Vedžiojimas pirštu gali pagerinti matematikos rezultatus
0 (0)

technology-1095751_640

Moksleiviai daug greičiau išsprendžia matematikos užduotis, jeigu pirštu vedžioja pateiktus pavyzdžius, – sciencedaily.com skelbia naujausi tyrimai.

Tyrime dalyvavo 275 Sidnėjaus moksleiviai. Buvo pastebėta, kad 9 -13 metų vaikams, kurie atlikdami matematikos pratimus galėjo liesti pavyzdžius, geriau sekėsi spręsti geometrijos ir algebros užduotis.

Eksperimentas atskleidė, kad moksleiviai, kurie skaitydami geometrijos ar aritmetikos užduotis, tuo pačiu metu savo pirštu vedžioja  pateiktus pavyzdžius, sugebėdavo teisingai ir daug greičiau atlikti užduotis už tuos moksleivius, kurie nesinaudojo tokia metodika.

„Mūsų atradimus gali plačiai pritaikyti ir mokytojai, ir moksleiviai. Jie atskleidžia, kad jaunesnio amžiaus moksleiviai žymiai geriau suprastų ir spręstų matematikos uždavinius, jeigu skaitydami užduotį tuo pat metu pirštu vedžiotų pateiktą pavyzdį,“ – teigia

Mokslininkai spėja, kad šią metodiką būtų galima sėkmingai pritaikyti bendrojo lavinimo mokyklose ir ne tik matematikos pamokose.

Edukacinės psichologijos specialistas dr. P. Ginns kartu su kitais tyrime dalyvavusias mokslininkais yra įsitikinęs, kad smiliumi liečiant bei vedžiojant geometrinės figūros (pvz., trikampio) kraštus, smegenys lengviau priima ir apdoroja informaciją, padėdamos atminčiai išlaikyti ir atgaminti sudėtingą informaciją, kuri priimama vienu metu panaudojant kelis pojūčius.

„Toks paprastas, nieko nekainuojantis metodas gali pagerinti matematikos užduočių suvokimą,“ – teigiama tyrimo išvadose, kurios buvo publikuotos moksliniuose leidiniuose „Learning and Instruction“ ir „Applied Cognitive Psychology“.

Vedžiojimo pirštu metodika jau yra naudojama nuo 1900 metų. Žinoma psichologė ir pedagogė M. Montessori duodavo ikimokyklinio amžiaus vaikams pirštuku vedžioti abėcėlės raides, padarytas iš švelnaus švitrinio popieriaus. Tuo metu ši metodika buvo pasitelkta vadovaujantis intuicija. Tik vėliau moksliniai tyrimai patvirtino, kad vedžiojimas pirštu padeda atpažinti raides ir formas.

Mokslininkai tik dabar pradeda tyrinėti, ar vedžiojimas pirštu gali pasitarnauti sprendžiant sudėtingesnes matematikos užduotis, reikalaujančias abstraktaus mąstymo.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.