Žmogaus svoris priklauso ne nuo maisto, o nuo jo vidinės būsenos
5 (1)

Žinomas Lietuvoje treneris, „MyHero!“ – sporto ir sveikos gyvensenos vienas iš įkūrėjų bei idėjinis vadas, lektorius ir motyvatorius sklaido plačiai paplitusius mitus apie sportą ir mitybą. Anot jo, gali maitintis labai teisingai, pagal trenerio sudarytą dietą, ir ji vis tiek gali būti neefektyvi, nes žmogaus kūnui keistis neleidžia jo vidinė būsena, blogi santykiai su artimaisiais ar klaidingos nuostatos. Sportas kartais tampa tiesiog bėgimu nuo gilesnių problemų.

„Manęs dažnai klausia, kada, kiek ir ką valgyti sportuojant, prašo suskaičiuoti kalorijas, nori priauginti raumenis. Bet visa tai yra ne taip svarbu. Žiūriu į žmogų, kaip į visumą. Manau, kad jo vidinės būsenos neretai yra kur kas svarbesnės nei tai, kuo užkimštas jo skrandis“, – dalijasi Ignas Bakėjus.
Žinomas treneris dažnai dalijasi savo žiniomis susitikęs su žmonėmis, skaitydamas paskaitas. Išgirsti jo patarimus, kaip maitintis sportuojant, galės ir Sveiko maisto šventės Pažaislyje dalyviai.

Metant svorį nereikia valgyti mažai

Jis pats , daugiau kaip 5 metus yra augalinės mitybos šalininkas:: „ Bet esu matęs daug vegetarų ir veganų, turinčių viršsvorį. Ne maistas yra pagrindinis dalykas, kuris lemia svorį. Stresas ir įtampa reguliuoja tai, kaip maitinasi žmogus: kiek jis patenkintas savo veikla, jos rezultatais.Taip pat svarbu santykiais su aplinkiniais, ar gali būti laimingas be jokios priežasties, kiek nuoskaudų ir pagiežos, neapykantos likę iš vaikystės ir pan. Žmogus gali būti piktas ir nelaimingas nebūtinai dėl to, kad valgo mėsą“

Todėl Ignas tvirtina, kad populiari idėja mesti svorį mažai valgant yra mitas, kartais labai žalingas. Kiek daug nesėkmingų dietų laikymosi istorijų galima rasti aplink. „Viena mergina gavo mitybos planą norėdama numesti svorį, o laikydamasi jo priaugo papildomus 8 kg. Tas pats mitybos planas pradėjo veikti tik tuomet, kai ji išsigydė kūne buvusius uždegimus. Negydomi susirgimai taip pat neleidžia pasiekti rezultato..“.

„O kur dar įsitikinimai dėl raumenų augimo? Neva raumenys gali vystytis tik tuo atveju, jeigu užtikrinsime reikiamą kiekį baltymų. Bet juk beveik niekas nevalgo išnormuoto, išdozuoto maisto ir tokių kiekių, kokius paskaičiavo mokslas. Augindami savo tobulus raumenis tokiu būdu ima vienu metu valgyti didelį kiekį baltyminio maisto, pvz., sukerta visą vištą pietums“, – stebisi treneris. Anot jo, kūnas iš karto nepajėgus įsisavinti tiek baltymų,. O žmogui atrodo, kad jis sugrūdo į save baltymų dozę ir raumenys dėl to augs. Baltymų kiekius reikia išskaidyti per visus dienos valgymus.“

Tobulas ir raumeningas kūnas negarantuoja tobulo gyvenimo

Ignas stebisi, jog dažnai pozityviai nusiteikę ir sportuoti nusprendę žmonės susiranda jį, kad imtų keisti savo gyvenimą, bet kai kurie jųpo treniruotės išeina parūkyti… Tada tampa aišku, kad kažkas jų gyvenime yra negerai: „99-i proc. mano sutiktų žmonių, kurie valios dėka ištobulino kūną, užsiaugino taip geidžiamus raumenis, netapo laimingesni ir nepasiekė savo tikslų, dėl kurių liejo prakaitą sporto klubuose: aplinkinių pagarbos, gerų santykių, prabangos ir pan. Nuo niekur nedingusios įtampos raumeningi ir tobulais kūnais žmonės palūžta ir ima vartoti alkoholį, tabaką, narkotikus, pašlyja santykiai. Žmogus numeta svorį, o laimingesniu netampa. Kai sportas tampa bėgimu nuo savo problemų, rezultatai geri negali būti“.

Žmonės, kurie kas dieną dirba, turi šeimas, paskolas ir bosus, dėl tobulo kūno dar siekia sukišti save į įvairių sporto programų rėmus bandydami įgyvendinti viską 100 proc. tobulai. Ir dėl to jų niekada nepaleidžia stresas ir įtampa, įvyksta emocinės iškrovos. „Fizinio aktyvumo pagalba aš padedu suprasti, kad beprotiškas sportavimas kilnojant štangas 7 kartus per savaitę turi alternatyvų, padedančių iš tiesų išspręsti gyvenimo problemas. Vėliau, kai ima rūpėti mitybos ir sąmoningumo klausimai, mielai dalinuosi savo patirtimi. Smagu, kai žmonės randa ir kitokius įrankius, leidžiančius išlipti iš gyvenimo duobių.

„Supratau, kad treneris, žinantis daug teorijų, bet nei vienos iki galo neišbandęs, sėkmingų rezultatų nepasieks. Nemokau žmonių mesti svorio ir augintis raumenų, tai yra neteisingo požiūrio pasekmė. Mano darbe sportas, mityba ir sąmoningumas yra vienas šalia kito.“

Dar daugiau Igno Bakėjaus patarimų apie mitybą, sportą ir sąmoningumą galėsite išgirsti Sveiko maisto šventėje Pažaislyje rugsėjo 24 d. Be sveikų užkandžių degustacijos, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugės, šventėje vyks ir įspūdingas sveiko maisto vakarėlis, kuriam maistą ruošia restoranas „Monte Pacis“, o vakaro programą organizuoja“ Varom“ komanda.

Registracija ir daugiau informacijos apie sveiko maisto šventę www.sveikuoliai.lt
Sigita Kriaučiūnienė, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė, 865631211, sigita@sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

2 Responses

  1. Edvardas parašė:

    Jus tikriausei geriausias treneris kuno ir psichikos :)

  2. Erikas parašė:

    Jis tikrai išmintingas ir teisus treneris :) Jeigu žmogus bus laimingas, jo rezultatai, gera savijauta jį skatins sportuoti, rūpintis savo kūnu ne per daug ir ne per mažai t.y. per vidurį, žiūrint ir sekant ką valgo. Dauguma žmonių supykę ar nuliūdę valgo daug maisto pagerinti nuotaiką arba turi priklausomybę cukrui (su kuo pats kovodavau seniau). Sportas turi būti malonumas ir suderintas su laiku, kada ir kiek jį galima skirti. Pavyzdžiui, vieniems ryte prieš darbą, kitiems vakare :) Daug kas priklauso nuo noro, valios ir geros vidinės būsenos ;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.