Žinia seimo nariams: 95 proc. gyventojų palaiko alkoholio kontrolės įstatymo keitimo iniciatyvą!
0 (0)

alkoholis

Foto: Pandorco/flickr.com

2016 m. kovo 14 d. po Lietuvą pasklido piliečių parašų rinkimo lapai dėl alkoholio kontrolės įstatymo keitimo siekiant sumažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje. Kiekviename mieste ir kaime yra vieta, kur renkami parašai.

Tai daro piliečiai, nes Seimo nariams per 25-erius nepriklausomybės metus taip ir nepakako politinės valios priimti reikalingus, mokslo ir sėkmingos kitų šalies patirties patvirtintus įstatymus, leidžiančius išsaugoti mūsų vaikų gyvybes, mažinančius smurtą šeimose, mirtis keliuose, didinančius pagarbą savo šaliai ir sau patiems, leidžiančius kurti ir kilti, bet ne degraduoti ir nykti suvartojant daugiausiai alkoholio pasaulyje.

sigita

Sigita Kriaučiūnienė

Lietuvoje sparčiai plinta savivaldybių, draudžiančių per viešus renginius prekiauti alkoholiu. Ukmergės rajono savivaldybė be didelių diskusijų priėmė tokį sprendimą 2016 m. kovo 30 d. Tiesa, du konservatoriai iš 23-ijų balsavusiųjų susilaikė, nes nesuprato kaip galima apsieiti be alkoholio švenčių metu.

Ukmergės rajono policijos komisariato vadovas Mindaugas Petrauskas džiugiai sutiko tokį savivaldybės sprendimą sakydamas, kad policija daug savo pajėgų skiria dirbdama su alkoholio vartojimo pasekmėmis, ypatingai po masinių renginių, po kurių jau nuo vidurnakčio policijos pareigūnai budi prie barų, tramdo girtus ir smurtaujančius piliečius gatvėse ir šeimose. Todėl pasirašydamas po siūlymu keisti alkoholio kontrolės įstatymą palaikė šią piliečių iniciatyvą ir pasiūlė komisariato darbuotojams padaryt tą patį.

Ukmergės ligoninė, pirminės sveikatos priežiūros centras, šeimos gydytojų centrai, daugelis Ukmergės mokyklų ir darželių, priešgaisrinę gelbėjimo tarnyba, darbo birža, kultūros centras, visuomenės sveikatos biuras, atskiri Ukmergės gyventojai taip pat renka parašus. Visiems akivaizdus žalojantis alkoholio poveikis šeimoms ir visuomenei. Gaila, kad ne Seimo nariams.

Apgailėtinai atrodo konservatorių lyderiai, kurie 2011 m. aludarių gildijos prezidento S. Galadausko ir lobisto A. Romanovskio padedami inicijavo ir palaikė alkoholio reklamos draudimo įstatymo atšaukimą. Įstatymas turėjo įsigalioti 2012 m. sausio 01 d. O dabar, aiškiai pajutę visuomenės palaikymą šiam klausimui, dedasi supratę, kad toks įstatymas reikalingas. Kas domėjosi reklamos draudimo atšaukimo procesu 2011 m., atsargiai žiūri į kiek veidmainišką poziciją.

Iki gegužės pradžios, kuomet reikės atiduoti surinktus parašus, dar liko pakankamai laiko visiems norintiems pasirašyti už blaivią visuomenę. Kviečiu visus neabejingus palaikyti šią iniciatyvą pasirašant internetu ar jūsų mieste esančiame visuomenės sveikatos biure. Adresai, kur galima pasirašyti uzblaivia.lt, daugiau informacijos apie iniciatyvą galite surasti socialinio tinklo FB “Už Blaivią” puslapyje.

Sigita Kriaučiūnienė, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.