Žmogaus modelis
0 (0)

zmogus

Vienareikšmiškai apibūdinti, kas yra žmogus, nėra lengva, nes žmonės pernelyg skirtingi. Turbūt dėl tos priežasties sunku būtų rasti visiems vienodai gerai tinkančią švietimo sistemą, visuomenės santvarką, religiją ir t. t. Žmogus labai sudėtinga struktūra, turinti didžiulį vidinį potencialą, kuris dažniausiai lieka nerealizuotas. Labai supaprastintas žmogaus modelis galėtų būti toks: Kūnas, Protas, Instinktai, Emocijos, Valia ir Pasąmonė.

Kūnas

Su kažkuo susipažindami turbūt dažniausiai visų pirma atkreipiame dėmesį į žmogaus kūną, kuris jį išskiria iš kitų savo odos, plaukų, akių spalva, balso tembru ir kit. Tai gana svarbūs išoriniai skirtumai, tačiau yra ir kitų, ne mažiau svarbių, bet ne taip gerai matomų. Kalbame apie žmogaus psichiką, kuri savo požymiais yra net labiau unikali ir skirtinga nei fiziniai parametrai. Tačiau šie skirtumai nėra tokie akivaizdūs ir matomi plika akimi. Apie tuos skirtumus galime įtarti stebėdami žmogaus kūną, t.y. jo elgesį. Šį klausimą tiria medicina, psichologija, filosofija, religija ir visa eilė kitų mums prieinamų pažinimo sričių. Taigi, kūną galime apibūdinti, kaip vykdomąjį organą, sudėtinę žmogaus modelio dalį, kurią valdo kitos dalys,kartais net konkuruojančios tarpusavyje. Kokios jos yra? Nesunkiai suprasime paanalizavę žmogaus elgseną.

Protas

Viena iš šių dalių tai Protas, racionalus ir loginis pradmuo, kuris, kaip paprastai manoma, susijęs su kairiojo smegenų pusrutulio veikla. Dabar, kai jūs skaitote šį tekstą, jus valdo Protas (bent jau norėtųsi tikėti, kad taip ir yra). Tai pirmoji žmogaus valdymo struktūra. Mus valdydamas protas remiasi per gyvenimo metus sukaupta informacija ir patirtimi.

Instinktai

Tarkime, skaitydami šias eilutes, jūs staiga užuodėte keptų bulvių kvapą ir prisiminėte, kad bulves, šiaip jau, pastatėte virti. Ką darysite? Žinoma, susidomėjimas žmogaus modeliu tuojau pat praeis, nes ateinantys dūmai yra grėsmė jūsų gyvybei. Kas atsako už mūsų išlikimą? Protas? Ne, jis dirba per lėtai, kad sugebėtų atlikti šią funkciją. Į žaidimą įsijungia instinktai.

Genami gyvybės išsaugojimo instinkto ir pamiršę knygą, šį tekstą jūs pašoksite ir imsite ieškoti dūmų šaltinio. Kūno valdymą visiškai perėmė Instinktų struktūra, Protas nustumtas į antrą planą. O jei situacija išties rimta, jo neprireiks iš viso, nes visiems jūsų veiksmams dabar vadovaus Instinktai.

Kai kuriuos žmones ši struktūra valdo labai stipriai, ji jiems svarbiausia, Proto jiems prisireikia nedažnai. Kita vertus, labai racionalūs žmonės nesileidžia valdomi Instinktų.

Emocijos

Įsivaizduokite, kad prie jūsų dabar priėjo žmogus, kuris yra jums svarbus, pažiūrėjo, ką jūs skaitote, ir pareiškė: „Gėda skaityti tokius kliedesius! Negi tu tokia kvaila?” („Negi tu toks kvailas?”)

