Kaip būti asmenybe?
5 (2)

Dipqi Ghozali / Unsplash

Kaip būti tokia asmenybe, su kuria norima būti ir bijoma prarasti, kokias savybes turi toks žmogus?

1. Pasitikėjimas savimi, kas tai? Tai savęs suvokimas, tikėjimas ir pasitikėjimas savimi. Tai žmogus, kuris visada yra savimi. Kodėl tai santykiuose tai svarbu? Pirmiausia, dėl to, kad šalia tokio žmogaus aš irgi galiu leisti sau būti savimi. Jei žmogus nekoneveikia savęs už kiekvieną klaidą, nesigėdija savęs, jaučiasi svarbiu savo gyvenime, tai ir kitą priims. Jei žmogus suvokia save, priima tai, kad gali būti ir mielas, ir blogai nusiteikęs, leis ir kitam tokiu būti.

2. Mokėjimas tvarkytis su savo emocijomis. Jei žmogaus valdo impulsyvias reakcijas, nereaguoja tik gynybomis, tai jis yra stabilus, turi pusiausvyrą. Toks žmogus neturi emocinės priklausomybės ir nuo kito žmogaus. Jis nesitiki, kad tik kitas žmogus gali jam suteikti džiaugsmo, laimės pojūtį. Toks žmogus gali nuliūsti, supykti, bet jis nepriima kito žmogaus žodžių ir veiksmų, kurie jiems nepatinka, kaip nemeilės įrodymų. Toks žmogus nepriklauso nuo kito žmogaus nuotaikos, neatiduoda kontrolės už savo savijautą kitiems.

3. Nekuriantis nerealių lūkesčių nerodantis labai didelės iniciatyvos, neužbombarduojantis dėmesiu, gerai besijaučiantis ir kartu, ir būdamas vienas. Ypatingai daug dėmesio kitam skiriantis žmogus veikia iš emocinio alkio, iš baimės būti vienam, iš vienišumo jausmo. Jam labai trūksta ryšio su savimi – toks žmogus nemokės dalintis, jis neturi kuo dalintis, jis veikia iš emocinės tuštumos, kurią bando kompensuoti atsidavimu ir rūpesčiu kitu žmogumi. Toks, į kitus besikabinantis žmogus tiki, kad tik tas kitas žmogus užpildys jo vidinę tuštumą ir sukurs saugumo jausmą. Ne, emocinės tuštumos joks kitas žmogus neužpildys ir nepadovanos jums saugumo jausmo.

4. Mylintis, spontaniškas, atviras, smalsus, geranoriškas, gerbiantis savo ir kitų ribas. Žmonės sutinka su tokia meile, kokios jaučiasi vertas, kai žmogus būna santykiuose, kuriuose nesijaučia mylimas, rodo kitam žmogui, kokiu pasirenka būti tuose santykiuose. Jei žmogus myli save, jis nesutiks su nelygiaverčiais santykiais. Save mylintis žmogus jausis galintis sakyti, kas jam nepatinka, nes tiki, kad tam turi teisę. Jis nelaukia nors kokių meilės apraiškos fragmentų, netyli, kai jį skaudina ir žeidžia partnerio veiksmai ar žodžiai, neverkia paslapčiomis ir nenuvertina savo išgyvenimų, bandydamas įtikinti save, kad gal čia nesvarbu, kad taip jaučiuosi, gal nėra viskas taip blogai ir neieško pateisinimo jį skaudinančiam partnerio elgesiui.

5. Laisvas ir besijaučiantis laimingu savo gyvenime, leidžiantis sau gyventi, kaip nori ir mylėti atsiveriant meilei. Jo baimė būti atstumtam, įskaudintam, nepriimtam yra gerokai mažesnė už tikėjimą savimi, kitu žmogumi ir meile. Jis yra laisvas.

Laisvė – tai ne baimių nebuvimas. Laisvė – tai jūsų sprendimas valdyti savo gyvenimą.

Padovanok sau laisvę, kad turėtum laimingus santykius.

O kokios jūsų savybės traukia žmones ir kas jus tolina nuo tokios asmenybės, su kuria būti nori visi ir bijo prarasti?

Psichoterapeutė Danguolė Krupovnickienė | danguolekrupovnickiene.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.