Vartotojų nuomonių tyrimo rezultatai
0 (0)

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2018 m. sausio mėn. buvo minus 8 ir, palyginti su 2017 m. gruodžio mėn., nepasikeitė, praneša Lietuvos statistikos departamentas. Padidėjusį pesimizmą, prognozuojant bedarbių skaičiaus pokyčius ir galimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., atsvėrė optimistiškesnės šalies ekonominės ir namų ūkio finansinės padėties prognozės.

Sausio mėn., palyginti su 2017 m. gruodžio mėn., sumažėjo gyventojų pesimistiškai vertinančių tiek šalies ekonominės, tiek namų ūkio finansinės padėties perspektyvas per ateinančius 12 mėn.: gyventojų, manančių, kad blogės šalies ekonominė padėtis dalis sumažėjo nuo 29 iki 23 proc., o manančių, kad blogės namų ūkio finansinė padėtis – nuo 17 iki 14 proc.

Tačiau gyventojų nuomonė apie bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas per ateinančius 12 mėn., palyginti su praėjusiu mėn., šiek tiek pablogėjo – nors gyventojų besitikinčių, kad bedarbių skaičius mažės dalis nepasikeitė (tokių buvo 23 proc.), bet nuo 31 iki 34 proc. padidėjo gyventojų dalis, mananti, kad bedarbių skaičius augs.

Gyventojų nuomonė apie galimybę nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn. taip pat buvo pesimistiškesnė – gyventojų, besitikinčių nors kiek sutaupyti dalis sumažėjo nuo 34 iki 30 proc.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime sausio mėn. skyrėsi 3 procentiniais punktais: mieste jis sudarė minus 7, kaime – minus 10. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 1 procentiniu punktu, o kaime sumažėjo 2 procentiniais punktais.

Palyginti su gruodžio mėn., vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimą kaime lėmė pesimistiškesnė gyventojų nuomonė vertinant galimybę sutaupyti: besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn. gyventojų dalis sumažėjo nuo 34 iki 26 proc.

Sausio mėn., palyginti su praėjusiu mėnesiu, miesto gyventojai optimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties perspektyvas: prognozuojančių ekonominės padėties gerėjimą, dalis padidėjo nuo 24 iki 29 proc., o manančių, kad padėtis blogės, dalis sumažėjo nuo 29 iki 23 proc. Tačiau miesto gyventojų nuomonė apie bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas buvo truputį pesimistiškesnė: manančiųjų, kad bedarbių skaičius šalyje per artimiausius 12 mėnesių išaugs, dalis padidėjo nuo 28 iki 33 proc.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu

Per metus (2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. sausio mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais. Palyginti su praėjusiais metais, gyventojai blogiau vertino galimybes nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn., šalies ekonominės padėties ir bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas. Gyventojų, besitikinčių nors kiek sutaupyti, dalis sumažėjo nuo 37 iki 30 proc., manančių, kad gerės šalies ekonominė padėtis – nuo 31 iki 27 proc., o prognozuojančių bedarbių skaičiaus augimą dalis padidėjo nuo 29 iki 34 proc.

Gyventojų nuomonė apie namų ūkio finansinės padėties perspektyvas per artimiausius 12 mėn., palyginti su nuomone, išsakyta prieš metus truputį pagerėjo: gyventojų, besitikinčių finansinės padėties pagerėjimo dalis padidėjo nuo 20 iki 23 proc.

Pokyčių per praėjusius 12 mėn. ir dabartinės padėties vertinimas

Sausio mėn. namų ūkio finansinės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. gyventojai vertino geriau nei 2017 m. gruodžio mėn.: gyventojų, teigiančių, kad jų finansinė padėtis per praėjusius 12 mėn. pagerėjo, dalis padidėjo 3 procentiniais punktais (nuo 13 iki 16 proc.), manančių, kad padėtis pablogėjo, – sumažėjo 6 procentiniais punktais (nuo 38 iki 32 proc.).

Šalies ekonominės padėties pasikeitimus per praėjusius 12 mėn. gyventojai vertino taip pat geriau nei gruodžio mėn.: 21 proc. gyventojų teigė, kad per praėjusius 12 mėn. ji pagerėjo, 40 proc. – kad pablogėjo (gruodžio mėn. – atitinkamai 18 ir 45 proc.).

Vertinant esamą savo šeimos finansinę padėtį sausio mėn. kas trečias gyventojas (33 proc.) atsakė, kad jo namų ūkis daugiau ar mažiau sutaupo, 9 proc. teigė, kad gyvena iš santaupų ar skolintų lėšų (gruodžio mėn. – atitinkamai 35 ir 10 proc.).

Sausio mėn. 27 proc. gyventojų nurodė, kad per artimiausius 12 mėn. tokiems pirkiniams kaip baldai ar buitinė technika ketina išleisti daugiau nei per praėjusius 12 mėn., 18 proc. – mažiau (gruodžio mėn. atitinkamai 28 ir 17 proc.).

Pranešimo priede pateikiami vartotojų pasitikėjimo rodiklio ir jo sudėtinių dalių (atsakymų į klausimus, naudojamus šiam rodikliui skaičiuoti) pokyčiai. Europos Sąjungos šalių informaciją galima rasti Europos Komisijos interneto svetainėje ec.europa.eu.

Vartotojų nuomonių tyrimas atliekamas kiekvieno mėnesio 1–15 dienomis, apklausiant 1 200 atsitiktinai iš Lietuvos Respublikos gyventojų registro atrinktų respondentų. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis – teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus (apie namų ūkio finansinės padėties, šalies ekonominės padėties, bedarbių skaičiaus kitimą (su priešingu ženklu) ir tikimybę sutaupyti per artimiausius 12 mėn.) balansų aritmetinis vidurkis.

Tyrimą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga.
Vasario mėn. vartotojų nuomonių tyrimo rezultatus skelbsime 2018 m. vasario 26 d.
Daugiau informacijos šia tema rasite Rodiklių duomenų bazėje.

Priedas


Kontaktinė informacija :
Gyvenimo lygio ir užimtumo statistikos skyriaus vyriausioji specialistė
Tel. (8 5) 236 4952
El. p. vida.stoskute@stat.gov.lt

© Lietuvos statistikos departamentas | osp.stat.gov.lt
Naudojant Lietuvos statistikos departamento duomenis, būtina nurodyti šaltinį.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.