Žalingi mitai apie miegą
0 (0)

Uuser18526052 / freepik.com

Deja, tik maža dalis informacijos, kurią gauname apie miegą ir migdomuosius vaistus yra objektyvi.

Daugybė žmonių geria receptinius vaistus, kurie, remiantis tyrimais, nepasižymi didesniu veiksmingumu už placebą, o vartojant juos ilgą laiką, gali sukilti daug šalutinių reiškinių.

Per pastarąjį dešimtmetį labai paplito migdomųjų vartojimas, dėl to kažkiek kaltas ir nuolat visur skleidžiamas klaidingas tvirtinimas, neva žmonėms reikia aštuonių valandų miego. Nemažai žmonių žino, kad jiems pakanka ir trumpesnio miego.

Danielius Kripkė su kolegom iš San Diego universiteto Kalifornijoje atliko miego tyrimus. Jų tyrime dalyvavo daugiau nei milijonas suaugusių žmonių. Paaiškėjo, kad žmonių, kurie gėrė migdomuosius kasnakt, mirtingumo rizika yra 25 procentais didesnė nei tų, kurie gyvena be migdomųjų.

Taip pat pastebėtas ryšys tarp miego trukmės ir mirtingumo. Tyrėjai išsiaiškino, kad žmonių, miegančių septynias valandas paroje mirtingumas yra mažesnis, nei miegančių aštuonias ir daugiau valandų (Kripke ir kit. 2002).

Viename iš tyrimų nustatyta, kad žmonių, miegančių devynias valandas per parą mirtingumas didesnis nei miegančių tik penkias valandas, o dešimt ir daugiau valandų miegančių per parą mirtingumas gerokai didesnis, nei tų kurie miega vos keturias valandas (Tamakoshi, 2004).

Šių ir kitų tyrimų duomenys rodo, kad miego trukmė ir mirtingumas yra susiję dalykai. Tą ryšį galima išreikšti „U” formos kreive: septynių valandų miegas lemia mažiausią mirtingumą, yra optimalus („U” apačia), o miego trukmei palaipsniui trumpėjant ar ilgėjant mirtingumo lygis auga.

Kita vertus, miego trukmės įtaka sveikatai nėra tokia didelė kaip pasyvaus, nejudraus gyvenimo būdo, rūkymo, alkoholio ar streso. Eliminavus visus šiuos žalingus veiksnius, trumpas miego laikas mirtingumo lygį padidina tik  vos vos (Hublin, 2007).

Dažnai nepagrįstai teigiama, kad miego trūkumas turi ryšį su diabetu ar nutukimu. Joks tyrimas įtikinamai to neparodė. Netgi priešingai – antsvorį gali lemti ilgas miegas, nes žmonės, kurie ilgai miega, paprastai mažai juda (Chaput, 2008).

Taip pat yra įrodymų, kad itin veiksminga priemonė, padedanti žmonėms sumažinti migdomųjų vartojimą ar jų visiškai atsisakyti yra KET (Kognityvinė elgesio terapija). Daktaras Čarlzas Morino iš Lvalio universiteto (Kanada), savo tyrimais parodė, kad KET kartu su vaistų poreikį mažinančiomis technikomis, padeda atsisakyti migdomųjų. Tai pavyko pasiekti 85 procentams tiriamųjų. Tyrimo dalyviai vaistus buvo vartoję kas dieną vidutiniškai 19 metų (Morin, 2004).

Pagal:
Gregg D. Jacobs (2012). Pamirškite nemigą. Kaunas: Luceo. 15-24 p.

