyvenime.

„Tėvai visuomet prisiima atsakomybę už informaciją, kurią perduoda savo vaikams. Tuo metu kiti informacijos kanalai, kaip internetas ar televizija, tokios atsakomybės neturi, jie neformuoja asmens vertybių. Todėl vaikams yra turi būti svarbu daugiau laiko praleisti ne prie kompiuterių, o su savo gimdytojais“, – aiškino V. Šapurovas.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.