Atsisakyti cigarečių gali padėti ir „Facebook“?
0 (0)

16 Mar 2014, Munich, Germany --- Young man office window using Smartphone --- Image by © Dreet Production/Corbis

Foto © Dreet Production/Corbis

Išbandėte visus įmanomus rūkymo metimo būdus, tačiau galiausiai cigaretę vis tiek nuspręsdavote prisidegti? Nenusiminkite ir išbandykite dar vieną. Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, atsisakyti rūkymo gali padėti ir socialiniai tinklai: tiek „Facebook“, tiek „Twitter“ – priklauso nuo to, kuriuo naudojatės dažniau, rašo nhs.uk.

Mokslinio tyrimo metu buvo atrinkta grupė rūkančių jaunų žmonių (19–29 metų amžiaus) – jiems buvo pasiūlytas būdas mesti rūkyti. Atsisakyti rūkymo jie turėjo besinaudodami socialinių tinklų kampanija „Break it off“, kurią 2012 metais įkūrė Kanados vėžinių ligų draugija.

Šios grupelės dalyviai turėjo lankytis specialiai tam sukurtame tinklalapyje ir keldami nuotraukas ar vaizdo įrašus ant savo „sienos“ jie turėjo nuolat pranešinėti savo „Facebook“ draugams, kaip jiems sekasi mesti rūkyti.

Po trijų mėnesių, atlikus apklausą, gauti rezultatai buvo palyginti su 2011 metais atliktu panašiu eksperimentu, kurio metu mesti rūkyti buvo pasiūlyta naudojantis profesionalia pagalba telefonu, ją teikė Kanados metimo rūkyti pagalbos linijos operatoriai.

Pastebėta, kad naudodamiesi socialiniais tinklais, metė rūkyti 30 proc. tyrimo dalyvių, o iš tų, kurie tą patį bandė padaryti naudodamiesi telefonine pagalba, mesti pavyko tik 12-ai proc.

„Šis tyrimas parodė, kad viešosios sveikatos kampanijos privalo išnaudoti ir socialinius tinklus, ypač kuomet kalba sukasi apie jaunus žmones. Jie juk yra itin aktyvūs šių tinklų vartotojai, tad tiek naudojant „Facebook“, tiek ir „Twitter“, galima sugalvoti alternatyvių metimo rūkyti būdų, kurie galbūt padės tiems žmonėms, kurių neveikia jokios kitos priemonės“, – tikina tyrimo autorius, daktaras Bruce’as Baskerville’as iš Waterloo universiteto, Kanadoje.

Pasauliniu mastu rūkymas pražudo daugiau kaip 5 mln. žmonių kasmet. Mokslininkai skaičiuoja, kad iki 2030 metų šis skaičius gali išaugti net iki 8 mln.
.
Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.