fbpx

Visi gimstame princai ir princesės
0 (0)


Iliustracija: Ashton Mullins / Unsplash

Žmogus privalo realizuoti savo galimybes. Mes visi gimstame princai ir princesės, kad taptume karaliais ir karalienėmis. Deja, auklėjimo procese mums užtempiama varlės oda. Kai kurie jos nenusikrato visą gyvenimą, kadangi nėra tokio burtininko, kuris ją nuo mūsų nuplėštų. Tai padaryti reikia patiems!

Kad taptume „karaliais”, nebūtinai turime pakilti iki prezidento ar svarbaus vadovo pareigų, nebūtinai turime laimėti kokios nors sporto šakos pasaulio čempionatą, nebūtinai turime tapti geriausiais oratoriais ar dainininkais.

„Karalius” yra tas, kuris savo darbą sugeba atlikti taip, kaip jo nemoka atlikti niekas kitas. Tai nereiškia „atlikti geriau už visus” arba „patikti visiems”.

Rostove buvo kavinė „Draugystė”. Senesniais laikais visi miesto gurmanai bent sykį per mėnesį eidavo į šią kavinę ir pralaukę eilėje dvi tris valandas užsisakydavo soliankos sriubos, kartais daugiau nieko. Ten jie vesdavosi ir svečius, atvykusius iš kitų miestų. Tačiau po kiek laiko soliankos skonis pakito, ir eilės dingo. Paaiškėjo, kad virėją, kuris tą sriubą virdavo, paviliojo į kitą miestą. Šį virėją galima vadinti „karaliumi”.

„Karalių” esama tarp įvairių profesijų žmonių. Jie visada turi savo stilių, savo braižą. Tokių žmonių neįmanoma nukopijuoti, nes jie į darbą įdeda savo nepakartojamą sielą. Jų darbo rezultatai unikalūs.

Kai tai žino, jie jaučiasi nepakeičiami, ypatingi. Kiekvienas iš mūsų esam unikalūs, vieninteliai, bet „karaliais” tapsime tik išmokę savo darbą atlikti taip, kaip niekas daugiau jo atlikti nesugeba.

A. Maslou tikrais žmonėmis laikė tik tuos, kurių tikslas yra savo gabumų vystymas ir visiška savirealizacija – tai siekis tapti „karaliais”.

Blogai, jei didelio kolektyvo ar tarkim šalies vadovas nėra „karalius”. Tada paprasčiausiai nebus vietos ar tinkamų sąlygų karalių judėjimui, žmonės ims kovoti arba pabėgs ten, kur jų augimas nėra stabdomas.

Pagal: Michail Litvak (2013). Kaip sužinoti ir pakeisti likimą: gabumai, temperamentas, charakteris. Kaunas: Luceo. 19-20 p.

Susiję rašiniai: Asmenybės raida: nenormalaus augimo žemyn variantai, Asmenybės raida: nenormalaus augimo į šoną variantai

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. PETRAS PIKSRYS parašė:

    Taip, tai tiesa. Mes įdedame į savo darbą visą save, aukojame laisvadienius, asmeninį gyvenimą, atsisakome savo malonumų, žodžiu tobulėjame kokioje tai srityje gal tai moksle, gal amate gal dar kur kitur, bet…..visada atsiranda pavyduoliai, kurie viską sumenkina, išjuokia, mus pažemina. Po to aiškina, jog mes patys esame kalti.

    • Angela parašė:

      Visais laikais buvo ir bus tikri ar tariami karaliai, pavyduoliai, prisitaikėliai (pastarųjų labiausiai vengiu), \”dvaro\” juokdariai…Svarbiausia turėti savo vertybes ir jomis vadovautis. O visa kita pakeisti ne mūsų valioje ir gal net nebūtina. Ir nereikia itin džiūgauti jei mums pritaria ar itin nerimauti, dar blogiau-įrodinėti savo tiesas, jei kritikuoja, pavydi ir pan. Viskas tik mūsų reakcijos. Mokomės teigiamų ar neutralių reakcijų ir viskas bus OK:)

    • Angela parašė:

      Visais laikais buvo ir bus tikri ar tariami karaliai, pavyduoliai, prisitaikėliai (pastarųjų labiausiai vengiu), „dvaro” juokdariai…Svarbiausia turėti savo vertybes ir jomis vadovautis. O visa kita pakeisti ne mūsų valioje ir gal net nebūtina. Ir nereikia itin džiūgauti jei mums pritaria ar itin nerimauti, dar blogiau-įrodinėti savo tiesas, jei kritikuoja, pavydi ir pan. Viskas tik mūsų reakcijos. Mokomės teigiamų ar neutralių reakcijų ir viskas bus OK:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.