„Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2016″ skatins pastebėti, kalbėtis ir kartu stabdyti patyčias
0 (0)

patycios

Kovo 14-20 dienomis jau septintą kartą visoje Lietuvoje vyks emocinės paramos tarnybos „Vaikų linija” inicijuojama „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2016″. Šiemet prie iniciatyvos prisijungė tūkstantis ugdymo įstaigų, nevyriausybinių, valstybinių ir verslo organizacijų, kurios savo veiklomis skatins tiek vaikus, tiek suaugusiuosius pastebėti patyčias, tinkamai į jas reaguoti ir bendromis jėgomis stabdyti patyčių plitimą.

„Šiandien turime pakankamai daug žinių, kaip galima sumažinti patyčių mokyklose ir kitose ugdymo įstaigose. Efektyviai patyčių prevencijai reikalinga aiški metodika, visų ugdymo įstaigos darbuotojų įsitraukimas ir kasdienis darbas, mokinių ir tėvų dalyvavimas, – pabrėžia „Vaikų linijos” vadovas dr. Robertas Povilaitis. – Per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” siekiame sutelkti visuomenės dėmesį į patyčių problemą, nes nuo mūsų – suaugusiųjų – priklauso, kodėl tiek daug patyčių vyksta ir tiek daug vaikų kenčia. Patyčios tikrai nesiliaus pačios – tam reikės mokyklų, mokinių, tėvų, mokslininkų, politikų, specialistų aktyvių veiksmų ir visuomenės palaikymo.”

Per tradicija tapusią „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” aktyvios Lietuvos mokyklos, vaikų darželiai, jaunimo centrai, universitetai ir kitos ugdymo įstaigos kartu su savo bendruomenėmis vykdys įvairias veiklas, susijusias su patyčių stabdymu ir jų prevencija. Susipažinti su „Veiksmo savaitės” dalyvių veiklomis ir jų idėjomis galima „Vaikų linijos” kampanijos „BE PATYČIŲ” svetainėje, kur visi dalyviai kviečiami skelbti savo naujienas ir dalintis patyčių prevencijos patirtimi.

bepatyciuAtkreipti visuomenės dėmesį į patyčių problemą šiemet aktyviai kvies ir „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ” partneriai bei iniciatyvą palaikančios organizacijos. „Vaikų linija” kartu su Lietuvos vaikų ir jaunimo centru kovo 15 d. organizuoja konferenciją „PATYČIŲ PROGNOZĖS LIETUVAI 2020-2030″, kuria siekia suburti įvairių visuomenės grupių atstovus bendrai diskusijai, kaip ir kokiomis priemonėmis efektyviai mažinti patyčių mastą mūsų visuomenėje.

Organizacija „Vaiko labui” kartu su „Vaikystės sodu” ir „Vaikų linija” pakvies ikimokyklinio ir vyresnio mokyklinio amžiaus vaikų tėvus ir pedagogus į paskaitas apie patyčias ir jų prevenciją. Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro įgyvendinamos Olweus patyčių prevencijos programos instruktoriai per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” surengs užsiėmimus tėvams, studentams ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojams.

Lietuvos žmogaus teisių centras su asociacija „In Corpore” vykdys mokymus pedagogams, organizuos filmų peržiūras ir jų aptarimus mokiniams, ves seminarus mokyklų psichologams ir socialiniams pedagogams. Tuo tarpu Lietuvos mokinių parlamentas šiemet siekia atkreipti dėmesį į mokinių ir mokytojų santykius, todėl per „Veiksmo savaitę” organizuos diskusijas ir pokalbius mokyklose, kvies mokytojus simboliškai pažymėti klases, kad jose negali būti patyčių.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato specialistai kartu su bendruomenės ir nepilnamečių reikalų pareigūnais vaikams ir jaunimui organizuos sporto bei informacinius renginius. O „Vaikų linijos” psichologė Jurgita Smiltė Jasiulionė kartu su projektu „Vaikų žemė” ves kūrybinius skaitymus pradinių klasių mokiniams.
Lietuvos vaikų ir jaunimo centre kovo 17 d. vyks edukaciniai užsiėmimai mokiniams ir šventinis renginys, per kurį bus apdovanoti „Vaikų linijos” organizuoto mokinių dainų konkurso „Padėk man užaugti be patyčių!” laureatai, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro žurnalistinio tyrimo „Kas mus moko tyčiotis” geriausių darbų autoriai ir bus parodyta muzikinės dramos „Bjaurusis ančiukas: šiuolaikinė interpretacija” premjera.

Saugesnio interneto informavimo centras, dalyvaudamas „Veiksmo savaitėje BE PATYČIŲ 2016″, kviečia mokinius dalyvauti kūrybiniame konkurse „Tark žodį už internetą BE PATYČIŲ”. O VšĮ Paramos vaikams centras skatina žmones apsikeisti mintimis, idėjomis ir pasiūlymais, ką smagaus, draugiško galima nuveikti kartu su vaiku, stiprinant tarpusavio ryšį. Visą informaciją apie „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ” partnerių veiklas galima rasti čia.

Kiekvienais metais per „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” „Vaikų linija” sulaukia dar daugiau skambučių ir laiškų, kuriuose paaugliai atvirai dalijasi savo patyčių patirtimis. Todėl kovo 14-20 dienomis „Vaikų linijos” konsultantai dirbs visą parą ir stengsis atsiliepti į kuo daugiau vaikų skambučių numeriu 116111 bei atsakyti į kuo daugiau vaikų laiškų internetu.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” palaiko: Nyderlandų Karalystės ambasada, Norvegijos Karalystės ambasada, Švedijos ambasada, Lietuvos psichologų sąjunga, asociacija „Langas į ateitį”, Ryšių reguliavimo tarnyba, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos moksleivių sąjunga, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ” remia: „Western Union Foundation Lithuania”, Europos Sąjungos programa „Saugesnis internetas”, „Not Perfect”, LRT, „Mediaskopas”, Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis, „Spinter tyrimai”.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.