9 būdai, kaip pažadinti jūsų kūrybiškumą
0 (0)

creativity

1. Spontaniškas rašymas

Tiesiog sėskite prie kompiuterio ar pasiimkite lapą popieriaus ir pradėkite rašyti. Rašykite bet ką, jei nieko neateina į galvą, rašykite „Nieko neateina į galva…”. jei ties kažkokiu žodžiu užsikirtote, kartokite paskutinį žodį ar frazė kol kils naujų minčių. Nė neįsivaizduojate, ką nešama tokio spontaniško rašymo lavinos gali ištransliuoti jūsų pasąmonė.

2. Pažaiskite žodžiais

Pamėginkite rimuoti ir kurti eiles ar dainas. Galima kombinuoti du, tris ar keturis žodžius. galima atrasti savo užvedančius, įkvepiančius raktažodžius kurie nuolat įkvepia fantazuoti. Pavyzdžiui: produktyvumas, kūrybingumas, sąmoningumas, džiaugsmas, sėkmė… Su šiais žodžiais galima žaisti, kaskart vis naujai sugalvojant šioms sąvokoms apibrėžimus. O jei tai dar ir užrašyti – susikaups masė gyvų ir įdomių minčių, nuorodų tolesniems pamąstymams.
Laisvu metu, kai kažko nuobodžiaudami laukiate, tarkim, laiką sutrupins štai toks pratimas. Užsirašote, pavyzdžiui, „produktyvus sąmoningumas” ir „sąmoningas produktyvumas” ir pradėkite kurti šių žodžių junginių apibrėžimus, aprašymus. Galite pridėti dar vieną visiškai atsitiktinį žodį ir analizuoti jau visiškai naują žodžių junginį.

3. O kas jeigu?

Apibrėžkite savo tikslą, ko jūs siekiate. Tada įvardinkite problemą, konkrečias kliūtis kurios trukdo to pasiekti, tada įsivaizduokite, kad tos kliūtys jau dingo. Kitaip tariant, pažvelkite į situaciją iš kitos laiko perspektyvos, atsivėręs vaizdas gali pakuždėti ir naujus sprendimus.

kurybiskumas4. Minčių žemėlapiai

Minčių žemėlapių privalumas tas, jog sistemindami idėjas, jūs pamatote kaip jos yra susietos, o to pasekoje gali gimti iškart naujos idėjos.

5. Pažvelkite į situaciją kito žmogaus akimis

Pamėginkite įsivaizduoti, kad dabar prieš jus yra „pašnekovas”. Turbūt geriausia, jei tai būs kažkas, kas jums yra autoritetas, stulbinantis, jus įkvepiantis savo profesinėmis savybėmis, išmintingumu ar asmeniniu žavesiu. Tai gali būti realus žmogus, literatūrinis personažas, o gal istorinė asmenybė. Užduokite „pašnekovui” jums rūpimą klausimą ir pamėginkite įsivaizduoti/pajusti/išgirsti/pamatyti ką jis/ji/tai atsako.

6. Vaizduotės skrydis

Šis pratimas gerai tinka darbui grupėje. Žmonės pasiūlo 10-20, dėl skaičiaus geriau susitarti iš anksto, fantastiškų, neįprastų idėjų kažkokiai bendrai žinomai problemai spręsti. Vėliau sąrašas įdėmiai analizuojamas. kai kurie pasiūlymai gali pasirodyti visai tinkami realiai problemai spręsti.

7. Struktūravimas

Apibrėžkite, aprašykite problemą, o tada pradėkite ją skaidyti į mažesnes dalis. Dažnai visos problemos sprendimą surandame vienoje smulkesnėje jos detalėje.

8. Idėjų kvota

Vieno žymiausių kūrybingumo ekspertų Michael Michalko knygoje galima rasti idėjų kvotos metodą. Kas kart imdamiesi spręsti tam tikrą problemą nustatykite konkretų skaičių pasiūlymų kuriuos šį kart sugeneruosite. Pastebėta, kad tai gerokai padidina kūrybinio proceso produktyvumą ir tų idėjų kažkokiu būdu atsiranda daugiau, nei be konkretaus plano.

9. Užduokite klausimus

Ugdykite savo smalsumą, užduokite klausimus apie kilmę, paskirtį ir galimybes visko, kas tik jus supa.

Tokių technikų, kaip čia aprašytos, išties yra šimtai ir tūkstančiai. Kūrybingumas, tai tiesiog gebėjimas bet kurioje aktualioje situacijoje jas pritaikyti. Svarbiausias yra susidomėjimas gyvenimu, smalsumas ir tikėjimas, kad sprendimus galima rasti visada. 

Susijęs video: Kūrybinis problemų sprendimas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.