„Susirašysim!”: naujųjų technologijų įtaka mūsų santykiams
5 (1)

Asociatyvi portalo foto

 

„Pabudęs(-usi) iš ryto aš pirmiausiai išgeriu puodelį kavos, pasitikrinu savo elektroninį paštą ir perskaitau naujienas ant Facebook‘o sienos“ Tokį ar panašų prisipažinimą, tikriausiai, teko išgirsti ne iš vieno savo draugo ar kolegos? Gal ir patys taip pradedate savo dieną? O kiek kartų per dieną kolegai, draugui ar artimajam pasakote: „Susirašysim!“?

Atrodo, kad kitaip jau ir neįmanoma. Dabar mes visur ir visada galime susisiekti vienas su kitu. Daugelyje viešų erdvių yra prieinamas bevielis internetas, o modernūs ir išmanūs telefonai suteikia galimybę ne tik skambinti, rašyti trumpąsias žinutes, bet ir tikrintis elektroninį paštą, perskaityti naujienas. Naujosios technologijos stipriai pakeitė ir toliau keičia kiekvieno iš mūsų gyvenimą. Keičiamės ir mes, keičiasi mūsų santykiai su artimaisiais, draugais, keičiasi pats santykių suvokimas. Darosi visi sunkiau suprasti, kas yra tikras draugas, o kas tik pažįstamas. Dar sunkiau suprasti, kas mus geriau supranta: artimieji ar elektroniniai draugai.

Internete lengviau kontroliuoti pokalbio eigą

Bendraudami trumposiomis žinutėmis, naudodamiesi Skype, Facebook ar kitomis programomis, dažnai dalinamės savo išgyvenimais, mintimis, jausmais. Toks bendravimas mums atrodo priimtinesnis ir lengvesnis, nes daug greičiau gaunama malonaus dėmesio. Jaučiamės išgirsti, išklausyti ir suprasti. Be to, tokio dėmesio sulaukiame daug greičiau. Psichologės S. Turkle atliktų tyrimų rezultatai parodė, jog žmonėms lengviau bendrauti internetu ar telefonu nei akis į akį. Jie teigė, kad bendraujant akis į akį sunkiau kontroliuoti, ką ketina sakyti, sunku nuspėti, kur pasisuks arba kada pasibaigs pokalbis. Tuo tarpu kompiuteris ir telefonas suteikia galimybę ne kartą taisyti ar net ištrinti parašytas žinutes. Prisiminkite, kiek kartu bendraujant Skype ar Facebook, koregavote savo parašytas žinutes draugui? Taigi bendravimas, pasitelkus į pagalbą naująsias technologijas, tapo lengvesnis. Laisvai galime nuspręsti, kada atsakyti į parašytą žinutę, galime apgalvoti, kaip sureaguoti į gautąją žinutę ir pokalbis gali trukti tiek, kiek mes norėsime.

Technologijos neleidžia visapusiškai pažinti kito žmogaus

Naujosios technologijos suteikia galimybę turėti daug draugų, su kuriais galime bendrauti, dalintis savo išgyvenimais, idėjomis, mintimis. Internetas ir mobilieji telefonai leidžia mums susipažinti ir palaikyti ryšius su žmonėmis iš įvairiausių pasaulio šalių. Tačiau, šių žmonių mes niekada gerai nepažinosime. Naujosios technologijos nesuteikia galimybės gerai pažinti kito žmogaus kūno kalbos, tikrųjų emocijų. Bendraujant vien tik internetu, mes niekada negalėsime pasakyti, kaip žmogus anapus ekrano elgiasi viešajame transporte, parduotuvėje, teatre, kuria koja išlipa iš lovos ir kaip užmiega. Naujosios technologijos negali padėti drauge išgyventi tų trumpų stebuklingų akimirkų, kurias išgyvename būdami drauge su mums brangiais žmonėmis. O būtent tos akimirkos padeda mums geriau pažinti žmogų ir pajausti artumą su juo.

