Darbo vieta: „Pats sau bosas“
0 (0)

„Pats sau bosas“ – tokį darbovietės apibūdinimą gan dažnai tenka pamatyti socialinių tinklų profiliuose. Tačiau egzistuoja ir realus šio pokšto atitikmuo – laisvai samdomas darbuotojas (dar žinomas kaip „freelancer‘is“). Šių, iš namų ar bet kurios pasaulio vietos, dirbančių žmonių skaičius nuolat auga ne tik pasaulyje, bet sparčiai plinta ir Lietuvoje. Tik klaustukų apie freelancer‘ius ir jų mistiškas veikas vis dar kyla net itin informuotam jaunuoliui. Tad kodėl apsimoka būti bosu sau pačiam?

darbo-vieta-pats-sau-bosasKaip tai veikia?

Laisvai samdomas darbuotojas dažniausiai pats savarankiškai palaiko kontaktą su darbdaviu ir atlieka konkrečiai jam pagal kompetencijas paskirtas užduotis. Tarpusavio įsipareigojimai neretai būna trumpalaikiai ar netgi vienkartiniai, o susitarimai patvirtinami sutartimis. Neretai freelancer‘iųsiūlomos paslaugos siejamos su ekspertinėmis žiniomis bei praktiniais įgūdžiais, tokiais kaip tekstų rašymas, vertimas, grafinis dizainas, fotografavimas, vaizdinės medžiagos filmavimas, montavimas bei kt.. Bet iš esmės tai gali būti bet koks darbas, kurį galima padaryti nesant darbo vietoje. Toks pats sau bosas laisvai renkasi jam labiausiai patinkančius projektus, užduotis, jų kiekį bei savarankiškai derina jų įgyvendinimo terminus su užsakovu. Dar vienas didelis pliusas – dirbti gali iš kur tik nori: namų, pievos, jūros, vasarnamio ar mėgstamiausios kavinės gurkšnojant skanų šiltą gėrimą!

Kaip ir nuo ko pradėti?

Būti sau bosu – kiekvieno iš mūsų svajonė. Tačiau, nuo ko pradėti, norint žengti šį iš pažiūros sudėtingą žingsnį, kai darbą susikuriame patys? Manykime, kad tu jau turi tvirtą darbo viziją, nusprendei, kokiu verslo modeliu remsiesi, tačiau apie nuostabųjį TAVE privalo sužinoti ir potencialūs darbdaviai. O tam turi parengti asmeninę marketingo strategiją. Pirmiausia gali prisistatyti „Facebook“ ar „LinkedIn“ paskyrose savo draugams ir draugų draugams, o vėliau, atsiradus poreikiui, susikurti „Facebook“ puslapį (Create Page) ar asmeninę svetainę, kurie veiks kaip tavo vizitinė kortelė. Savo ištobulintą pasiūlymą gali talpinti specialiuose skelbimų portaluose (pvz.: versliukai.lt ar kasgali.lt) bei freelancer‘ių bendruomenių forumuose (pvz.: freelancer.lt arfreepro.lt). Na, o patarimų geram CV ir pokalbiams rasi ir Firsty.lt portale ;) Vėliau galima susidaryti konkrečių įmonių kontaktų sąrašą ir siųsti, skambinti, eiti! Prieš teikiant ir priimant pasiūlymus, nustatyk realiausias būsimų paslaugų vertes bei bendradarbiavimo sąlygas. Potencialiausiems ir geriausiems darbdaviams visuomet skirk daugiau dėmesio – jie garantuos ne tik pastovias pajamas, bet ir rekomendacijas kitiems potencialiems klientams.

Dirbti namie (ne)įmanoma

Viena iš (ne)žaviųjų tokio darbo pusių, kurią jau minėjome, galimybė dirbti iš ten, kur nori! Tik ką daryti, jei darbo vieta beveik visą laiką būna namai ir ilgainiui juose dirbti tampa vis sunkiau? Atsakymas – susikurk darbo ir namų taisykles ir procesas iškart palengvės! Pirmiausia susidėliok darbų tvarkaraštį. Geriau lankstų ir neperkrautą, vien tam, jog tikrai užtektų laiko ir jėgų visiems darbams. Patarimas pačiai pradžiai – jei manai, kad darbui reikės 20 valandų, padaugink šį skaičių iš dviejų ar bent pusantro karto – neapsiriksi. Antra, dirbant namie, nuotaiką sukurti padės ir tinkama apranga: tupėjimas lovoje su pačia patogiausia pižama nesukels noro imtis darbų, tiesa? Trečia, laikykis miego ir darbo higienos taisyklių: lovą palik miegui, o darbui „Ofiso“ vardu pakrikštyk bent vieną namų kampą – ten bus koncentruojamos vien darbo mintys! Beje, kaip ir darbe, taip ir namie, būk nuolat pasiekiamas telefonu ar elektroniniu paštu – juk klientas gali turėti klausimų, pageidavimų, o gal tiesiog norės pagirti dėl puikiai atlikto darbo!

Tad, jei turi įgūdžių, kurie sudomintų ne vieną darbdavį, užduotis sugebi atlikti savarankiškai, kokybiškai be papildomo darbdavio ar koordinuojančio asmens baksnojimo pirštu į darbų sąrašą – 100 % gali būti PATS SAU BOSU ne vien „Facebook“ profilyje!

Šaltinis: firsty.lt
Darbo skelbimai jaunimui!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.