Vaiko psichologinė ir psichikos sveikata
0 (0)


Iliustracija: Ryan Fields

Vaiko raida nėra jau visai toks savaiminis dalykas, čia svarbus ir suaugusiųjų vaidmuo. Štai keli dalykai, į kuriuos rekomenduoja atkreipti dėmesį Vaiko raidos institutas, sveikam Jūsų vaiko vystymuisi užtikrinti.

1. Vaiko supratimas. Tai pats svarbiausias dalykas, kurio gali išmokti tėvai. Mokytis draugiškai vadovauti ir rūpintis augančiu vaiku, yra labai naudinga. Svarbu atsiminti, kad vaikui yra būdingi unikalūs asmenybės bruožai, kurie išliks visą gyvenimą. Pabandykite stebėti vaiką, kai jis miega, žaidžia ar valgo. Kokie bruožai pasirodo nuolatos? Kuo vaikas mėgsta užsiimti? Ar jam lengva prisitaikyti prie naujų aplinkybių, ar užtrunka laiko? Tai yra įprastos vaikų savybės.. Kiek tik galite, skirkite laiko kalbėtis su vaiku. Tai svarbiausias būdas gauti informaciją, suprasti jį ir situacijas. Mažiems vaikams reikalinga mažiau žodinio bendravimo, ir daugiau veido išraiškų, kūno kalbos, kad suprasti jų jausmus bei išgyvenimus. Užduodami klausimus, jūs leisite jiems pasidalinti su Jumis savo jausminiu vidiniu pasauliu.

2. Pasitikėjimas savimi yra pagrindinis kriterijus sėkmingam gyvenimui. Pozityvus savęs suvokimas ir sveikas pasitikėjimas savimi yra ypatingai svarbūs, kad vaikai ir paaugliai būtų laimingi ir gyventų sėkmingą gyvenimą. Pozityvūs tėvų ir vaikų santykiai yra svarbiausias fonas, vaikui užsiauginti sveiką pagarbą, ir požiūrį į save bei aplinkinius. Vaikai svajoja leisti laiką su tėvais. Dėl to jie jaučiasi ypatingi. Labai svarbu būtų reguliariai rasti laiko pažaisti su vaiku. Geriausia būtų, jei būtų žaidžiamai atskirai su kiekvienu, ir su grupe vaikų, su visais žmonėmis, gyvenančiai namuose. Jei vaikutį auginate vienas, raskite progų dažniau pasikviesti draugus, kad vaikas galėtų pažaisti būryje draugų.

3. Socialiniai gebėjimai. Dėl vienų ar kitų priežasčių, kai kuriems vaikams sunkiau ir ilgiau trunka išvystyti. Kai kurie iš jų sąžiningai siekia draugiškų santykių su bendraamžiais, ir kai nepavyksta, o būna ir susidūrimų su vaikų agresija, jie atsitraukia į šeimą, ir savo kompaniją, kur jaučiasi saugiai. Tikriausiai tėvams nieko nėra skaudžiau, nei vaiko atstūmimas. Tėveliams gerai būtų įsigilinti į socialinės problemos istoriją, ir sudaryti lygiai tokį pat kruopštų planą problemai įveikti, koks būtų sudaromas sveikatos problemos atveju. Yra būdų, kaip šiuos sunkumus galima išspręsti.

Parengė psichologė Inga Polikevičiūtė | el.p. vaikupsichologei@yahoo.com
Tel.: 8 603 54862

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.