Virginija Imanbajeva: „Mes patys pasirenkame, nuo kada mums pradėti senti“
0 (0)

„Amžius senatvei įtakos neturi, mes patys renkamės, kada mums pradėti senti“, – įsitikinusi kaunietė, praktikuojanti sveiką gyvenimo būdą. Su Virginija (61 m.) susitikome ankstyvą rytą Nemuno saloje, apsuptoje laikinosios sostinės miesto šurmulio. Kasdienis judėjimas, bendravimas ir subalansuota mityba Virginijai leidžia išlikti sveikai ir energingai, džiaugtis kiekviena gyvenimo diena ir tuo džiaugsmu dalintis kitais.

Gydytojų verdiktas – abiejų kojų amputacija

Lygiai prieš trisdešimt metų moteris išgirdo negailestingą gydytojų išvadą – „1989 m. balandžio 3 d. jums paskirta abiejų kojų amputacija“, kurios ji tuomet atsisakė. Virginija buvo viena iš tų Jonavos „Azoto“ darbuotojų, kuriems teko išgyventi didžiausią pramoninę avariją Lietuvos istorijoje, kuomet sprogo izoterminė azoto saugykla. Moteris smarkiai apdegė visą kūną, nesužalotas liko tik jos veidas ir rankos. Tik nedaugelis gydytojų suteikė vilčių, kad jai pavyks išgyventi. Dvidešimt viena sudėtinga audinių persodinimo operacija ir skausmingi, daug laiko ir pastangų reikalaujantys gijimo procesai – tokia buvo moters kasdienybė. „Begalinis tikėjimas, mano užsispyrimas, artimųjų palaikymas, atsakomybė dėl mažamečių vaikų – buvo tas variklis, kuris neleido man pasiduoti,“- tikino Virginija. „Jeigu nori – tu gali!“ Dar vaikystėje dažnai jai kartodavo tėvai ir būtent tuos žodžius ji prisiminė, kada jai buvo sunkiausia neprarasti vilties ir tikėjimo. Jau po kelių mėnesių moteris iš naujo pradėjo mokytis vaikščioti, prireikė beveik trijų metų, kad ji galėtų ne tik savarankiškai vaikščioti, bet ir lipti laiptais.

Jeigu nori, bet negali, – vadinasi, nepakankamai nori!

Šiandien Virginija visai nepanaši į beviltišką ligonę. Anaiptol – jos puiki nuotaika, energija, aktyvus gyvenimo būdas gali tapti pavyzdžiu ne vienam jaunam žmogui. „Jeigu nori, bet negali, – vadinasi, nepakankamai nori“, – įsitikinusi sveiką gyvenimo būdą propaguojanti moteris. Apsupta savo nuostabios šeimos: dukterų Loros ir Alfijos, sūnaus Andriaus bei keturių anūkų, moteris jaučiasi mylima ir laiminga. Noras gyventi kuo kokybiškiau ir ilgiau lėmė kardinalius Virginijos gyvenimo būdo pokyčius. Prie to prisidėjo ir dukters Loros ankstyva sąnarių liga. Atsisakiusios cheminių vaistų ir prisiėmusios visišką atsakomybę už savo sveikatą ir gerą savijautą, drauge jos ne tik atrado sveiką gyvenimo kelią, bet ir įkūrė šeimos įmonę „Ajurveda visiems“. Į jaukią ajurvedinių prekių parduotuvę Kaune žmonės dažnai užeina ieškodami atsakymų, kaip susigrąžinti sveikatą. „Ne retai jie ieško stebuklingos lazdelės, kuria pamojus, visos sveikatos problemos susitvarkytų,“ – sako Virginija – ,“ deja, tokios aš pasiūlyti negaliu, bet visada patariu susidraugauti su judesiu, sveika mityba ir nepamiršti minčių higienos.“

Sporto klubas po atviru dangumi

„Kiekvienas mano rytas prasideda Nemuno saloje, kur gali pasijusti tos nuostabios gamtos dalimi, įkvėpti gaivaus oro, išjudinti visą savo fizinį kūną, išvalyti mintis, pasisemti energijos ir pozityvumo visai dienai,“- su džiaugsmu pasakoja Virginija. Moteris prisiglaudžia prie medžio, paliečia akmenį, pajaučia pirmųjų saulės spindulių šilumą, pasigroži besiskleidžiančiais medžių pumpurais, pastebi išdidžiai Nemunu plaukiojančias antis, pabendrauja su kas rytą čia apsilankančiais kauniečiais, taip pat savo rytą pradedančiais su judesiu ir puikia nuotaika. „Smagu čia sutikti Lukreciją Augustaitytę – Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentę, kuri parodo įvairiausių pratimų ir pasidalina naudingais patarimais,“ – tikino Virginija. Čia pat, Nemuno saloje, yra ir pats tobuliausias nemokamas sporto klubas po atviru dangumi, kurio privalumais gali naudotis kiekvienas, to panorėjęs.

„Neįmanoma nesenti, bet įmanoma nepasenti“. Rytą praleidusi su Virginija, dar kartą įsitikinau šios Dž. Bernso frazės teisumu. O tiems, vyresniojo amžiaus žmonėms, kurie vis dar dvejoja savo galimybėmis gyventi sveikai ir laimingai, kviečiame į vienintelę Lietuvoje sveikatingumo stovyklą senjorams „Mes – galim !!!“ Stovykla skirta atgauti vidinę ramybę ir pasitikėjimą, atjaunėti, sustiprėti, patirti teigiamų emocijų savo bendraminčių būryje, pasidalinti savo patirtimi, atsikratyti kūniškų ir dvasinių sopulių. Padovanokite sau ar savo artimiesiems galimybę atgauti gerą savijautą, sustabdyti senėjimo procesą bei pajusti tikrą gyvenimo džiaugsmą.

Daugiau apie sveikatingumo stovyklą senjorams čia.

Jūratės Marčiulaitienės tekstas ir nuotraukos | Sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. 192.168.0.1 parašė:

    džiaugtis kiekviena gyvenimo diena ir tuo džiaugsmu dalintis kitais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.