Vienatvė apsuptam žmonių
5 (2)

15728722938_f9ce8d7f35_b

Iliustracija: Martin / flickr

Vienatvė arba bendravimo stygius gyvenant apsuptam žmonių – savotiškai paradoksalus reiškinys. Rodos, kas gali būti paprasčiau nei natūraliai besiliejantis bendravimas tarp dviejų artumo ištroškusių individų, bet tikrovė dažnai visai kitokia. Tikriausia aštuoni iš dešimties besikreipiančių, draugų neturėjimą įvardina kaip problemą, būtent neturėjimą, o ne negebėjimą jų susirasti ir santykius išlaikyti.

Didžiausia bendravimo kliūtis yra nenorėjimas bendrauti. Jis gali būti apipintas išankstinių nusistatymų, baimių, negatyvių patirčių, kai norom nenorom tampama vienišiumi, su metais ir keistuoliu, kurio iškreipto savojo Aš vaizdo tiesiog niekas nebeatspindi. Dar negirdėjusiems šitos įmantrios psichologinės sąvokos paaiškinu: Aš vaizdas – tai mūsų asmenybės dalis, turinti paradinę (rodomą kitiems), asmeninę (atskleidžiamą sau) ir daugybę nematomų šešėlinių pusių, kurios gali nesąmoningai trukdyti užmegzti brandžius santykius, kurie nuspalvins kasdienybę. Draugystė, bendravimas – tai nepaliaujami mainai, srautas emocijų, kuris mus brandina, daro geresniais, pakantesniais, išmintingesniais ir visokiais kitokiais, nes kaip žinia, esam socialios būtybės, kurios save suvokia ir vertina kitų akimis.

Turintiems vienokių ar kitokių problemų, susijusių su bendravimu, patariu užduoti sau klausimus, į kuriuos prašau nuoširdaus atsakymo, ne man, o tik sau:

Koks tu esi? Ar draugautum su pačiu savimi?

Nepatikėtumėt, kiek daug žmonių nemėgsta savęs. Tiksliau kai kurių savo savybių, kurios ir trukdo bendravimui: drovumas, nuolankumas, nuolatinis kitų kritikavimas, negebėjimas priimti priešingos nuomonės, puikybė ir begalė kitų savybių, kuriomis tarsi šarvais apsiginkluojama, kad tik nieko artyn neprisileist, o tada garsiai dūsaujama, kad miesto šurmulyje jaučiuosi vienas vienutėlis.

Bendraudami tampame laimingesni, geresni, protingesni ir dar visokie kitokie, net jei draugystė nuvilia, turime patirtį, kurių klaidų nekartoti, kuri mūsų asmenybės dalis pakišo mums koją.

Keiskis. Tapk geresniu draugu sau ir pasaulis keisis aplink tave. O nežinantys kaip tai padaryti, visada gali kreiptis į mane ar kitą specialistą.

Psichologė Kristina Grigalavičienė | patyrusios mamos tinklaraštis „Abejoks“
El.paštas : kristitau@gmail.com
Skype: kristitau
Londonas

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.