Idealios sąlygos mamoms
0 (0)

ideali-vaiko-aplinkaVienas iš aplinkos faktorių, būtinų bet kurios žinduolių rūšies motiniškai globai realizuoti, yra galimybė iš anksto numatyti.

Šis faktorius yra susijęs ne su prieinamu išteklių kiekiu, o su tuo, kaip reguliariai jie yra prieinami.

Atliekant vieną tyrimą, jauniklių turinčios beždžionių patelės buvo suskirstytos į tris grupes: vienai grupei kasdien buvo duodama į valias ėdesio, kitai kasdien buvo duodama tik šiek tiek ėdesio, o trečiai grupei vienomis dienomis buvo duodama daug ėdesio, o kitomis mažai.

Analizuojant kiekvienos grupės patelių elgesį su jaunikliais buvo pastebėta, kad geriausioje aplinkoje jaunikliai sulaukdavo daugiausia motinų dėmesio, beveik tiek pat jo sulaukdavo ir jaunikliai iš grupės kuri gaudavo nedaug ėdesio, bet pastoviai. O tie, kurie pateko į nenuspėjamą aplinką, ne tik sulaukdavo mažiausiai motinų globos, bet ir patirdavo jų smurtą ir agresijos proveržius (Coplan 2005).

Nenuspėjamoje žmogiškoje aplinkoje motinos tampa baimingos ir kupinos įtampos, o kūdikiams pasireiškia depresijos simptomų. Tokioje situacijoje kūdikiai linkę desperatiškai įsikibti į savo mamas ir daug mažiau dėmesio skiria aplinkos tyrinėjimui ar kolektyviniams žaidimams, o tai stabdo jų raidą.

Tyrimo duomenys pagrindžia nuomonę, kad sėkmingiausiai savo pareigas motinos atlieka nuspėjamoje aplinkoje. Taigi, pastangos užtikrinti motinų finansinį, emocinį ir socialinį saugumą, stabilumą išties skirtos vaikų sėkmingai raidai, jų ateities ir gerovės užtikrinimui.

Literatūra:
1. Louann Brizendine “Moters smegenys” (2013, 143 p.)
2. Coplan, J. D. ir kit. (2005). Synchronized Maternal-Infant
Elevations of Primate CSF CRF Concentrations in Response to Variable Foraging Demand.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.