fbpx

Viską matau it sapnuočiau arba kaip per miglą
0 (0)

photo-1470255274445-82758d632ba9

Man 20 m. Neduoda ramybės vienas dalykas. Aš į viską žiūriu kaip sapnuočiau arba kaip per miglą (nežinau kaip geriau tai apibūdinti). Tai būna visur: namie, darbe, net būnant su draugais (tai būna netgi tada, kai išsimiegu, nors iki šiol maniau, kad tai dėl neišsimiegojimo). Dar galvodavau, kad tai dėl depresijos, bet man jos nėra. Bet kur būdama, žinoma, suprantu, kur esu, bet tiesiog jaučiuosi, kad sapnuoju viską, ką veikiu, kur ir su kuo esu. Kažkas panašų straipsnį rašė su panašia, ar netgi, ta pačia problema, ten buvo rašyta, kad reikia ką nors tokio padaryti, kad po to savimi didžiuočiausi, nepadėjo. Tikiuosi tai pasitaisys, bet pati nesugalvoju kaip tai padaryti, tad prašau padėt.

Karina (vardas pakeistas)

Komentuoja psichologė Eglė Malokviejūtė

Savo laiške pasakojate, kad jaučiatės taip, lyg būtumėte sapne ar viską suvoktumėte kaip per miglą. Suprantu, kad dėl šios būsenos kyla nerimas, nes būsena yra Jums neįprasta, nemaloni.

Gal galite pastebėti, ar šalia šio jausmo Jums pasireiškia kiti simptomai:
1) Ar jaučiate, kad Jūsų jausmai ir potyriai yra tarsi nebe Jūsų, atskirti?
2) Ar Jums atrodo, kad daiktai, žmonės yra lyg nerealūs, dirbtini?

Jeigu taip, tuomet vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju dėl derealizacijos. Maždaug pusė suaugusiųjų žmonių populiacijos yra patyrę bent vieną derealizacijos simptomą per gyvenimą, tačiau jeigu tai užsitęsė tuomet reiktų kreiptis į gydytoją – psichiatrą, kad visų pirma, jis patikslintų, kas Jums (gal tai visai ne derealizacijos simptomas), o visų antra, kad jis padėtų išsiaiškinti iš kur kyla šis simptomas. Galbūt paskutiniu metu Jūs patyrėte stiprų stresą, užsitęsusį nerimą, gal vartojote kokias nors chemines medžiagas, kurios galėjo sukelti šį šalutinį poveikį? Priežasčių tokiam pojūčiui yra daug. Labai svarbu gauti individualią gydytojo konsultaciją, kurios metu gydytojas patikrins visus galimus variantus ir suras priežastį.

Jeigu visgi Jūsų jaučiamas jausmas yra derealizacija, tuomet šalia gydytojo paskirto gydymo gali padėti keletas kitų būdų: relaksacija, psichoterapija, dėmesio nukreipimas.

Relaksacijos galite išmokti lankydama relaksacijos užsiėmimus (poliklinikoje, sveikatingumo įstaigose ir pan.), taip pat jos galite mokytis ir pati (video seminarai, literatūra internete ar knygos). Svarbu žinoti, kad relaksacijų yra labai įvairių ir reiktų surasti Jums tinkamiausią.

Psichoterapeutas gali padėti išbūti šioje būsenoje, atsipalaiduoti, suprasti psichologines šio sunkumo priežastis. Kartais išsprendus gyvenime kylančius psichologinius sunkumus, praeina ir šis simptomas.

Dėmesio nukreipimas taip pat gali padėti išvengti šio diskomforto, tačiau šį įgūdį reikia nuolat lavinti ir būti kantriai, nes dėmesio nukreipimas – tai lyg tinkamai atliktas šokio judesys, kuriam reikia praktikos ir kantrybės mokantis.
Apibendrinant, svarbiausia gauti individualią specialisto konsultaciją, kuris padės išsiaiškinti priežastis ir rekomenduos Jums tinkamą gydymą.

Vilniaus šeimos psichologijos centro psichologė Eglė Malokviejūtė
Kontaktai: +37062058759, egle@seimospsichologija.lt
Foto: Cristian Newman

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Odeta parašė:

    Sveiki aš taip pat gyvenu lyg sapne daugiau nei metai gal jau du.. matau kaip per migla.. viskas taip netikra..nežinau kaip sau padėti.. ši būsena mane vargina… esu anglijoje. Čia pagalbos nerandu sau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.