Virsmo ypatinguoju formulė: gilioji praktika
0 (0)

Danielis Coyle’as yra žmogus, kuris nusprendė demistifikuoti talento kilmę. 2009 m. jis išleido tarptautiniu bestseleriu tapusią knygą „Talento kodas“, kurioje išgrynino paprastą, nors tam tikru požiūriu revoliucingą idėją – išskirtiniais ne gimstama, bet tampama. Jo virsmo ypatinguoju formulė yra „gilioji praktika“, užsiėmimo laiko trukmės kiekybę magiškai transformuojanti į kokybę.

Geriausiai šis metodas suprantamas pačiam atliekant labai paprastus pratimus. Viename iš Coyle’o pateikiamų pavyzdžių siūloma pažvelgti į dvi žodžių sekas ir skirti joms panašią laiko trukmę.

sunkumai

Kai užversite šį puslapį, pamėginkite nežiūrėdami prisiminti kiek įmanoma daugiau žodžių porų. Pastebėsite, kad vieno stulpelio turins akivaizdžiai dominuoja kito atžvilgiu. Nepatogumas užtikrina intensyvumą ir atminties pergalę: įprastinės sąmonės struktūros žmonės kur kas lengviau prisimena žodžių seką iš B stulpelio. Remiantis kaikuriais tyrimais, kartais atminties kokybės skirtumas siekia net tris kartus „pasunkintos“ žodžių sekos naudai.

Anot Coyle’o, tai nulemia ne individualus IQ lygis ar išskirtiniai sugebėjimai. Iš esmės, turinio sudėtingumo požiūriu abi sekos yra lygiavertės. Akivaizdu, kad atmintį pagerino didesnis jautrumas, kurį sukelia dėmesio paaštrėjimas.

Kai susiduriate su kliūtimi – net ir tokia menka, kad ją įveikti užtenka milesekundės – įvyksta kokybės virsmas. Trūkstamos raidės sužadina jūsų vaizduotę, kuri tuo pat metu sustiprina supratimą. Kartais tai, kas neegzistuoja, veikia kur kas stipriau nei akivaizdūs faktai prieš jūsų akis.

Ištrauka: Tomas Ramanauskas, Kristupas Sabolius (2014). Žmogus, kuris žinojo viską. Išleido: Dega dangus. 41 psl.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.