Kaip siureaguosite į tokį visiškai netikėtą akibrokštą? Greičiausiai atsitrauksite nuo teksto ir labai jausmingai tam žmogui pasakysite, ką apie jį manote ir kas jis toks yra pats. O gal patylėsite ir visa tai jam pasakysite mintimis. Kur tada bus jūsų Protas? Visai ne ten, kur jis paprastai būna. Tai kas jus (jūsų kūną) valdo tomis audringomis akimirkomis? Tai yra Emocijos. Emocijų struktūra. Ji yra lygiavertė žmogaus valdytoja, ji siejama su dešiniojo smegenų pusrutulio veikla.

emocijos-pyktis

Yra itin emocingų žmonių, kuriuos visų pirma valdo emocijos. Tai svarbiausia jų valdymo struktūra. Tokie žmonės iš pradžių ilgai pyksta ar verkia, paskui pradeda galvoti. Arba galvoti jie nepradeda iš viso. Proto struktūros jiems nereikia.

emocijos-instinktai-panika

Kartais taip nutinka, kad žmogų ima valdyti Emocijos drauge su Instinktais, o Protas nedalyvauja. Pavyzdžiui, kai žmogų apima panika.

Pasąmonė

Sandėlis kuriame saugoma visa mūsų informacija ir patirtis ir kuriuo pasinaudoja Protas vadinamas Pasąmone. Pasąmonė atlieka daug funkcijų, viena jų – yra Proto aprūpinimas informacija, kad jis galėtų priimti sprendimus.

Pasąmonė prisideda prie draugiškos žmogaus valdymo komandos, ji nuolat daro mums įtaką, tačiau daro tai subtiliau ir ne taip pastebimai.

Pasąmonė, vadovaudamasi savo ypatinga logika, skatina mus telkti dėmesį į vienus dalykus ir nepastebėti kitų. Pavyzdžiui, jei kelis kartus skyrėtės su brangiais žmonėmis ir dėl to išgyvenote stiprų stresą, tai imatate suprasti, kad meilė yra negeras dalykas, netgi pavojingas gyvybei. Todėl kai sutinkate kitą kandidatą į mylimuosius, Pasąmonė priverčia jus sutelkti dėmesį į jo nevalytus batus ar dar kokią „siaubingą” detalę. Ir jūs nusprendžiate, kad tas žmogus jums netinka. ne tas variantas. Reikia ieškoti toliau. Atrodo, kad sprendimą padarėte jūs patys, visiškai sąmoningai. Tačiau iš tikrųjų čia suveikė pasąmonė. Ji dabar saugo jus nuo naujos meilės (nuo naujo pavojaus).

Sunku užfiksuoti tas akimirkas, kai mes ką nors darome tiesiogiai veikiami Pasąmonės. pavyzdžiui, reikia atlikti kokį nemalonų darbą, bet mes netikėtai susergame. Valio! Dirbti nereikės! Tačiau ar liga atsirado atsitiktinai? Žinoma, ne. Ligą „suorganizavo” Pasąmonė, kad jūs be reikalo negadintumėte sau nervų. Pasąmonė nepastebimai aktyviai veikia kūną ir daugelį mūsų gyvenimo įvykių.

Valia

Tai ji liepia kūnui vykdyti Proto nurodymus. Galima sakyti, kad Valia ir Protas sudaro vieną valdymo bloką, nes visad veikia drauge. tačiau jie nėra tapatūs. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės protingi, jie daro protingus sprendimus, tačiau jų nevykdo – jiems trūksta Valios.

protas

 

Arba atvirkščiai – kartais labai valingi žmonės nieko nesugeba, nes Protas jiems tiesiog nepasako, ką daryti.

valia

Stipri valia gali numalšinti Emocijų aktyvumą ar nuslopinti bet kokį Instinktą. Pavyzdžiui, kai žmonės pavojaus akivaizdoje sąmoningai aukojasi dėl kitų ar dėl kokio nors svarbaus tikslo.

Savarankiško darbo užduotys:

  • Pabandykite nustatyti, kaip jūsų elgesį valdo Protas, Instinktai ir Emocijos. Koks šių sudedamųjų asmenybės dalių santykis?
  • Kaip darote sprendimus naujose situacijose? Kuo esate linkę vadovautis, kai nežinote kaip pasielgti?
  • Ką jautėte skaitydami šį straipsnį? Kas visų pirma valdė jūsų kūną – Protas, Instinktai ar Emocijos?
  • Išanalizuokite dviejų trijų savo pažįstamų žmonių elgesį. Kas dažniausiai valdo jų elgesį? Ar dažnai pritariate jų poelgiams? Ar bandėte taip padaryti, kad jie visų pirma būtų valdomi Proto?

 

Pagal: Aleksandras Svijašas (2012). Atvira pasąmonė. Vilnius: Luceo. 25-38 psl

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.