Visada apsiverkiu specialiai, kad jis nustotų erzinti
0 (0)

poros-santykiai

Klausimas: Sveiki. Aš esu Ieva, man 18 metų. Turiu problemą ir tik šiandien supratau, kad ji yra rimta, nežinau, kur daugiau kreiptis ir, kas man galėtų padėti. Turiu vaikiną su kuriuo draugauju 2 metus. Mūsų santykiai geri ir tikrai vienas kitą mylim. Pavyzdžiui, šiandien jis sugalvojo iš manęs pasityčioti, kad mane išdavė. Ir aš tikrai juo netikėjau, jis mėgsta taip mane paerzinti. Na ir viskas pasibaigė tuo, kad aš pradėjau verkti, nors žinojau kad jis man meluoja ir šiaip erzina. Ir supratau, kad aš visada apsiverkiu specialiai, kad jis nustotų erzinti. Šiandien jis manęs paklausė, kodėl aš apsiverkiau jeigu netikėjau ir tada supratau, jog norėjau sulaukti kažkokios paguodos iš jo… Svarbiausia tai, kad tai kartojasi jau ilgą laiką. Galiu pradėt verkt visiškai dėl nieko. Atrodo lyg man būtų malonu, kai manęs kažkas gailisi ar guodžia. Ir mano vaikinas jau tai suprato senai, bet tiesiog nesakė, nes vis vien jam buvo gaila manęs, kai pradėdavau verkti ir, kai aš pasakiau kad tik šiandien suvokiau, kad taip darau jis manim nepatikėjo. Aš jį suprantu puikiai… Visą laiką juo manipuliuoju per savo ašaras ir jis kenčia nuo to, jis tai tveria. Svarbiausia kad, kai atsitinka kokia nors panaši situacija, niekada negalvoju tuo metu, jog paverksiu ir viskas bus gerai, aš pradedu verkt kaip užprogramuota. Jautri buvau nuo vaikystės, bet tai jau peržengia ribas, nes pradedu skaudinti mylimus žmones. Nežinau, kaip susitvardyti ar, ką man daryti, jaučiuosi labai blogai, nes man reikia kreiptis rimtos pagalbos į jus. Nenoriu pasakot apie tai draugėms, nes man gėda. Draugui šios situacijos net nenoriu primint. Jis nepyksta ant manęs, bet man labai negera, kai žinau, kad juo taip manipuliuoju. Atrodo, kad daugiau taip nesielgiu su niekuo. Namuose verkti man nepatinka, tai įvyksta labai labai retai, su draugėmis irgi labai labai retai. O su juo lyg galėčiau verkti ir verkti dėl nieko. Noriu pasitaisyt kažką pakeisti, kad taip nebedaryčiau, bet nežinau ką ir labai bijau, kad nesugebėsiu ir taip prarasiu visus artimus žmones. Lauksiu jūsų atsakymo, ačiū.

Ieva (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas, Ieva,

Perskaičiau Tavo laišką. Pastebėjau, kad jautiesi sutrikusi ir nežinai, kaip pakeisti savo elgesį. Rašai, kad esi labai jautri ir dažnai verki, kai esi kartu su savo vaikinu. Jūsų santykius įvardini kaip gerus. Bijai, kad nesugebėsi pakeisti savo elgesio ir taip prarasi artimus žmones.

Pirmiausia, kyla klausimas, ar tikrai Tavo ir vaikino santykiai yra geri? Aš suprantu gerus santykius tada, kai norisi džiaugtis, o ne verkti. Lyg gerų santykių įrodymą pateiki pavyzdį: Jis sugalvojo pasityčioti, kad Tave išdavė. Supratai, kad jis tave erzina, bet vis tiek pradėjai verkti. Tai nėra erzinimas ar pasityčiojimas, aš tai įvardinčiau, kaip siekį įžeisti. Akivaizdu, kad Tu nesi patenkinta savo santykiais su vaikinu, nes apsipili ašarom. Taip parodai, kad Tau nepatinka vaikino elgesys ir nori, kad jis liautųsi. Bet ar pasakai jam tai garsiai? Pati rašai, kad apsiverki specialiai tam, kad jis nustotų Tave erzinti. Vieni žmonės gali supykti ir pradėti šaukti, kiti užsidaro savyje ir nutyla, treti – pradeda verkti. Tu nežinai, kaip Tau sureaguoti situacijoje, kai Tave skaudina, ir vienintelis pasiteisinęs būdas – pradėti verkti. Tada kitas žmogus pradeda gailėti tavęs ir nustoja skaudinti. Problema išspręsta. Tai saviapgaulė. Turbūt pastebėjai, kad kartojasi vaikino elgesys, kuris Tave pravirkdo, vadinasi, problema lieka neišspręsta ir vis kartojasi. Ir koks žmogus yra tavo vaikinas, kuris savo elgesiu stengiasi Tave įskaudinti? Laikas keisti… Tik ką? Save, santykius ar vaikiną?

Tavo laiške akivaizdu, kad kaltini save ir nori pakeisti savo elgesį, t.y. nori nebereaguoti verkimu. Tai pirmiausia paklausk savęs, kas Tave pravirkdo? Kas Tave nuliūdina? Tu nesi kalta dėl savo emocijų ir ašarų. Tu neskaudini kitų žmonių. Jie Tave skaudina savo elgesiu. Tai kiekvieną kartą, kai kaupiasi ašaros akyse, paklausk savęs, kas būtent šituo konkrečiu atveju Tave įskaudino? Ir pasistenk vaikinui, ar kitam žmogui, pasakyti, kad jautiesi įskaudinta ir Tau nepatinka toks elgesys. Pavyzdžiui: „Aš jaučiuosi įskaudinta, nes Tu sieki mane įžeisti sakydamas, kad išdavei mane”. Problema – ne Tavo ašaros, bet priežastys, kurios Tave pravirkdo.

Verkimas tam tikrose situacijose yra būdas nutraukti nepageidaujamą elgesį. Tu šito išmokai gyvendama, tai pasiteisino. Tai veikia. Iš tiesų, ašaros sukelia gailestį, parodo, kad jautiesi liūdna ar įskaudinta ir žmogus, kuris to siekė gali atsikvėpti ir jaustis patenkintas, kad pasiekė savo tikslą. Tada nepageidaujamas elgesys nutrūksta. Tačiau po kelių dienų vėl pasikartoja. Vadinasi, ilgalaikėje perspektyvoje, reikia parodyti, kad Tu netoleruoji tokio elgesio su savimi ir daugiau jo nebepriimsi. Pakalbėk su vaikinu, išsakyk jam savo mintis ir siūlau stengtis pakeisti santykius su juo, o ne save.

Stiprybės,
Psichologė Gabrielė Vilkaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.