fbpx

Vertybės
5 (2)

Filosofijos profesorius stovėdamas auditorijoje prieš savo studentus paėmė penkių litrų stiklainį ir užpildė jį akmenimis. Kiekvienas akmuo buvo ne mažiau kaip trijų centimetrų skersmens. Baigęs jis paklausė jaunimo ar dabar stiklainis pilnas?

– Taip, pilnas, – atsakė studentai.

Tada jis atidarė džiovintų žirnių pakuotę ir supylė turinį į tą patį stiklainį bei kiek papurtė. Žirniai užpildė tarpus tarp akmenų. Dar kartą, profesorius paklausė studentų ar stiklainis pilnas?
– Taip, pilnas, – atsakė studentai.

Tada jis paėmė dėžę su smėliu ir juo užpildė likusias tuščias ertmes. Dar kartą dėstytojas auditorijos paklausė ar stiklainis pilnas? Atsakymas buvo:
– Taip, šį kartą be jokios abejonės, stiklinis yra pilnas.

Tada iš po stalo jis ištraukė stiklinę vandens ir supylė į indą iki paskutinio lašo pilnai sudrėkindamas smėlį ir kitą ten buvusį turinį. Studentai nusijuokė.

– O dabar, – tarė profesorius, – noriu, kad jūs suprastumėte, jog šis stiklainis yra Jūsų gyvenimas.

Akmenys – tai dalykai, kurie yra patys svarbiausi: šeima, sveikata, draugai ir vaikai. Viso to dėka, jūsų gyvenimas bus pilnas, net ir tuo atveju, jei kitkas prarasta ar ne visai pavyko.

Žirniai yra tai, kas tapo Jums gyvenime svarbu: darbas, namai, automobilis.

O smėlis – tai visa kita, gyvenimo smulkmenos, kalbant paprastai.

Jei Jūs pirmiausia užpildysite stiklainį smėliu, tada nebeliks vietos žirniams ir akmenims. Taip jau yra gyvenime, jei eikvosite visą savo laiką ir energiją smulkmenoms, nebeliks vietos svarbiausiems dalykams.

Darykite tai, kas suteikia laimę: žaiskite su vaikais, skirkite laiko sutuoktiniams, susitikite su draugais.

Darbui, namų ruošai ar automobilio remontui laiko atsiras visuomet. Užsiimkite pirmiausia akmenimis, tai yra svarbiausi dalykai gyvenime, apibrėžkite savo prioritetus, visa kita – tik smėlis.

Tada viena studentė pakėlė ranką ir paklausė profesoriaus:
– O kokią reikšmę čia turi vanduo?

Profesorius nusišypsojo:
– Džiaugiuosi, kad paklausėte apie tai. Sykiu, visu tuo, aš norėjau parodyti ir tai, kad nesvarbu, kiek yra užpildytas Jūsų gyvenimas, visada galima atrasti dar šiek tiek laiko ir geram poilsiui.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.