Viltis irgi gali būti kliūtis
0 (0)

viltis-dziaugsmas

Viltis gyvenime labai svarbi, ji palengvina šios akimirkos naštą. Tikėdami geresniu rytojumi, šiandien galime pakelti didesnius sunkumus. Bet tai ir yra daugiausia, ką viltis gali mums duoti, – palengvinti sunkumus.

Įsigilinęs į vilties prigimtį, randu joje tragizmo. Vien vildamiesi šviesesnės ateities, mes nesugebame sutelkti savo energijos ir gebėjimų į dabartį. Viliamės, kad ateityje daug kas bus geriau, kad galiausiai rasime … ramybę … Taip viltis tampa savotišku kliuviniu.

Jei pajėgiate atsisakyti vilties, galite visas panirti į dabarties akimirką ir surasti visuomet joje glūdintį džiaugsmą.

Šviesą, ramybę ir džiaugsmą mums suteikia ne kas nors iš šalies. Jų šaltinis – mūsų viduje, tad pasiekus dabarties gelmę, ims trykšti versmė. Siekdami tikro gyvenimo, privalome grįžti į šią akimirką …

Vakarų civilizacija taip smarkiai akcentuoja vilties idėją, kad dėl jos mes esame pasirengę aukoti dabartį. Viltis orientuota į ateitį. Jie niekaip nepadės mums rasti džiaugsmo, ramybės ar šviesos dabar pat.

Daugelis religijų grįstos vilties sąvoka, tad mokydami jos atsisakyti tikriausiai sulauksime audringos reakcijos. Tačiau tokios pamokos sukeltas šokas gali suteikti svarbios patirties.

Nenoriu pasakyti, kad nereikia turėti vilties – tiesiog jos negana. Viltis gali kliudyti, ir jei laikysitės tik vilties jėga, nesugebėsite visiškai grįžti į dabarties akimirką. Tačiau kai visas savąsias jėgas nukreipsite į šią akimirką ir pasistengsite suvokti, kas čia dedasi, jums pavyks prasiveržti į dabartį ir rasti jumyse bei visur aplinkui slypinčius džiaugsmą, taiką bei ramybę.

Milijonus žmonių įkvėpęs 20 amžiaus vidurio judėjimo Amerikoje lyderis A. J. Mustis sakė: „Nėra kelio į taiką; taika yra kelias.” Šie žodžiai reiškia, kad taiką ir ramybę galime kurti tiesiog dabar – savo žvilgsniu, šypsena, žodžiais ir veiksmais.

Pastangos dėl taikos ir ramybės – tai ne priemonė. Kiekviena mūsų pastanga, kiekvienas žingsnis turėtų tapti taika ir ramybe. Kiekvienas žingsnis turėtų tapti džiaugsmu. Kiekvienas žingsnis turėtų tapti laime. Jei pasiryžome, pajėgsime tai padaryti, ir nereikia laukti ateities. geriau nusišypsokime ir atsipalaiduokime. Viskas, ko trokštame, jau yra – tiesiog čia ir dabar.

Ištrauka: Thit Njat Han (2014). „Ramybė su kiekvienu žingsniu”, 58-60 psl.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.