Technologijos gali padėti suartėti

Kadangi internete mes galime susirasti daug įvairiausių draugų, pasidarė daug sunkiau užmegzti ir palaikyti santykius realybėje. Nedrąsu prieiti prie nepažįstamo žmogaus ir jį užkalbinti. Vis rečiau savo draugus pakviečiame puodeliui arbatos. Todėl kartais pasijaučiame vieniši ir atsiriboję nuo socialinio gyvenimo. Tačiau, jei išmanųjį telefoną ar kompiuterį naudotume tam, kad pasidalintume, kaip gyvename, kad susitartume dėl susitikimo, kad maloniai nustebintume artimus žmones, naujosios technologijos tik padėtų suartėti su mums brangiais žmonėmis. Tai patvirtina ir psichologės dr. K. Hampton drauge su kolegomis atlikto tyrimo išvados, kuriose aiškėja, jog jei su kaimynais, bendradarbiais, šeimos nariais ir draugais bendraujama ir internetu, santykiai tampa artimesni, labiau palaikantys ir įvairesni.

Taigi, negalima teigti, kad naujosios technologijos tik atitolina mus vienas nuo kito. Būtent jų dėka mes visada galime jaustis šalia mylimo ir brangaus žmogaus. Tačiau tikrai turėtume žinoti, ką daryti, kad technologijos neatitolintų mūsų nuo draugų ir šeimos.

Rekomendacijos

  • Bendraudami akis į akį pamirškite mobilųjį telefoną

Šiuo metu tapo normalu prie kompiuterio praleisti penkias ar daugiau valandų. Tuo tarpu draugams ir šeimos nariams skiriama valanda ar dvi per dieną. Ir tai per tą laiką parašoma dar ne viena žinutė mobiliuoju telefonu. Taigi, siekdami, kad technologijos turėtų kuo mažiau įtakos jūsų santykiams, pabandykite suprasti, kiek jums svarbus kompiuteris ir mobilus telefonas. Kiek jie jums reikalingi darbo reikalams? Kiek asmeniniams? O kiek laiko praleidžiame tiesiog sėdėdami ir tuščiai gaišdami laiką? Siūlyčiau apsispręsti, kiek kartų per dieną tikrinsitės paštą, kada telefono garsas bus įjungtas. O bendraudami akis į akį su draugais ir artimaisiais, pamirškite, jog turite po ranka telefoną ir tiesiog mėgaukitės pokalbiu. Tokiu būdu jūsų pokalbiai su artimaisiais taps įdomesni, o po pokalbių pasijausite dar labiau suartėję.

  • Internetu nesiaiškinkite santykių

Kompiuteris ir telefonas gali padėti pasidalinti jausmais ir išgyvenimais su artimaisiais, jei jaučiate, jog reikia palaikymo ir supratimo čia ir dabar. Tačiau tikrai nerekomenduoju aiškintis santykių, pasakyti, kad kažkas erzina, nepatinka, rašant elektroninį laišką ar trumpąją žinutę. Jei jūs jaučiate, kad kažką nepatogu ir nemalonu sakyti žmogui, geriau susikaupkite ir visa tai jam pasakyti akis į akį. Pašnekovas matys iš jūsų akių, kūno kalbos, balso tono, jog nesistengiate jo įžeisti, įskaudinti. To niekaip nepadės atskleisti naujosios technologijos. Prisiminkite, kad naudojantis naujosiomis technologijomis lengva suteikti ne tik malonų dėmesį, bet ir įskaudinti mylimus žmones.

  • Nustebinkite artimuosius technologijų pagalba

Naująsias technologijas naudokite siekdami maloniai nustebinti jums brangius žmones. Savo mylimuosius galite nustebinti gražiu filmuku ar skaidrių pristatymu, kur bus įamžintos jums brangios akimirkos ir nepamirštamos frazės. Draugus galite pradžiuginti šiltu ir nuoširdžiu elektroniniu laišku. O mūsų artimieji visada apsidžiaugs trumpąją žinutę, kuria palinkėsite „Sėkmės!“ ir tokiu būdu parodysite, kaip palaikote juos. Tačiau, jei draugai ar artimieji yra užsienyje ir su jais bendraujate tik Skype, Facebook‘o pagalba, atraskite laiko ir parašykite jiems ranka rašytą laišką, pagaminkite atviruką ir tokiu būdu nusiųskite jiems šilčiausius linkėjimus.

Naujosios technologijos gali padėti mums vienas su kitu suartėti, bet taip pat gali ir atitolinti. Viskas priklauso nuo to, kaip mes sugebėsime jomis pasinaudoti. Todėl jei jau dieną pradėjote besitikrindami elektoninį paštą ir skaitydami naujienas ant Facebook‘o sienos, užbaikite ją jaukiu ir maloniu susitikimu su seniai matyti draugu ar mylimu žmogumi.

Psichologė Aurelija Ananjevaitė | seimospsichologas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.