Šaltiniai:
1. Chaput J. P.; Desprées J. P.; Bouchard C.; Tremblay A. (2008). The Association Between Sleep Duration and Weight Gain in Adults: A 6-Year Prospective Study from the Quebec Family Study. Sleep, 31: 517-23. 27. Html
2. Hublin C, Partinen M, Koskenvuo M, Kaprio J. (2007). Sleep and mortality: a population-based 22-year follow-up study. Sleep,30: 1245-53.
3. Kripke, Daniel F., MD; Lawrence Garfinkel, MA; Deborah L. Wingard, PhD; Melville R. Klauber, PhD; Matthew R. Marler, PhD (2002). Mortality Associated With Sleep Duration and Insomnia. Archives of General Psychiatry, 59: 131-36. PDF
4. Morin, Charles M., Ph.D.; Célyne Bastien, Ph.D.; Bernard Guay, M.D.; Monelly Radouco-Thomas, M.D.; Jacinthe Leblanc, B.C.P.P.; Annie Vallières, Ph.D. Randomized Clinical Trial of Supervised Tapering and Cognitive Behavior Therapy to Facilitate Benzodiazepine Discontinuation in Older Adults With Chronic Insomnia. Am J Psychiatry 2004;161:332-342. Html
5. Tamakoshi, Akiko, MD, PhD; Ohno, Yoshiyuki MD, MPH, PhD (2004). Self-Reported Sleep Duration as a Predictor of All-Cause Mortality: Results from the JACC Study, Japan. Sleep, 27: 51-54. PDF

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

5 Responses

  1. che parašė:

    Keisti tie visi tyrimai. Gal mirtingumas didesnis vienu momentu, bet sunku atsekti, kaip tai itakoja sveikata po metu, ar po 10 metu. Tiesiog kartais kai miegi 10 valandu buni uzsimiegojes, reikia manstos prabusti, o kai miegi 4 valandas, arba luzti, ir buni uzsiturbines. Vel, reikia vertinti ne tik miega, bet ir miega plius veikla. Jei zmogus ziuri tik telika ir miega 10 valandu yra viena. O jei ziauriai daug fiziskai ar protiskai dirba, manau kita.

  2. sidelong parašė:

    Nesamone, idomu kiel laiko reikejo buvo tyrineti kad padaryto tokia statystika:)? Pats tyrejas turejo jau mirti:) Yra daug ivariu ligu, pvz HCV, imunines sistemos sutrikimai ZIV ir t.t. reikalauja daugiau poilsio ir miego kad atsistatitu organizmo sisetema kad jinai galetu toliau taisingai funkcianuoti, Tai kad manau mitai ne ligu mitu. Einam miegoti geriau;)

  3. M. parašė:

    Sąmonė. :) Jau kai pamačiau, kad rašai, jog ŽIV yra liga, tai negalėjau susilaikyti neprikibus… :) ŽIV nėra liga, HCV taip pat. Tai virusai, kurie gali sukelti ligas, arba gali jų nesukelti. Su šituo kaip ir aišku turėtų būti, manyčiau… Tęskim toliau. Nelabai suprantu, kaip šios ligos reikalauja daugiau poilsio. Gal galėtumei kokį konkretesnį tyrimuką, gal kokio nors kompetentingo gydytojo straipsnį? Ar čia pats taip sugalvojai? :) Dar vienas dalykas, kurį reikėtų akcentuoti, yra miego režimas. Galima miegoti ir po 4, ir po 10 valandų – svarbiausia, taip miegoti visada. Gaila, kad to nepavyko šiame straipsnyje išskaityti, bet tai dar tikrai nereiškia, kad nesąmonė. :) Baigiu, kuo pradėjusi, va. :)

  4. my parašė:

    Man irgi keista. Yra šaltinių, kuriuose teigiama, kad antsvorį gali lemti ne ilgas, o trumpas miegas, mat kuo ilgiau būdraujame, tuo daugiau valgome.
    Kitas dalykas, reiktų atkreipti dėmesį, ar ilgas miegas yra didesnio mirtingumo priežastis, ar didesnį mirtingumą sukeliančios ligos yra ilgo miego priežastis.

  5. Anonimas parašė:

    Manęs irgi neįtikino. Atvirkščiai, daugiausiai pažįstu mažai miegančių žmonių, kurie turi viršsvorio ir mažai juda. Pati seniau, kai neturėjau sąlygų išsimiegot, būdavau nelaiminga ir valgydavau daugiau…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.