Apklausa: nematerialios kalėdinės dovanos – draugams ir šeimai
0 (0)

Nematerialios dovanos_2

Prieššventinis laikotarpis dažnai kelia įtampą ne tik dėl laiko visiems kalėdiniams darbams atlikti stokos, bet ir dėl išaugusių finansinių išlaidų. Pastarųjų dydis dažnai priklauso nuo kalėdinių dovanų sąrašo ir jų gavėjų skaičiaus. Išlaidos joms galėtų būti mažesnės pasirūpinus nematerialiomis – rankų darbo ar simbolinėmis dovanomis. Kaip parodė visuomenės apklausa, beveik 40 proc. tautiečių linkę tokias dovanas dovanoti. Dažniausiai jomis džiuginami draugai ir šeimos nariai.

Beveik kas antras dovanojantis nematerialias dovanas laikosi nuomonės, kad tokiomis dovanomis parodomas didesnis dėmesys mylimam žmogui. Kone 40 proc. tautiečių teigia, jog būtent rankų darbo dovanos yra tinkamiausios Kalėdų proga, o 13 proc. – kad tokios jų tradicijos.

„Beveik kas trečias dalyvavęs apklausoje nurodė, kad nematerialias dovanas renkasi dėl riboto biudžeto. Norėdami paskatinti žmones dovanoti nematerialias dovanas parengėme kalėdinių staigmenų sąrašą, kuriame – net 100 mažo biudžeto kalėdinių staigmenų idėjų. Tikime, kad jis padės ne tik norintiems sutaupyti, bet ir norintiems nustebinti Kalėdų proga“, – kalba „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

Anot Žmogaus studijų centro psichologės-konsultantės Ievos Vasionytės, net tyrimai rodo, kad laimingesni jaučiasi būtent tie, kurie šventiniu periodu prioritetą teikia šeimai ir religinėms tradicijoms, o ne brangių dovanų pirkimui ir dovanų gavimui. Psichologė retoriškai klausia ir pataria: „Jei dovanų pirkimas ir gavimas kelia tiek streso, gal verta jo atsisakyti ar bent jau skirti tam mažiau dėmesio? Taip pat verta šiek tiek stabtelėti ir susitaikyti, kad visiems geras nebūsi ir visų dovanomis neapdalinsi. Tad labai svarbu susidėlioti prioritetus, kam iš tisų norime padovanoti dovaną, o ką tiesiog pradžiuginsime žodiniu pasveikinimu.“

Dažniausiai nematerialios dovanos atsiduria po draugų ir šeimos narių Kalėdų eglutėmis. Vaikams ir giminėms tokias dovanas teikia maždaug kas trečias tautietis. Rečiausiai rankų darbo dovanas gauna mylimieji ar mylimosios bei kolegos.

Spalį atliktoje apklausoje dalyvavo 1004 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Apklausą kompanijos „Provident Finansai“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.