fbpx

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisomis siekiama užkirsti kelią seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus
0 (0)

vaiko teises

Vaiko teisėms skirtas logotipas – Unicef

Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo viceministro Algirdo Šešelgio pristatytas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2900 (2) ES), kuriomis siekiama užkirsti kelią seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus.

Teikiamais pakeitimais siūloma uždrausti žmonėms, pripažintiems kaltais už nusikalstamas veikas vaiko seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, pavyzdžiui, už seksualinę prievartą, vaiko išnaudojimą pornografijai, jo pirkimą arba pardavimą, ateityje dirbti su vaikais. Jiems būtų draudžiama dirbti darbą ar savanoriauti vaikų socialinėse, švietimo ir sporto, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose.

Naujomis įstatymo nuostatomis taip pat siūloma įtvirtinti, kad paslaugų gavėjas, sudarantis sutartį dėl paslaugų teikimo vaikui su asmeniu, vykdančiu individualią veiklą, turėtų teisę paslaugų teikėjo prašyti pateikti pažymą dėl teistumo.

Anot viceministro, jeigu bus priežasčių manyti, kad vaikas yra nepilnametis, projektu būtų užtikrinama, kad jam, kaip seksualinio išnaudojimo aukai, būtų taikoma nustatyta apsauga, kol bus nustatytas amžius.

Teisės akto pataisomis siekiama užtikrinti, kad taikomos konfidencialumo taisyklės netrukdytų specialistams teikti pranešimus atsakingoms tarnyboms, jeigu šie asmenys pagrįstai mano, kad vaikas yra nukentėjęs nuo seksualinio išnaudojimo.

Pritarus projektui po pateikimo bendru sutarimu, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete, papildomu – Žmogaus teisių komitete. Seimas taip pat nutarė pritarti Vyriausybės siūlymui įstatymo pakeitimus svarstyti skubos tvarka. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti spalio 13 d.

Seimas plenariniame posėdyje taip pat po pateikimo pritarė Seimo nario Petro Gražulio pristatytoms Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-1469 (2), kuriomis siūloma įstatyme įtvirtinti draudimą įsivaikinti Lietuvos Respublikos piliečius tos pačios lyties asmenų poroms.

Po pristatymo už projektą balsavo 39 Seimo nariai, prieš – 10, susilaikė 22 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete, papildomu – Žmogaus teisių komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti lapkričio 12 d.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.