fbpx

Ženklai, kad esate žmonių malonintojas
5 (3)

Asociatyvi portalo iliustracija

Su kolege kalbėjome, kad žmonės, besikreipiantys dėl terapijos, labai dažnai būna žmonių malonintojai – people-pleaser (nežinau tikslesnio šio termino vertimo). Tokiems žmonėms yra labai svarbūs santykiai su kitais žmonėmis, jei labai stengiasi dėl kitų, dėl to aukoja save, tada gali pradėti vengti žmonių ir santykių, nes bendravimas su žmonėmis pradeda asocijuotis su nuovargiu, nerimu, prisitaikymu, prisiderinimu ir nebeteikia malonumo.

Tokie žmonės nepasitiki savimi, turi daug nerimo, bet kokia kaina stengiasi išlaikyti santykius, net jei tai kainuoja per daug. Dažnai tokios perteklinės pastangos kaip tik sugriauna santykius arba atneša nepagarba žmogui, kuris verčiasi per galvą, kad tik kitam būtų gerai.

Pasižiūrėk, kiek tau būdingos žmonių malonintojo savybės:

1. Jautiesi atsakingas už kitų žmonių emocijas. Visi žmonės aplink tave turi būti laimingi. Labai gerai pajauti, jei kažkas ne taip. Jei žmogus nuliūdo ar supyko, kaltini save ir puoli taisyti padėtį. Taip tarsi kito žmogaus savijauta visada yra tavo asmeninė atsakomybė. „Aš negaliu nusiraminti, jei aplink mane kažkas liūdi ar nervinasi. Negaliu galvoti apie save, kol kitas žmogus nesijaučia gerai”.

2. Nori patikti kiekvienam, net jei tas žmogus tau nepatinka. Ir nieko su šituo noriu negali padaryti. Kaip ir protu suvoki, kad neverta stengtsi dėl kiekvieno žmogaus, bet tiesiog nepajauti, kaip vėl neriesi iš kailio, kad tik patikti. „Tiesiog negaliu nemandagiai pasielgti”.

3. Nepripažįsti, jei kažkas tave įskaudina. Negali nei sau nei tave įskaudinusiam žmogui pripažinti, kad supykai, kad nuliūdai, nes kito žmogaus savijauta, tau yra aukščiau tavo savijautos. Tu jau kaip nors išgyvensi, susitvarkysi, svarbiausia, kad kitas žmogus liktų su tavimi kartu. „Nieko tokio. Jis geras žmogus. Gal netyčia jam taip gavosi. Aš jį suprantu…”

4. Bet kokia kaina vengi konfliktų. Geriau jau atsisakysi savo norų ir poreikių, kad tik nekiltų konfliktas. Nemalonius jausmus santykiuose suvoki kaip didžiulę grėsmę. Išlaikyti ramybę bet kokia kaina. „Aš nepakelsiu, jei ant manęs supyks”.

5. Jautiesi nejaukiai, jei kažkas ant tavęs pyksta. Kito žmogaus pyktis tau beveik sukelia paniką. Pasimeti ir nebežinai, kaip reaguoti. Tada puoli atsiprašinėti ir taisyti santykius, nes nepagalvodamas ar kito žmogaus pyktis adekvatus. Prisiimti kaltę, net jei tai ne tavo atsakomybė.

6. Prisiderini prie žmonių, su kuriais esi. Labai lengvai pameti save, savo poreikius ir pomėgius. Daug svarbiau tau būti su žmonėmis, nei veikti tai, ką norėtum. Tinka viskas, ką kiti pasiūlo. „Man nėra svarbu, kur svarbiausia, kad kartu”.

7. Negali pasakyti „NE”. Padarai viską, ko tik tavęs paprašo. Nors galvoje labai aiškiai girdi atsakymą „NE”, bet jau girdi, kaip tari „TAIP, padarysiu tai dėl tavęs”.

Normalu santykiuose derintis prie kitų žmonių, bet žmonių malonintojai tai daro aukodami save, prarasdami savo unikalumą ir dėl to galų gale kentėdami.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė | psichologijoscentras.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.